Bruno Urh: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 3: Vrstica 3:


== Dosežki na področju arhitekture ==
== Dosežki na področju arhitekture ==
*Bruno Urh je arhitekt v pravem pomenu besede. Projektira in nadzira tako zahtevne objekte, kot drobne oblikovalske izdelke. Ukvarja se s pisanjem strokovne literature, ki jo zna približati tudi bralcu, ki ni nujno iz stroke. Že petnajst let samostojno vodi projekte. V njegovem biroju se je zvrstil cel kup mladih arhitektov, ki danes ustvarjajo tako v Los Angelesu (Vladimir Ristić), kot v Rusiji (Dražen Smokovič), ali pa v Londonu (Maja Kovačič). S svojim pedagoškim pristopom je svoje ideje tudi preko sodelavcev ponesel v svet.
*Bruno Urh je arhitekt v pravem pomenu besede. Projektira in nadzira tako zahtevne objekte, kot drobne oblikovalske izdelke. Ukvarja se s pisanjem strokovne literature, ki jo zna približati tudi bralcu, ki ni nujno iz stroke. Že petnajst let samostojno vodi projekte. V njegovem biroju se je zvrstil cel kup mladih arhitektov, ki danes ustvarjajo tako v Los Angelesu (Vladimir Ristić), kot v Rusiji (Dražen Smokovič), ali pa v Londonu (Maja Kovačič). S svojim pedagoškim pristopom je svoje ideje tudi preko sodelavcev ponesel v svet. Hkrati pa priznava, da se vsak dan kaj novega nauči od svojih sodelavcev.


Nekaj njegovih del: Mestni vodnjak v Kočevju skupaj z akad. kiparjem Stanetom Jarmom [[1995]], kubistično božje znamenje na mestnem pokopališču v Kočevju skupaj z akad. kiparjem Stanetom Jarmom [[1996]], Trgovinski center Rutar v Ljubljani [[2000 in 2006]], Veronikin trikotnik - holotekturni večstanovanjski objekt ob Gaju v Kočevju [[2007]].
Nekaj njegovih del: Mestni vodnjak v Kočevju skupaj z akad. kiparjem Stanetom Jarmom [[1995]], kubistično božje znamenje na mestnem pokopališču v Kočevju skupaj z akad. kiparjem Stanetom Jarmom [[1996]], Trgovinski center Rutar v Ljubljani [[2000 in 2006]], Veronikin trikotnik - holotekturni večstanovanjski objekt ob Gaju v Kočevju [[2007]].

Redakcija: 19:12, 10. november 2007

Bruno Urh, slovenski arhitekt, pisatelj, pesnik, dramatik, alpinist.

Dosežki na področju arhitekture

  • Bruno Urh je arhitekt v pravem pomenu besede. Projektira in nadzira tako zahtevne objekte, kot drobne oblikovalske izdelke. Ukvarja se s pisanjem strokovne literature, ki jo zna približati tudi bralcu, ki ni nujno iz stroke. Že petnajst let samostojno vodi projekte. V njegovem biroju se je zvrstil cel kup mladih arhitektov, ki danes ustvarjajo tako v Los Angelesu (Vladimir Ristić), kot v Rusiji (Dražen Smokovič), ali pa v Londonu (Maja Kovačič). S svojim pedagoškim pristopom je svoje ideje tudi preko sodelavcev ponesel v svet. Hkrati pa priznava, da se vsak dan kaj novega nauči od svojih sodelavcev.

Nekaj njegovih del: Mestni vodnjak v Kočevju skupaj z akad. kiparjem Stanetom Jarmom 1995, kubistično božje znamenje na mestnem pokopališču v Kočevju skupaj z akad. kiparjem Stanetom Jarmom 1996, Trgovinski center Rutar v Ljubljani 2000 in 2006, Veronikin trikotnik - holotekturni večstanovanjski objekt ob Gaju v Kočevju 2007.

  • Je pisec naslednjih knjig o arhitekturi: Arhitektura in telepatija kot prapočeli komunikacije 1989, Holotecture 1993, Arhitekt in kralj 2002, Arhitektova Trilema 2004, Filozofija arhitekture 2005, na spletu pa svojim strankam in znancem redno pošilja nastajajoči Urhov arhitekturni priročnik, ki na humoren način jasno riše meje med arhitekturo in naivnim gradbeništvom, ki mu pravi tudi kataložna arhitektura.

Dosežki na področju poezije

  • Bruno Urh je izdal dve pesniški zbirki, ki ju je uredila Tina Majcen: Arhe' 2005, Astrahan 2006. Prevedel je pesem Krokar november 2007 Edgarja Allana Poea.

Dosežki na področju dramatike

  • V drami Gradbišče 2007 grobemu okolju nastajajočega objekta nasproti postavi zaporednost ljubezenskih odnosov.

Dosežki na področju alpinizma

  • Bruno Urh je svojo planinsko pot začel v kočevskih hribih. Kasneje je pod mentorstvom Tomaža Vrhovca, Sandija Blažine in drugih postal mladinski vodnik. Z Matejem Šurcem je kasneje vodil tečaj za mladinske vodnike na Zelenici itd.

Leta 1987 se je včlanil v alpinistični odsek Rašica in plezal pod mentorstvom Marije Frantar.