Nevrit: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Dodajanje: tg:Аксон
m robot Dodajanje: id:Akson
Vrstica 24: Vrstica 24:
[[he:אקסון (סיב עצבי)]]
[[he:אקסון (סיב עצבי)]]
[[hr:Akson]]
[[hr:Akson]]
[[id:Akson]]
[[it:Assone]]
[[it:Assone]]
[[ja:神経線維]]
[[ja:神経線維]]

Redakcija: 05:41, 4. november 2007

Shema nevrona z označenim aksonom

Akson ali živčno vlakno je dolg izrastek iz živčne celice, po katerem se prevaja akcijski potencial vstran od some proti periferiji celice. Aksoni so primarni prevodniki živčnega sistema. Združujejo se v živce. Njihov premer je okoli 1 mikrometer, medtem ko merijo v dolžino tudi do 1 meter. Ishiadični živec je najdaljši v človeškem telesu; izvira iz 4. in 5. ledvenega segmenta ter 1. do 3. križničnega segmenta hrbtenjače, motorično oživčujejo mišice na zadajšnji strani stegna, senzorično oživčujejo kožo na nogi od kolena navzdol ter se mišice goleni in noge. Aksoni ishiadičnega živca merijo v dolžino tudi več kot 1 meter.

Pri vretenčarjih so aksoni često obdani z mielinsko ovojnico, ki jo tvorijo dve vrsti nevroglijskih celic: Schwannove celice v obkrajnem živčevju in oligodendrociti v osrednjem živčevju. Mielinska ovojnica tvori okrog aksona izolacijsko plast, vmes pa so goli predeli oziroma vrzeli, kjer ni mielina in jih imenujemo Reinvierovi zažetki. Akcijski potencial zato skače iz enega zažetka na drugega in s tem se prevajanje po mieliziranih aksonih močno pospeši. Demielinacija aksonov povzroča simptome, značilne za multiplo sklerozo.

Med aksoni posameznih nevronov so tvorjene prečne povezave, ki jih imenujemo aksonske kolaterale. Preko aksonskih kolateral se akcijski potencial iz enega nevrona prenese še na sosednje nevrone.

Glej tudi