Nova socialdemokracija: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Jurijbavdaz (pogovor | prispevki)
Nova stran: '''Krščanski socialisti Slovenije''', Skrajšano ime : Socialisti, Kratica : KSS so se kot politična stranka ustanovili 12. september 2007). Za predsednika stranke je bil ...
 
copyvio
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{copyvio|url=http://www.kooperativa.org/wiki/moin.cgi/KSSOsnovniProgram}}
'''Krščanski socialisti Slovenije''', Skrajšano ime : Socialisti, Kratica : KSS so se kot [[politična stranka]] ustanovili [[12. september]] [[2007]]). Za predsednika stranke je bil izvoljen [[Andrej Magajna]] za predsednika programskega sveta pa je bil izvoljen mag. Jurij Bavdaž.
'''Krščanski socialisti Slovenije''', Skrajšano ime : Socialisti, Kratica : KSS so se kot [[politična stranka]] ustanovili [[12. september]] [[2007]]). Za predsednika stranke je bil izvoljen [[Andrej Magajna]] za predsednika programskega sveta pa je bil izvoljen mag. Jurij Bavdaž.



Redakcija: 21:24, 26. november 2007

MOŽNA KRŠITEV AVTORSKIH PRAVIC

Besedilo, ki je bilo objavljeno tukaj, domnevno krši avtorske pravice naslednjega oz. naslednjih virov:

http://www.kooperativa.org/wiki/moin.cgi/KSSOsnovniProgram

Stran je na seznamu avtorskopravno spornega gradiva. Prosimo, da je do nadaljnjega ne urejate.

Če želite napisati nov članek, sledite povezavi na začasno podstran.
Vedite, da preprosto predrugačenje avtorsko zavarovanega besedila ne zadostuje za izognitev kršitvam avtorskih pravic — članek je najbolje napisati na novo.

Ko bo stanje avtorskih pravic jasno, bo vaš novi članek na svoje mesto prestavil kateri izmed administratorjev.

  1. Prosimo, da do nadaljnjega strani ne urejate.
  2. Če ste imetnik avtorskih pravic do gradiva vi sami ali imate dovoljenje za njegovo uporabo v skladu z določili naše licence, vas prosimo, da to navedete na pogovorni strani te strani in pri navedku članka na strani Wikipedija:Težave z avtorskimi pravicami.
  3. Ne poskušajte spornega gradiva objaviti znova, saj ga bomo odstranili. Članek bomo obnovili, če bomo ugotovili, da ima Wikipedija dovoljenje za objavo ali da je zgornji vir le kopija prejšnje vsebine članka (morda gre za zrcalo Wikipedije).
  4. Če želite članek urejati, ga na novo napišite na začasni podstrani in nas na pogovorni strani te strani seznanite s tem.
  5. Če stanje avtorskih pravic ne bo jasno v enem tednu, bo članek izbrisan. Če je kdo napisal nov članek, ga bomo nadomestili z njim.
  • Objava avtorsko zavarovanega gradiva brez izrecnega dovoljenja imetnika avtorskih pravic je kršitev zakonov avtorskega prava in pravil Wikipedije. Uporabnikom, ki avtorsko gradivo objavljajo znova in znova, bomo nadaljnje urejanje morda prisiljeni preprečiti. Vedite pa, da tudi če gre tokrat resnično za kršitev avtorskih pravic, vse vaše izvirne prispevke še vedno sprejmemo z veseljem.
  • Prvotna objava je še vedno dostopna prek zgodovine strani.
Če ste stran kot mogočo kršitev avtorskih pravic pravkar označili vi sami, dodajte na dno strani Wikipedija:Težave z avtorskimi pravicami naslednjo vrstico:
* {{subst:članek-cv|Nova socialdemokracija}} iz [http://www.kooperativa.org/wiki/moin.cgi/KSSOsnovniProgram]. ~~~~

Na pogovorno stran uporabnika, ki je objavil skopirano vsebino, pa:
{{subst:prepisovanje|pg=Nova socialdemokracija|vir=http://www.kooperativa.org/wiki/moin.cgi/KSSOsnovniProgram }}. ~~~~

Krščanski socialisti Slovenije, Skrajšano ime : Socialisti, Kratica : KSS so se kot politična stranka ustanovili 12. september 2007). Za predsednika stranke je bil izvoljen Andrej Magajna za predsednika programskega sveta pa je bil izvoljen mag. Jurij Bavdaž.

zgodovina

Krščanski socializem izhaja idejno iz krščanskega socialnega gibanja, ki ga je na Slovenskem začel dr. Janez Evangelist Krek. Njegov izjemni pomen se kaže tudi v tem, da je naredil sintezo med socialističnimi idejami, praktičnim socialnim delovanjem in etiko krščanstva.

Z izrazom »krščanski« v svojem nazivu poudarjajo navezavo na slovensko krščansko-socialno izročilo ter sodobna spoznanja in prakso socialno usmerjenih kristjanov po svetu, združenih v gibanjih in strankah, katere krovno mednarodno organizacijo predstavlja Mednarodna zveza vernih socialistov (The International League of Religious Socialists)

Idejno in strokovno sta pri nas krščansko socialno misel razvijala dr.Andrej Gosar in Edvard Kocbek. Med obema vojnama je deloval v tem duhu tudi krščansko-socialistični sindikat Jugoslovanska strokovna zveza. Do druge svetovne vojne se je uveljavil kot nosilec sodobne gospodarske, socialne in kulturne preobrazbe slovenskega naroda . Leta 1939 skupaj z Alešom Stanovnikom in dr.Tomažem Furlanom organizira odbor za ustanovitev stranke.

V narodnoosvobodilni boj so se krščanski socialisti vključili z namenom izbojevati osvoboditev in polno politično suverenost slovenskega naroda, ter mu zagotoviti, socialni in kulturni razvoj na ravni razvitih evropskih držav. Po vojni se je krog krščanskega socialnega gibanja ohranjal in širil okrog slovenskih izobražencev, zbranih okrog revije »2000«. Med slovenskimi škofi ima posebno mesto teološka misel dr. Vekoslava Grmiča.

Leta 1991, so se krščanski socialisti tudi politično organizirali in delovali kot stranka. Ker se le-ta ni (do)registrirala po novem zakonu, so se po letu 1995 posamezniki iz jedra stranke, angažirali v družbenem socialnem gibanju. Sodelovali so z različnimi političnimi organizacijami in civilnimi združenji. Leta 2007 gibanje zopet preraste v organizirano politično akcijo z registracijo stranke: Krščanski socialisti Slovenije.

Zunanje povezave

http://www.krscanski-socialisti.si