Uporabniški pogovor:Heretik: Razlika med redakcijama

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
Heretik (pogovor | prispevki)
Vrstica 528: Vrstica 528:


OK. To sem napisal zato, ker bi rad videl, da bi ti razdelil članek, ker si ga ti napisal; to predvsem zato, da ne bi bili pozneje kakšni očitki glede tega (pa ne iz tvoje strani). LP, --[[Uporabnik:Klemen Kocjancic|Klemen Kocjančič]] ([[Uporabniški pogovor:Klemen Kocjancic|Pog.]] - [[Uporabniški pogovor:Klemen Kocjancic/Foreign Talk|Talk]]) 04:17, 25. oktober 2007 (CEST)
OK. To sem napisal zato, ker bi rad videl, da bi ti razdelil članek, ker si ga ti napisal; to predvsem zato, da ne bi bili pozneje kakšni očitki glede tega (pa ne iz tvoje strani). LP, --[[Uporabnik:Klemen Kocjancic|Klemen Kocjančič]] ([[Uporabniški pogovor:Klemen Kocjancic|Pog.]] - [[Uporabniški pogovor:Klemen Kocjancic/Foreign Talk|Talk]]) 04:17, 25. oktober 2007 (CEST)

:Se pravi, tista dva dela, na katera je članek že razdeljen, naj razbijem v dva ločena članka? Kakšna naj bi bila najprimernejša naslova? --[[Uporabnik:Heretik|Heretik]] 11:03, 28. oktober 2007 (CET)

Redakcija: 12:03, 28. oktober 2007

Dovoljenje za rabo slik

Kot vidim, ima precej člankov tudi slike, za katere dvomim, da ste jih sami naredili. Kako je s tem z vidika avtorskih pravic? Se jih sme vsaj sneti z Wikipedij v drugih jezikih? Kako je s prevodi člankov iz tujejzičnih Wikipedij? Pa kako se doda neko čisto novo stran, če povezave do gesla sploh še ni nikjer?

Da, slike se sme sneti tudi z drugih Wikipedij, uporabimo pa lahko tudi takšne v javni lasti (npr. iz CIA Factbooka). Prevodi so tudi dovoljeni, ker so članki pod GFDL. Čisto novo stran dodaš tako, da na neki že obstoječi strani narediš povezavo na njo, potem pa jo klikneš. Če še ne veš, na kateri strani bi to bilo, jo lahko narediš na svoji strani). Sicer pa dobrodošel! --romanm 09:32, 19 apr 2004 (CEST)
Veliko slik smo pa tudi sami naredili :o) Nobena, ki je dosedaj naložena tako ne bi smela kršiti avtorskih pravic. --XJam 09:43, 19 apr 2004 (CEST)
Če najdeš kakšen uporaben in primeren razpoložljiv vir, ga lahko navedeš na strani o virih v javni lasti. --XJam 15:20, 19 apr 2004 (CEST)
Sam kontaktiram z avtorjem strani na kateri se nahaja željena slika in vprašam za dovoljenje uporabe. --Igor 14:04, 19 apr 2004 (CEST)
Novo stran lahko zapišeš tudi v URL-ju. ~/wiki/novo ime strani.

Uporabniško ime

Heretik, verjetno si nekaj dni prej urejal pod IP naslovom 193.2.136.41. Ali se motim? Če si, poglej še Uporabniški pogovor:193.2.136.41. --XJam 09:53, 19 apr 2004 (CEST)

Wikifikacija

Zdravo, Heretik! Ali lahko, prosim, sproti delaš povezave na osebnosti, ki jih dodajaš (npr. Franz Lehar namesto Franc Lehar). Tako lahko potem samo klikneš in že pišeš; pa še stran se vidi med želenimi stranmi. --romanm 09:54, 30 apr 2004 (CEST)

Lahko, samo se bojim, da bo zmeda. Za Leharja še ni tak problem, kaj pa če ima nekdo cel kup imen, od katerih sta splošno znani dve ali tri, ali pa če ima vzdevke, npr. Ernesto "Che" Guevara, Josip Broz - Tito ali celo Karol Wojtiła - Janez Pavel II. Še bolj pase bojim pri opisu narodnosti in dejavnosti, da ne bom brez veze delal še odvečnih povezav na podvojene povezave.....

Ravno pri več imenih ti wikifikacija zelo pomaga, ker lahko potem uporabiš "Kaj je povezano sem?" in izveš koliko strani uporablja eno in drugo obliko, potem pa slej ko prej poenotiš. Če je ni, imaš isti problem, le da ga ne moreš prijeti za rep. Ti se kar opogumi. --romanm 10:25, 30 apr 2004 (CEST)
Ja, sploh ni problema. Recimo od tvojih dvajsetih vnosov jih prav gotovo ne bo več kot pet 'nesmiselnih' - ostali pa bodo v redu, pa še nastavljeni bodo. Če pa ti je izdelava povezav odveč, se tudi ne živciraj - jih bo že nekdo, slej ko prej, povezal. Brez skrbi lahko napišeš tudi kakšno neumnost, npr. [[šestoenainsedemdeseti živeči trenutni papež, ki je tretji poljski, Janez Pavel II.]] itn - saj na 'koncu' bo že pristala na pravem mestu. --XJam 10:59, 30 apr 2004 (CEST)

Slike iz geometrije

Heretik naslednje vprašanje. Ali lahko tvoje odlične slike o trikotnikih in podobne še pobarvam nekako v slogu slik npr. iz članka o Josipu Plemlju. Držal bi se naslednje 'sheme', seveda kadar lahko:

Barva RGB - dvojiško RGB - desetiško Uporaba
             ( 255, 196, 64) (11111111,11000100,01000000) Osnovni lik
             ( 255, 198, 0) ( ) Variacija osnovnega lika
             ( 128, 128, 255) ( ) Drugi lik
             ( 0, 255, 128) ( ) 3. lik
             ( 255, 128, 64) ( ) Kakšen presek
             ( 255, 128, 0) ( ) 1. variacija
             ( 176, 176, 216) ( ) 2. variacija
             ( 196, 196, 255) ( ) variacija 2. variacije
             ( 64, 128, 128) ( ) 3. variacija
In tako naprej ... ...

ali kaj podobnega. Ali meniš, da pustimo kakršne so sedaj, črnobele? Ali je tudi velikost slik, kot je primer (300px)

Posebne točke trikotnika Posebne točke trikotnika

v redu? S klikom nanjo seveda dobimo potem tudi dobimo celo sliko (kakršna je desna). LP --XJam 16:56, 14 maj 2004 (CEST)

Ali ne velja za slike enaka licenca kot za besedila? Sam sem sicer vajen črnobelih iz učbenikov, ampak, zakaj pa ne tudi barvne? Če prav razumem, je v skrajnem primeru itak mogoče iz CVS potegniti prejšnje črno bele verzije. Škoda, da nisi prej povedal tega, bi ti lahko dal vektorske verzije, ki jih je še lažje urejati, tako pa ne vem več, če se še kje valjajo. Mmg, pri tejle sliki s trikotnikom in krogi sem sicer najprej narisal zunaji krog, in v njem trikotnik, notranji krog pa sem nekoliko sploščil (tako nekako kot je "okrogla" Zemlja), da je šel v trikotnik....

Škoda, da se v wikipedijo ne da vključiti tistih 'džava skriptov', s katerimi lahko takšne slike 'interaktivno' spreminjaš. (Po mojem se tudi to da, samo kako...) Sam sem nekaj programiral/risal v Maple-u (ki je odličen program za te stvari - to govorim navkljub vseprisotnosti Mathematice). Bom naložil kakšno sliko, prej pa moram videti kakšen slog bo nekako obveljal. Tvoje slike na primer so odlične (le lako in s čim jih tvoriš...), pa tudi nekateri drugi avtorji so naložili zelo dobre slike (menda Davorin (zlati rez), Igor (šah), Plp (slovenske občine), ...) Praviš, da so vektorske slike boljše? V CAD (takšnem ali drugačnem) sem sicer doma, vendar ponavadi nisem tega počel s slikami za wikipedijo (čeprav so izjeme (npr. giroskop, vztrajnostni moment celo v 3D). Nqakdo na angleški wikipediji je celo izdelal kardanski zglob in še kar precej stvari. Ker pa trenutno ne obvladam nobenega prostega programa za 3D, bodo te stvari malce počakale. Je pa velik izziv - kakor seveda tudi presproste 2D slike, ki se lahko včasih izkažejo za dokaj zapletene. Kar s trikotnikom lahko začnemo, pa smo že tam. [XJam]
Slike zaenkrat delam z OpenOffice.org (to je brezplačen nadomestek MS Office, ki ga vsaj za domačo rabo čisto solidno nadomesti), ki vsebuje tudi modul za vektorsko risanje in z njim se da izvožati v precej drugih formatov. Če bi poleg PNG-jev še kam nalagal vektorske slike, bi jih bilo precej enostavneje spreminjati kot potem, ko so enkrat že bitne. Še en program za vektorske slike je xfig, ki je nekako dopolnilo za Latex, enkrat bom moral preizkusiti še Sodipodi, od komercialnih je včasih bil Designer
Čau! Evo, toliko, da te pozdravim in naložim še sam kakšno na temo, ki je vsekakor interesantna. Od prostega programja velja omeniti še 2D program Inkcsape, ki skuša zapolniti veliko 2D vrzel z nekakšnim Freehandom. Drugače pa so moji upi usmerjeni na eminenten program Blender, za katerega mislim, da bo v prihodnosti uspešno nadomeščal svoje velike brate in sestre kot so Maya, Softimage, 4Dcinema, itd... in pa nekoliko kasneje sicer, upam tudi svoje mrzle sorodnike, kot so Adobe illustrator, Final Cut, Terraform, Premiere, GIMP ali Photoshop npr. Blender je revolucionaren tudi zato, ker so ljudje prvič v zgodovini zbrali denar (100.000$) zato, da je sedaj program in njegova koda prosto na voljo vsem uporabnikom! Torej, Blender is now future!--Igor 00:29, 16 maj 2004 (CEST)

A Plemlja pa še ni v slovenščini? Pa nekako se mi dozdeva, da so nekatere "slovenske" teme v en: obdelane dosti obširneje kot tu, celo slovenščina, ki jo menda obvladamo samo mi. Sam sem sicer mnenja, da če nekaj napišeš v en:, to hitro spraviš še v sl:, ker imaš še celo stvar v glavi in še najbolj veš, kaj si sploh napisal.... No ja, jaz se zaenkrat poslužujem obratne poti, najprej sl:, če še ni pa tudi v en: ......--Heretik 18:42, 14 maj 2004 (CEST)

Se bom tudi jaz držal tvoje poti. Včasih me glava boli od angleščine. Sicer jo kar obvladam (predvsem zaradi dobrih učiteljev), vendar je včasih prekleto okorna. Ena stvar pri en: je tudi, da lahko tam vidiš raznorazne popravke. Na primer nekdo je kar precej 'predelal' članek o Hermanu Potočniku Noordungu. Sem se odzval - samo kaj, ko je tem ljudem včasih kaj (in ne samo Slovencem, kot trdijo nekateri Srbi) težko dopovedati. Prav pa je imel glede ene stvari, vendar je tudi v bistvu ni dodobra (za)razumel - sem kasneje razmišljal, o tiru satelita, ki ga je izračunal Noordung... Pa tudi se mi dozdeva, da sami Angleži niso tako 'zagamani' - bolj se drugi skrivajo za angleščino in jo nekako izrabljajo na svoj način. Ne vem, no. Angleži so že zdavnaj dokazali, da so kruti, so pa tudi quite nice laddies. Permission to quit, Sir. --XJam 19:01, 14 maj 2004 (CEST)


Pomagajte z naslovom članka

Našel sem nekaj materiala za člančič za Lagrangevo metodo določanja dif. enačb v mehanskih sistemih, skratka za tisto, ko se izračuna razliko med kin. in pot. energijo, potem pa se to besno odvaja po splošnih koordinatah in času, da padejo ven dif. enačbe sistema. Kakšen naj bo naslov? Lagrangeva metoda, ali kako.....? Mogoče kaj takšnega že obstaja??? --Heretik 11:50, 15 maj 2004 (CEST)

Ali je tale metoda, ki jo mislim zgoraj, Lagrangeva formulacija gibalnih enačb (povezava do še neobstoječega članka je v Mehaniki)? --Heretik 20:42, 15 maj 2004 (CEST)

Verjetno je to to, ja (Lagrangeva formulacija gibalnih enačb). Ti kar napiši članek, mi ga bomo pa secirali :o) Tako si je Primož zamislil naslov. Sam bi ga sicer kako drugače poimenoval, vendar je verjetno to, kakor zgleda, najpogostoje uporabljeno pri nas. Lahko ga predefiniraš seveda še kako drugače... --XJam 22:05, 16 maj 2004 (CEST)

Imena mesecev

Med trenutnimi spremembami sem videl, da si napisal "V. Lisinski, če je srpanj enak juliju". Da, je, kar zveš tudi v članku o juliju in podobno v člankih o drugih mesecih. Verjetno bi bilo dobro dodati kakšno poglavje o tem v članka o koledarju in mesecih. --romanm 13:04, 31 maj 2004 (CEST)

Ja tisti datum za Lisinskega mi je uspelo najti samo na neki hrvaški strani, ker pa raje kot na hrvaško obalo lazim po raznih Armenijah ipd., mi hrvaški meseci nekako ne grejo, zato sem takrat pač to napisal, pozneje pa preveril. In ker sem pravilno uganil, nisem še dodatno smetil... --Heretik 13:57, 31 maj 2004 (CEST)

Avtomatika

Zastave sem nalagal ročno (in jih moram še). Stvar bi znal avtomatizirati z GNU Wgetom, ki pozna tudi metodo POST, vendar sem nekje prebral, da je vsako rabo robota treba vnaprej najaviti ne vem komu, sicer je prepovedana, potem pa tega nisem storil. Ampak za slovenske občine, ki jih bo v bližnji prihodnosti treba osvežiti po vzorcu ptujske bom pridobil soglasje in stvar robotiziral. --romanm 15:01, 29 jun 2004 (CEST)

Škoda, da so takšne stvari kar prepovedane. Pa sem že razmišljal o izdelavi spletnih skript, ki bi avtomatizirale interwiki, vnos datumov rojstva in smrti na datumskih straneh pa še kaj bi se dalo. BTW, ali kaj takega že obstaja? --Heretik 09:23, 30 jun 2004 (CEST)

No, prepovedane so dokler ne dobiš soglasja, kar je verjetno le formalnost. Problem bi nastal, če bi kak ponoreli robot brez nadzora pokvaril pol vsebine. Za interwiki to obstaja, vprašaj Andreja. Za datume pa sem razmišljal tudi sam, pa potem opustil idejo. Videl sem, da si precej delal na letnicah, pa bi se ti mogoče to vseeno splačalo raziskati. --romanm 10:13, 30 jun 2004 (CEST)

Mogoče kdo ve, če se da izpis neke strani v XML (samo zadnja verzija brez zgodovine) dobiti tudi z GETom (torej direkt z URL-jem) in ne samo s POSTom po daljšnici čez Posebne strani...? --Heretik 10:56, 13 sep 2004 (CEST)

Tega ne vem, ampak zakaj ti ni všeč POST? Wget od različice 1.9 naprej podpira tudi POST (NenekeBot to s pridom uporablja). --romanm (pogovor) 07:56, 14 sep 2004 (CEST)
Prav, župane bom dodal predvidoma ta vikend. Za Wget pa sem se odločil izključno zato, ker ga dobro poznam, cURL pa še nikoli nisem pognal. Če zna uploadati slike, ni razloga, da ga ne bi uporabil (morda kot dodatek). --romanm (pogovor) 19:49, 14 sep 2004 (CEST)

Tipično, ko končno zrihtam POST, pa ugotovim (z en:, ker pri nas na izvozni strani to ni omenjeno, deluje pa), da se da do XML priti tudi z GET. Do članka o Sloveniji se tako pride z http://sl.wikipedia.org/wiki/Posebno:Export/Slovenija

Pa nazaj k tehničnim detajlom. Sklepam da z wgetom pobereš eno stran, jo razparsaš, obdelaš in nato postaš nazaj. Je morda kakšen jezik za tale srednji del (parsanje) kaj bolj priporočljiv od drugih? Regularni izrazi so verjetno neizogibni? Ali si morda opazil, da bi bil XML kaj bolj parsabilen od kakšnega drugega outputa ali obstaja kaj še lažjega? --Heretik 09:06, 15 sep 2004 (CEST)

Sam za ta srednji, razčlenjevalni, del uporabljam kar sproti napisane skripte ukazne lupine. Za "pr. n. š." npr. sem uporabil sed. Regularni izrazi so seveda pri tem zelo koristni. Nad XML nisem nič kaj posebno bolj navdušen kot nad običajnim besedilom. PMM je pregledneje, če popravljaš navadno besedilo, ker imaš v vsakem trenutku stanje, kot bi ga napisal v urejevalno polje. --romanm (pogovor) 23:21, 15 sep 2004 (CEST)

Ima kdo dostop do crona?

Če mi želi kdo pomagati in želi, da bi datumske strani tudi za čas moje odsotnosti čimbolje pokrivale dogajanje, ter ima dostop do Unix/Linux mašine z non-stop povezavo na internet, hkrati pa ima gor dostop do crona in wgeta (lahko tudi lynxa), naj se do jutri javi. Treba bi bilo samo en že pripravljen skript nastaviti v crontabu, ta bi vsak dan pobral eni dve kratki strani (žal se ne arhivirajo), tako da vse skupaj ne bi smelo preseči 100kB. Na koncu bi bilo potrebno to zatarati in mi nekako dostaviti.

Skratka, če je kdo pripravljen pomagati, naj tule pove in se bomo jutri zmenili naprej. --Heretik 14:47, 22 jul 2004 (CEST)

Imam. --Peterlin 15:30, 22 jul 2004 (CEST)
Jaz tudi. --romanm 15:31, 22 jul 2004 (CEST)
Net. SHto eto YUnih/Lyulih? :o) --XJam 15:44, 22 jul 2004 (CEST)

OK, Peterlin ali romanm, a potem jaz kar naložim sem tale skript, pa ga eden vnese v crontab? --Heretik 10:23, 23 jul 2004 (CEST)

Da, prosim. Ce bi nama pa ze prej povedal URL, pa bi skript najbrz ze napisala sama. :-) --romanm 10:27, 23 jul 2004 (CEST)
Evo, skript je na Slika:Arhiviraj (ne vem, zakaj mi ga je shranil kot sliko). Treba mu je dati ustrezna dovoljenja za izvajanje, mogoče kaj dopolniti pri poti shranjevaja datotek, potem pa nastaviti crontab (prvi dve polji), da bo pognan vdsak dan enkrat dopoldne (recimo enkrat med 10h in 12h) po našem času. Pa ko ga pobereš, ga lahko zbrišeš od tule. ŠE prej pa preveri, če ni še kje v URLjih kakšen dvojni podčrtaj in če pognan naredi dve neprazni datoteki. --Heretik 10:58, 23 jul 2004 (CEST)
Preveril in deluje. --Peterlin 11:20, 23 jul 2004 (CEST)

Dobrodošel nazaj, zelo me veseli, da si se uspel izvleči živ (domnevam, da si bil v Armeniji :-)). Mi smo ti tačas cronirali te dogodke, vnašali pa ne. A ti pošljem te strani in kam? Lahko jih tudi naložim v Wikipedijo kot .tgz. --romanm 10:43, 16 avg 2004 (CEST)


Predlagam, da jih poskušate naložiti kar v Wikipedio, pa bomo videli, če se bo dalo pobrati.

Tule so: Slika:Dogodki.tgz. Povej, ko boš pobral, da pobrišem ali pa to stori kar sam. --romanm 12:36, 16 avg 2004 (CEST)
Meni je ne rata pobrati (dobim le 211 bajtov), mogoče bo najbolje poslati na moj sovjetski naslov pooteen3@yandex.ru, ki ga bom še nekaj časa preverjal in nanj brez problemov dobivam tudi večje datoteke. --Heretik 14:31, 16 avg 2004 (CEST)
Sem poslal. --romanm 15:21, 16 avg 2004 (CEST)
Dobil in dela, tnx, Sklepam, da je že pobrisano. --Heretik 07:11, 17 avg 2004 (CEST)

Slike

Z digitalcem sem posnel nekaj kar velikih slik (1600x1200). Ali jih je dobro pred nalaganjem kaj zmanjšati? --Heretik 10:47, 16 avg 2004 (CEST)


Ahah. Jaz sem jih zmanjšal ~ 600 × 4.. Poskusi mogoče na 800 × ..., sicer pa ne vem natančno. Če pa so odlične, jih PMSM pusti kar pri miru ali pa 1024 × ... . Ja, pa lep pozdrav nazaj, Heretik. Medtem si tudi 'pristal' na seznamu prošenj za administratorje. Prosim te, če lahko izraziš svoje mnenje glede tega. --XJam 10:57, 16 avg 2004 (CEST)

Če hočem iste slike uporabiti v večih jezikih, ali jih je treba nalagati v vsako Wikipedio posebej ali so naredili kakšno skupno bazo? --Heretik 07:42, 17 avg 2004 (CEST)
Žal v vsako posebej. --romanm 09:11, 17 avg 2004 (CEST)

Preden kaj rečem, bi rad zvedel še kaj več glede pravic in dolžnosti administratorja --Heretik 11:07, 16 avg 2004 (CEST)

Prvo kot prvo, če dovoliš na kratko. Predlagal sem te jaz, ker si do sedaj že veliko in kakovostno prispeval v slovensko wikipedijo. Pravice so v tem, da lahko načeloma pobrišeš vse (sicer ne kar se ti zljubi - v bistvu pa), dolžnosti pa ni veliko, če sploh so, oziroma kako tudi ti nanje gledaš. V glavnem gre za brisanje nepravilnih člankov, arhiviranje in podobne reči. V bistvu nič obvezujočega. No, nekaj malega sem naštel. Drugi uporabniki so se tudi že strinjali, da dobiš pravice administratorjev. Če rečeš ne, ne bo nič narobe, in tudi če rečeš da, ne. --XJam 11:18, 16 avg 2004 (CEST)

Aha. Kot vidiš, tu in tam zgasnem za nekaj tednov proč od računalnikov, pa včasih me malo mine pa nato spet prime, kakšen dan se res ne utegnem ukvarjati s tem. Če te to ne moti in če projket ni usodno odvisen od občasne odsotnosti, me torej lahko "povišaš" pa bomo potem dorekli glede ostalih podrobnosti --Heretik 12:02, 16 avg 2004 (CEST)

PMSM se sploh ne pozna, da si odsoten, ker so tvoji dosedanji prispevki toliko kakovostni in zelo konstruktivni. Upam, da nisem osamljen v tem mišljenju. Torej, velja, povišanje sledi. Sedaj boš lahko sedel v 'administratorski kantini', ha, ha. --XJam 12:21, 16 avg 2004 (CEST)

Biografije

Heretik, kaj meniš o temi: Uporabniški_pogovor:Andrejj#Biografije? --AndrejJ 08:05, 2 sep 2004 (CEST)

Če še sam pristavim piskrček: obstajajo slabe škrbine in dobre škrbine. Te druge niso tako moteče kot one prve, čeprav je tudi zaželeno, da si za škrbino, ki jo narediš, nekako moralno odgovoren, da jo enkrat dokončaš, če je nihče drug noče. --romanm (pogovor) 12:31, 2 sep 2004 (CEST)

Župani

Slovenskim občinam sem dodal župane, kot si predlagal. Hvala za zamisel! --romanm (pogovor) 01:34, 30 sep 2004 (CEST)

Ni mi jasno kako se mi je župan Murske Sobote lahko izmuznil. Zdaj sem ga dodal (lahko pogledaš kako). Hvala za opozorilo! --romanm (pogovor) 16:49, 16 okt 2004 (CEST)

Thanks

I thank you for glavni članek. :o) Ma'ame Michu 08:55, 30 sep 2004 (CEST)

Vračanje člankov

Opazil sem, da si povrnil članek o EU s komentarjem "vračanje na predzadnjo vezijo, zadnja je bila prazna". Članek boš v prihodnje najlažje povrnil v prejšnje stanje, če boš v trenutnih spremembah izbral "tren", kar izpiše diff sprememb, potem pa izbral "vrni". Isti ukaz deluje tudi v zgodovini, ko primerjaš dve različici. Ukaz "vrni" lahko uporabljajo vsi administratorji, izniči pa vse zadnje vnose zadnjega uporabnika - tudi če je desetkrat spremenil stran. --romanm (pogovor) 12:24, 26 okt 2004 (CEST)

Sem pravkar (upam da) uspešno sprobal na 3. rajhu. Kako je pa kaj z možnostjo premisliti si, če po pomoti zbrišem kakšen članek ali vrnem na staro verzijo? --Heretik 08:50, 27 okt 2004 (CEST)
Če članek zbrišeš, ga lahko tudi obnoviš; obišči njegovo stran, pa ti bo takoj jasno. Če zbrišeš samo različico, lahko prejšnjo povrneš z istim gumbom "vrni". --romanm (pogovor) 12:18, 27 okt 2004 (CEST)

Fizikalni in elektrotehniški pojmi

Zgleda, da še sedaj nismo dorekli zmešnjave glede različnih poimenovanj enih in istih reči, npr. v pogovoru o uporu, kondenzatorju in tudi indukciji. Ker bi se rad spravil nad upore (tisto, čemur na en: pravijo "resistor") bi prosil, da se že enkrat dogovorimo za poimenovanje elementov, veličin ipd. --Heretik 16:30, 27 nov 2004 (CET)

Armenska imena

Morda te bo zanimal spis O prenošenju jermenskih prezimena u srpskom Bogdana Terzića. --romanm (pogovor) 00:24, 4 dec 2004 (CET)

No ja, mislim, da sem povedal več ali manj vse o Armeniji, kar sem mislil. Me pa ob povratku na štromarsko tematiko zelo ovira povedano v razdelku pred tem. --Heretik 17:27, 4 dec 2004 (CET)

Kras vs. kras

Glede tvojega vprašanja, Kras z veliko zač. je slovenska "pokrajina", medtem ko je kras z malo zač. tip oblikovanosti površja (in jam). LP, --Klemen Kocjancic 14:31, 22 dec 2004 (CET)

Vem, mislil sem na to, kako ta dva pojma tukaj razločujemo, glede na to, da Wikimedia ne loči velike in male začetnice. Zaenkrat sem predpostavil, da kras kaže na drugo možnost... --Heretik 14:36, 22 dec 2004 (CET)


Digitalna fotografija

xJaM mi je omenil, da imaš bogate izkušnje v digitalni fotografiji. Prosim te samo za en nasvet (ostalega se moram naučiti sam, pa čeprav ima moj novi fotoaparat več funkcij kot najnovejši lovec-prestreznik). Prosim te samo za priporočilo kakšna minimalna ločljivost (pixlov X pixlov) je še sprejemljiva za Wikioedijo. Hvala vnaprej. Janez Novak 11:57, 31 dec. 2004 (CET)

Moje "bogate" izkušnje so stare pribl. pol leta :-). Če mene vprašaš, tam okoli 200 px za krajšo stranico so na prenekateri strani že "thumbnaili" (t.j. pomanjšane slike za predpregled, ki se povečajo ob kliku nanje). Tako da bi to pmsm bil tisti minimum. Z digitalcem boš imel prej obratne probleme, t.j. sliko boš moral zmanjšati na pribl. 800 px za daljšo stranico, kar ne bi smelo preseči 100kB na sliko, ta pa bi moralo biti sprejemljivo tudi za uporabnike modemov. Pod Linuxom je možno narediti skript za avtomatično prilagajanje velikosti, pod Okni pa verjetno tudi.... --Heretik 18:52, 1 jan. 2005 (CET)
Hvala. Imaš le več mesecev kot jaz dni izkušenj. Lepo pri digitalni kameri je da ne "pokuriš" nobenega filma in da ni treba čakati, da je film poln. Občutljivost bom pustil na 640 X 480 (najmanjša), kar da cca 80 KB veliko datoteko. So različno velike, pa ne odstopajo za več kot +/- 5 KB. Tako gre tudi na spominsko ploščico več posnetkov. Če ti ni treba "šparati" filma in izdelave fotografij raje "pritisnem" na sprožilec 5 X kot 2 X - kot pri video kameri, kjer tudi nisem "šparal" z kaseto. Janez Novak 19:16, 1 jan. 2005 (CET)
Janez, načeloma je filozofija (vsaj moja) taka: slikam v večji ločljivosti (1600x1200), običajno ne v največji (2048x1536), kasneje pa sliko po potrebi, recimo za Wikipedijo ali pošiljanje po e-pošti, zmanjšam na 800x600 ali 1024x768. Bistveno je, da zmanjševanje ločljivosti ne pokvari slike, povečevanje pa! Poleg tega lahko večjo sliko po potrebi obrežeš. Za wikipedijo za ilustrativne namene PMSM zadošča 800x600, če pa je slika dobra pa včasih pustim tudi več. Upam, da imaš sicer spodobno pomnilno kartico, recimo vsaj 128 MB. V ločljivosti 1600x1200 jaz spravim gor cca 128 slik, kar so štirje filmi. Res pa, da človek običajno eksperimentira in posname več posnetkov, ki pa jih tako lahko takoj pobriše. MMG kateri fotoaparat ti je prinesel Dedek Mraz? --AndrejJ 21:16, 1 jan. 2005 (CET)
Zapomnil sem si da me je nedko nekje spraševal o mojem digitalcu in šele danes našel kdo in kje. Oprosti. Če želiš nekaj od mene, pa čeprav samo odgovor mi javi prosim na moji pogovorni strani.

Dedek Mraz z civilnim imenom Janez Novaik mi je podaril Canon PowerShot A400. 3,2 miljona pixlov. Spominska kartica (dokupljena) z 250 ali nekaj takega MB. Malo morje nastavitev, ki pa jih še ne obvadam vseh. Približno 7 * zoom (digitalni + optični). --Janez Novak 11:35, 12 mar. 2005 (CET)

Category:Slovaška mesta - Category:Slovaška mesta

Kacin

Živjo Heretik, sem večinoma prevzel tvoj članek za nizozemsko vikipedijo; hvala za trud! Medtem mi ostaja vprašanje glede interpelacije komunikacijskih treningov; mi lahko daš kak link ali več informacij, to bi rad imel, preden mi kdo na nl.wiki zastavlja vprašanje zakaj sem to pisal. Hvala --Besednjak 20:11, 7 feb. 2005 (CET)

(najdeš odgovor tudi na Besednjakovi strani) Super! Jutri dodam obe zadevi k geslu Kacin. Kar se tiče Pučnika: se ti zahvaljujem da omeniš moje besedilo in svoj občutek. Napisal sem, da je Kacin kandidiral za predsednika države, mdr. pa tudi Jože Pučnik. Ampak, se mi zdi, da je Pučnik kandidiral za predsednika predsedstva l. 1990, kajne? To si verjetno opazil. V kolikor bereš prispevke na nl.wiki in imaš občutek da kaj manjka ali je kaj narobe, mi sporoči. Sem vesel kakršnihkoli pripomb. Še glede fotografije; po mojem velja pravilo, da so fotografije poslancev in uslužbencev na spletnih straneh unije uporabne če se omenja njihov vir ter če je njihova uporaba poštena in neprofitna. Ne vem ali to pravilo velja za VSE gradivo, vsekakor velja to za poslance EP. --Besednjak 00:42, 9 feb. 2005 (CET)
Še nisem imel časa, ti sporočim. B.

Fascist legacy, Ital. zločini

Članek o BBC dokumentarcu videl. Zelo v redu + Krasna stvar tale Wikipedija!

O Italian war crimes: Prosim za vztrajno pomoč. Jaz sem odgovoril prijazno in mu priznal prispevke. Potrebno pa bo počasi dodajati v sezname, tu bi bilo dobro najti kake prave zgodovinarje. Jaz sem bolj priložnosten MGTom 22:00, 16 feb. 2005 (CET)

Današnja zamuda

Spomnil sem se zakaj sem šel na tvojo pogovorno stran. Hotel sem te "pokritizirati" ker si danes zamudil 3 ure s svojim jutranjim vnosom. Pa ob sobotah in nedeljah lahko malo dlje spimo in si na začetku dneva privoščimo krepek zajtrk. --Janez Novak 11:49, 12 mar. 2005 (CET)

Slike elektronskih vezij

Pozdravljen, zanima me, ali si slike vezij, recimo na Kondenzator, narisal s kakšnim posebnim namenskim programom. V tem primeru bi te poprosil, da mi zaupaš njegovo ime. Hvala, --matijap | pogovor 22:32, 22 mar. 2005 (CET)

Nimam nobenega namenskega programa. Vse sem narisal kar z urejevalnikom vektorskih risb, ki je del OpenOffice.org --Heretik 07:01, 23 mar. 2005 (CET)

Arabščina

Zdravo, Heretik! A ti slučajno znaš arabsko? --romanm (pogovor) 01:30, 27 mar. 2005 (CET)

Ne, se pa probam naučiti nekaj najosnovnejših fraz in morebiti celo dešifriranje njihove pisave (članek v nastajanju). Drugače je pa menda blazno težka za učenje. --Heretik 15:24, 27 mar. 2005 (CEST)

Rimska vojska

Kot uzgleda si ti medtem ko sem pisal predlog za radiranje članek Rimska vojska brisal. Nakako je ostal. Prosi, radiraj še enkrat. --Janez Novak 13:59, 29 mar. 2005 (CEST)

Ni panike --Heretik 14:00, 29 mar. 2005 (CEST)

Hvala krivoverec. Pa oprosti spremenjenemu nazivu, jaz prisegam na nordijske, rimske, starogrške in če se spomnin slovanske bogove. --Janez Novak 14:03, 29 mar. 2005 (CEST)

Konverzator

Pozdravljen - imam en predlog za izboljšanje tvojega konverzatorja na [1]. Bi se dalo stvar popraviti tako, da unicode kodov, ki jih ne prepozna, ne zamenja z vprašaji, temveč jih pusti na miru (japonske, korejske, ... črke)? lp, --matijap | pogovor 11:39, 3 apr. 2005 (CEST)

Žal mi ni čisto jasno, kaj točno je narobe, pa če lahko podrobneje opišeš problem in podaš primer "inkriminiranega" teksta. Je možno, da nimaš nainštaliranega fonta z azijskimi pisavami in ti brskalnik namesto njihovih črk kaže vprašaje? Če je to, ni pravzaprav nič narobe.

Nekaj podobnega je naredil tudi Aramgutang na en:. Ali so z njegovim pretvornikom isti problemi?

Ko smo že pri tem, tiste vsiljene reklame na Lycos.co.uk so začele presegati že vse meje. Mogoče še kdo ve za kakšnega zastonj ponudnika spletnega prostora s PHP (skripta je napisana tako, da ne rabi nobenih ekstra knjižnic in modulov --> zato malo počasnejša, kot bi lahko bila)?

Mislim, da www.freewebs.com podpira PHP, še pred pol leta je bil gotovo brez oglasov, za zdaj pa ne vem. --Missmarple 12:30, 3 apr. 2005 (CEST)

Aja, potem je verjetno to glede nenameščene pisave. Sam sem mislil, da azijske znake pokvari pretvornik. :) Uporabljam ponudnika brez oglasov f2o.org, vendar ima trenutno zaprt vpis za nove brezplačne račune. Lahko pa pretvornik gostiš pri meni - sporoči. lp, --matijap | pogovor 14:47, 3 apr. 2005 (CEST)

Zdaj sem še malo sprobal. Z japonske wikipedie sem tja malo copy/pastal. Tudi jaz nimam povsem zrihtanih japonskih fontov in za ene črke vidim "hieroglife", pri enih vprašaje, pri pretvorbi pa zmeraj dobim &#nnnnn;, kjer je n decimalna številka okoli 12.000 ali večja. Po tem sklepam, da je vse v redu, samo brskalnik enih črk ne zna prav "narisati" (jih pa ima v svojem pomnilniku prav zakodirane, kar je tudi edino pomembno). Če bi tja vnesel kaj, kar ne more biti UTF-8 (dokler tipkaš prek brskalnika, je to skoraj nemogoče, s kakšnim botom ala Romanov pa bi se dalo), bi se to moralo napisati. Seveda bi pretvorba morala delovati za celoten Unicode, ne le pri znakih iz "tipkovnice" spodaj. Problemi bi znali biti tudi pri kakšnih prastarih (t.j. starejših od 2 leti) brskalnikih. --Heretik 15:14, 4 apr. 2005 (CEST)

Še nekaj sem opazil. V primeru, da je interwiki kombiniran, npr:

 [[sv:Antoni Gaudí]]
 [[uk:Гауді Антоніо]]
 [[zh:安东尼·高第]] 

konverzator pretvori í v številski zapis, tega pa v navadno cirilico, torej v bistvu obrne. Bi lahko stvar izvedel malo drugače, na primer tako, da bi imel spodaj dva gumba:

  • pretvorba v številski zapis in
  • v črkovni?

lp, --matijap | pogovor 18:30, 11 maj 2005 (CEST)

Bom probal čimprej. Te dni sem sicer precej zaseden, tako da ne morem obljubiti ravno za jutri. Če prav razumem, bi za prvo možnost rad, da sekvence &#nnnn; pusti pri miru, ta drugo pa, da ne pretvarja "eksotičnih" črk? --Heretik 08:50, 12 maj 2005 (CEST)

Saj se ne mudi, kar počasi. ;) Rad bi takole: prva možnost pretvori samo sekvence &#nnnn;, vse ostalo pa pusti pri miru (za dodajanje interwikijev v našo Wikipedijo bo v uporabi ta), druga pa pretvori vse eksotične znake v te sekvence (recimo za Angleže)
A tisti spodnji okvir za klikanje črk rabiš? Je vmesnik lahko v slovenščini? --Heretik 10:23, 13 maj 2005 (CEST)
Ne. Glede vmesnika mi je čisto vseeno. Če nimaš časa in se strinjaš, mi lahko pošlješ tudi kodo skripte, pa si jo bom morda znal sam popraviti. ;) Hvala za trud! --matijap | pogovor 13:38, 13 maj 2005 (CEST)

Pretvornik sem preskusil. Deluje popolnoma brezhibno, le pri pretvorbi nazaj v številke tudi znake, ki jih na en: pišejo neposredno (í), pretvori vanje. Ampak v tem jaz ne vidim neke težave. Ni popolnoma po XHTML standardu - http://validator.w3.org/check?uri=http://pretvornik.f2o.org/conv.php. Nekaj sem poskušal popraviti, vendar z XHTML-jem nimam ravno bogatih izkušenj. Kar je nastalo, lahko dobiš na http://matijap.f2o.org/conv.txt - verjetno pa boš moral narediti kar od začetka :) Še enkrat hvala lepa za skripto - zdi se mi nekako obvezna oprema vsakega Wikipedista, veljalo pa bi razmisliti tudi o kaki mednarodni verziji ... LP, --matijap | pogovor 16:01, 18 maj 2005 (CEST)

Verjetno en: dovoljuje celoten ISO 8859-1, t.j. prvih 256 znakov iz Unicode. V tem primeru lahko le poiščeš vrstico

if ($znak<128)

in 128 zamenjaš z 256, po preveriš kaj bo. Tisti XHTML niti ni tako pomemben (konec koncev sem le malo predelal skript, ki je deloval na okviru in ta hoče malo drugačne doctype), ga bom pa že popravil ob priliki. Internacionaliziraš pa jo čisto preprosto tako, da popraviš tistih nekaj malo besednih konstant ("Vnesite besedilo", "v znake" ipd.). Dalo bi se narediti varianto s .po, samo PHP bi moral imeti inštalirane še dodatne knjižnice, česar verjetno ne moreš pričakovati od zastonjskega strežnika. Do naslednje verzije (mogoče že čez nekaj dni, ampak ne morem obljubiti) pa malo razmisli, ali naj tisto 128 popravim v 256, pa če najdeš še kakšno napako. --Heretik 11:27, 19 maj 2005 (CEST)

Tole z 256 žal ne deluje. Če spremenim vrstice (ali pa tudi vse 256 v kodi), ne pretvarja več. Š-ji ostanejo š-ji, in tako dalje. lp, --matijap | pogovor 17:37, 20 maj 2005 (CEST)
Uhhh, pomešal sem Unicode in UTF-8. Pravzaprav moraš to preveriti, preden zapišeš &#številka;. Izvorna koda popravka je tu (odrezati moraš končnico .txt), uradno bo pa stekel, ko bo stestiran. Zaenkrat sem ga uspel preizkusiti le na šumnikih in nemških umlautih... --Heretik 07:43, 23 maj 2005 (CEST)
Mislim, da je zdaj dokončno v redu. Oprosti, ker prej nisem videl - pozabil sem pogledati to pogovorno stran. lp, --matijap | pogovor 13:43, 6 jun. 2005 (CEST)

Izbrane obletnice

Glede na dejstvo, da ti največ deluješ na datumih, letih,..., bi te rad opozorilo na nov projekt Wikipedija:Izbrane obletnice, če se nisi opazil. ;-) Če imaš kaj več časa, bi bila vsaka nova predloga dobrodošla. LP, --Klemen Kocjančič 10:50, 4 maj 2005 (CEST)

Slike in AP

Prosil bi te, če pregledaš vizualno gradivo, ki si ga naložil(a) in preveriš, če predstavitvena stran ustreza kriterijem in s tem pravnim pogojem (glede vira in licence). Najlažji način za to je, da greš na "Moji prispevki" in označiš "Imenski prostor" na "Slike". V primeru, če vse predstavitvene strani ustrezajo kriterijem, smatraj to obvestilo za brezpredmetno in se ti zahvaljujem v imenu celotne Wikipedije. LP, --Klemen Kocjančič 14:32, 3 jul. 2005 (CEST)

Predlogi za "ste vedeli..."

Ker ste tudi z neupoštevanjem semen, razločitev in škrbin kar pridni, sem počasi začel zbirati predloge od 26. junija dalje. Če se komu zdi, da sem kaj neupravičeno spregledal (omejil sem se na neškrbine, daljše od 1 kB), da kaj predlaganega absolutno ne sodi sem, sem morda "preozek", sem morda ustrelil kakšnega kapitalnega kozla, če po vašem mnenju kateri še posebno zasluži obeležitev ali če imate še karkoli drugega za pripomniti, kar.

Trenutni predlogi pa so (izmed sorodnih tematik bo seveda izbran največ en):

Izgovor madžarskih imen

Ali lahko navedeš izgovor madžarskih imen, ker se mi (in še komu) sploh ne sanja kako naj jih izgovorim? --AndrejJ 22:36, 12 julij 2005 (CEST)

Iz drugih Wikipedij lahko skopiram fonetični zapis ali zvočne datoteke .ogg, za tiste kraje, kjer je to na voljo. Česa več pa se ne bi lotil, ker tudi sam ne obvladam madžarščine. Nekaj napotkov glede izgovorjave sicer najdeš na madžarščini, če se jih držiš, bojo Madžari že vedeli, kaj hočeš povedati. Sicer pa, a nismo zanimirali še nobenega Prekmurca, da bi se lotil teh stvari? --Heretik 07:20, 13 julij 2005 (CEST)

Šmemis

No če je članek le zelo spodobna škrnina je pa verjetno rekorder v redirektih, --Janez Novak 17:08, 21 avgust 2005 (CEST)

Administratorsko izrazoslovje

Heretik ali lahko prosim podaš svoje mnenje v razgovoru Pod lipo na temo Administratorji/Skrbniki. --Igor 11:31, 7 september 2005 (CEST)

Slike

Prosil bi te, če si ogledaš to kategorijo in dopolniš slike z manjkajočimi podatki, ker bodo drugače izbrisane. LP, --Klemen Kocjančič 12:36, 11 september 2005 (CEST)

Slika:BST-Kuzno znamenje1.jpg je bila zbrisana, jo lahko še enkrat naložiš? --AndrejJ 20:35, 6 november 2005 (CET)
Sliko imam samo v analogni obliki. Ko se bom dokopal do skenerja, jo bom naložil v Zbirko, kjer upam, da bo varnejša. --Heretik 22:20, 6 november 2005 (CET)

Kandidature

Prosil bi te, da si ogledaš trenutno prošnje za administratorstvo in podaš svoj glas. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 15:02, 26 januar 2006 (CET)

Morda iščeš tole: VZDRŽAN? --romanm (pogovor) 01:00, 27 januar 2006 (CET)

Zbirka

Tisto sem zbrisal, zdaj pa da še preverim, glede različice ta1 ali ta2 - katero brišem? LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 22:31, 19 februar 2006 (CET)


E-posta

Imam neko pismo tudi zate, vendar ne vem tvojega e-naslova. Na predstavitveni strani ga nimaš. Pošlji mi ga (če si soglasen) na moj naslov na moji predstavitveni strani je pa (zbrisano, da ga ne najdejo spam boti). Hvala če ga pošlješ ali ne. --Janez Novak 15:53, 23 februar 2006 (CET)

Hvala

Dobro, da ima en ostre oči in koncentracijo, drugače bi izumil novo olimpijsko disciplino. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 20:09, 19 marec 2006 (CET)

zgolj birokratsko glasovanje

Glasovanje gre za overjanje urejanj robotov na slovenski Wikipediji. Prosim, da s svojim glasom za ali proti glasuješ tukaj. Za prihodnjič ti obljubim kaj bolj zabavnega na tvojih straneh, kot je glasovanje... :)--Igor 14:59, 6 junij 2006 (CEST)

administratorstvo

Zdravo! Ali prosim lahko zaključiš glasovanje za administratorja za Mihaela Simoniča (neuspešno) in ahrhiviraš stran. Miho zelo moti. LP. --Janez Novak 08:41, 18 julij 2006 (CEST)

Arhiva se od Rudeja dalje ne vidi, ker je treba predloge ZA, PROTI in VZDRŽAN spremeniti pri vsakem uporabniku podebej. Bom kasneje kasneje poskusil to urediti z mini pol robotom. --Heretik 08:49, 19 julij 2006 (CEST)

Naslovna vrstica v biografskih člankih

Vidim, da si že malo iz vaje za tale mušter, oziroma dogovor, ki ga zaradi poenotenja upoštevamo pri pisanju vseh člankov o osebnostih. Če te ne moti, ti dam primer:

Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in pesnik, * 10. maj 1876, Vrhnika, (Slovenija), † 11. december 1918, Ljubljana. +

  • naslovna vrstica je brez sklanjatev
  • kategorije, ki avtomatično sledijo:
    • [[Kategorija:Rojeni leta 1876|Cankar, Ivan]]
    • [[Kategorija:Umrli leta 1918|Cankar, Ivan]]
    • [[Kategorija:Slovenski pisatelji|Cankar, Ivan]]
    • itd., večinoma tiste, ki so zapisane v nasl. vrstici; ali pa npr. Prešernov nagrajenec ipd. če je to omenjeno kasneje v članku

lp., --Ziga 21:47, 13 avgust 2006 (CEST)

Heretik, prosim te, da podaš svoje mnenje o tem kdo ali kaj sodi v slovensko Wikipedijo → tukaj. Upam, da bomo tako temu končno prišli do dna. --Igor 14:20, 7 oktober 2006 (CEST)

Če lahko pogledaš. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 16:57, 13 november 2006 (CET)

Ravno dodajam tabelo feničanskih ustreznikov k članku o grški abecedi. Kaj si uporabil kot vir za imena feničanskih črk (stolpec Ime)? --Eleassar pogovor 12:20, 10 januar 2007 (CET)

Celotna tabela je povzeta po angleški različici istega članka. Glede Unicoda pazi, ker je fen. abeceda zaenkrat še v "čakalnici" in uradno še ni v Unicode. --Heretik 12:50, 10 januar 2007 (CET)
Zaenkrat sem prevzel kar imena hebrejskih črk, kot so podana v SP, saj je hebrejščina (tako kot aramejščina) prevzela feničansko abecedo. --Eleassar pogovor 12:54, 10 januar 2007 (CET)

Si prepričan, da je kefija res pravi prevod? Poročevalec iz Iraka Valentin Areh namreč v svoji knjigi Kri v puščavskem pesku prevaja kot (tisti) kufijah. --Eleassar pogovor 16:11, 29 marec 2007 (CEST)

Ko sem si v Siriji eno kupil za spomin, sem prodajalca vprašal, kako ji rečejo, pa je rekel "kefija". Pogledal sem še iw linke, in je še največ kefij. Seveda pa vsi Arabci niti slučajno ne govorijo povsem enako in je čisto mogoče, da ji že v Iraku rečejo rahlo drugače. Tistega h na koncu pa se skoraj gotovo ne izgovori in služi le za to da se nakaže a (v arabščini jih je več, ampak jih mi niti ne ločimo). Mogoče bi ti lahko kaj več povedal Uporabnik:Miha sinkovec --Heretik 21:57, 29 marec 2007 (CEST)
Aha, hvala. Se strinjam. Res je mogoče, da je izgovor v Iraku drugačen (recimo poskusi googlati za kufijo). --Eleassar pogovor 19:11, 12 april 2007 (CEST)

Městské lázné

Živijo, Heretik. Imaš kakšno idejo kaj so to »Městské lázné« (jezik - češčina), mesti Liberec in Usti nad Labo. 'Rabim' za prevod pri Brangu. En: navaja (avtor članka je menda Bolgar?) da je to »City Baths«, pa me hudo boli ta angleščina. Nekakšne mestne toplice ali kaj. --xJaM 02:28, 12 april 2007 (CEST)

Dnevi v letu: dogodki v pretekliku?

Pri 2. aprilu sem opazil, da so vsi dogodki zapisani v sedanjiku. Morda bi jih morali pisati v pretekliku, tako kot jih pišemo v razdelku Na današnji dan na Glavni strani (glej tudi Pogovor:Glavna stran/Arhiv junij 2006#Obletnice). Za preteklost se navadno rabi preteklik, poleg tega bi bilo dobro to imeti poenoteno. Kaj meniš? --Eleassar pogovor 19:16, 12 april 2007 (CEST)

Težave s slikami

Imam neverjetne težave s slikami. Tudi po tem, ko sem slike opremil NATANKO po navodilih administratorjev, so mi le-ti po določenem času slike spet zbrisali (gre za grb glasbene skupine Zeus, člane glasbene skupine itd...). Sedaj nisem več prepričan, ali bo sploh še kakšna slika ostala na Wikipediji, če jo ponovno naložim. Še največja ironija pa je v tem, da so vse slike MOJE in da še NIKOLI nisem kršil avtorskih pravic, saj sem glede tega na vseh področjih zelo strikten. Vsem administratorjem predlagam, da preden kar tako povprek brišejo zakonit in popolnoma legalen material iz Wikipedije, navedejo vsaj utemeljen razlog za izbris, če pa le-tega nimajo, pa naj slike pustijo pri miru. Človek namreč počasi prične izgubljati zaupanje v slovensko Wikipedijo, še posebej zato, ker na matični (angleški, če se lahko tako izrazim) Wikipediji NIKOLI nisem imel podobnih težav.

Upam, da boste mojim težavam vsaj prisluhnili.

Lep pozdrav.

MZupanc

Pozdrav in vabilo

Tudi tebi namenjam pozdrave dobre volje, poletnega značaja, z željo, da bi se spoznala na srečanju V živo 30.8.07 ob 18.00 na Ljubljanskem gradu, kar lahko tudi potrdiš. Lp --Pranavor 11:17, 2. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Parana/Paraná

S kakšnim razlogom si prestavil članek na novi naslov? Po SP pišemo kar Parana. --Eleassar pogovor 10:05, 16. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Ali ni tako, da se zemljepisnih imen (razen držav), ki se izvirno zapisujejo v latinici, načeloma ne spreminja, razen kadar se zaradi kakšne povezanosti z našo zgodovino ni uveljavilo slovensko, kar pa bi za Paraná 4000km navkljub silno težko rekel? No, če me prepričaš, bom prestavil nazaj, četudi vidim, da se v latinično pišočih WP v glavnem kar držijo tega naglasnega znamenja. Drug sum, da gre za napako, pa temelji na dejstvu, da je v tem trenutku (preden se lotim temeljitega remonta) članek silno diletantski, bolj malo pove o sami reki, pač pa toliko več o slapovih pritoka Iguasu, podatki v škatli pa namigujejo, kot da bi šlo za neko rusko reko. --Heretik 13:21, 16. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Kakšna pa je povezanost slovenske zgodovine z Amazonko ali pa reko Kongo? Držimo se uglednih virov, ne pa izvirnega raziskovanja. Če me prepričaš s kakim uglednim virom, da gre za napako, potem pa naj kar ostane trenutno ime. Polje bom pa gotovo popravil, hvala za opozorilo. --Eleassar pogovor 13:30, 16. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Iguaçu

V slovarskem delu pravopisa reke ni, po tabeli za špansko pisavo se ločevalna znamenja izpuščajo (Iguazú → Iguazu), z se zamenja s s-jem (torej Iguasu), za portugalsko pisavo (Iguaçu) pa se lahko ločevalno znamenje pod c opusti ali se ç zamenja s s (torej tudi Iguasu). MMG, Atlas sveta (~ za OŠ in SŠ šole, Mladinska knjiga) uporablja kar izviren zapis, tj. Iguaçu. --Domen 22:23, 17. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Saj to je tisto, del reke (in večjidel slapov) je vsaj malo tudi argentinski, torej ima dva izvirna zapisa. V španski španščini se sicer z izgovori podobno kot th v angleščini, čez lužo pa ga izgovorijo kar kot s. Za portugalščino sicer nisem ekspert, ampak brez vijuge bi se c najbrž izgovoril kot k, z njo pa... najbrž velja kaj podobnega kot za španski z. V angleški literaturi jo sicer dostikrat napišejo kar kot Iguassu, najbrž so vzeli tisti prej omenjeni kompromis piši kao govoriš. --Heretik 22:40, 17. oktober 2007 (CEST)[odgovori]
Če pri portugalski zamenjamo ç s s, dobimo enako, tako, da je trenutni naslov članka PMSM pravilen. --Domen 22:58, 17. oktober 2007 (CEST)[odgovori]
Se strinjam, tudi sam sem sledil tej logiki, vendar je potem treba tudi u zamenjati z v, torej Igvasu. Čudno bi se mi zdelo v celi besedi podomačiti samo eno črko. --Eleassar pogovor 23:32, 17. oktober 2007 (CEST)[odgovori]
Se oproščam za površnost. --Domen 13:49, 18. oktober 2007 (CEST)[odgovori]
V bistvu bi bilo čisto ok tudi Iguazu, ker je najbolj pogosto, je pa vprašanje, če je nepristransko. --Eleassar pogovor 13:50, 18. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Heretik: torej? Vsekakor moramo besedo sloveniti v celoti, sicer jo je boljše pustiti v originalu (španskem ali portugalskem). --Eleassar pogovor 15:01, 21. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Glede na to, da se tisti u dejansko izgovori kot u in ne kot v, nisem pretirano navdušen za to spremembo. Sicer imam dve slovenski knjigi o Unescovi dediščini, kjer se ne morejo izjasniti med portugalsko in špansko verzijo, ter slovensko izdajo Atlasa sveta 2000, ki so jo povohali tudi naši geografi in se držijo moje filozofije o čimveč držanja se izvirnih imen. Pravopisa nimam pri sebi, nekega priročnika o slovenjenju geografskih imen (pred časom ga je omenjal Xjam) tudi ne, tako da.... končno odločitev prepuščam ostalim, osebno pa se zavzemam za Iguasu (kot kompromis, v angleščini se oleg obeh originalov večkratnajde tudi Iguassu, pa še dolga leta je bil tu članek pod tem imenom, pa ni nikogar zmotilo) ali pa Iguaçu. Ko bo konsenz, pa bom porihtal še preusmeritve. Kako bomo pa poimenovali članek o slapovih? Slapovi Iguasu (ali karkoli že bo reka), slapovi reke/na reki Iguasu ali morda Iguaški slapovi (slednjega pa res nisem zasledil še nikjer)? --Heretik 15:15, 21. oktober 2007 (CEST)[odgovori]
Našel sem še Leksikon CZ iz leta 1972, kjer piše Iguaçú, se pravi križanec med port. in šp. obliko in PMSM nikakor ne more biti pravilen. Aha, v Foz do Iguaçu sem pisal, da je bilo pred nekimi pravopisnimi reformami leta 1945 kar Iguassu in da so pred nedavnim hoteli preimenovati nazaj v staro obliko. --Heretik 15:26, 21. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Članek sem na trenutni naslov pred časom prestavil sam. Vendar pa se v slovenščini na tem mestu navadno:

  • a) v španščini: črka u zapisuje kot v (npr. Nicaragua/Nikaragva, guerilla/gverila, Guayana/Gvajana)
  • b) v portugalščini: črka u kot v ob samoglasniku a ali o (npr. Guarda/gvarda, Taquari/takvari)

Tako da imamo tako kot pri črki s tudi v tem primeru poenotenje (za več vprašaj kakega strokovnjaka). Tako nisem preveč navdušen nad imenom Iguasu, če se ti zdi predlagano slovenjenje nesprejemljivo, pa predlagam uporabo španskega imena Iguazú za slapove, ker se sodeč po FidaPlus največ uporablja (sem kar malo presenečen, očitno sem se prej motil); torej slapovi Iguazu/.... (Iguasu je pa precej neobičajno). Pa še v Argentini so večinoma. Reka sama je pa v glavnem v Braziliji in res je zanjo najpogostejše portugalsko poimenovanje (Rio) Iguaçu. --Eleassar pogovor 15:40, 21. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Torej, do nadaljnjega reko prestavim na Iguaçu, slapove pa na Slapovi Iguazu (z ali brez naglasnega znamenja na zadnjem u?)? In seveda v preusmeritvah nastreljam vse ostalo. --Heretik 13:17, 22. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Meni se tako zdi najboljše (seveda z znamenjem). --Eleassar pogovor 18:02, 22. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

A bi bilo možno oz. bi se strinjal, da bi članek se dalo na dva dela: geografski posebaj in sociološki posebaj? LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:04, 23. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Seveda nimam nič proti. Sicer sem se pa že s klikom na "Shrani stran" strinjal, da lahko kdorkoli naprej "mrcvari" članek v skladu z GFDL. Mogoče bi bilo treba še kje preveriti, koliko podatki o številu in položaju Porabcev (še) držijo. --Heretik 08:49, 24. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

OK. To sem napisal zato, ker bi rad videl, da bi ti razdelil članek, ker si ga ti napisal; to predvsem zato, da ne bi bili pozneje kakšni očitki glede tega (pa ne iz tvoje strani). LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 04:17, 25. oktober 2007 (CEST)[odgovori]

Se pravi, tista dva dela, na katera je članek že razdeljen, naj razbijem v dva ločena članka? Kakšna naj bi bila najprimernejša naslova? --Heretik 11:03, 28. oktober 2007 (CET)[odgovori]