William Simms: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m ~+
m tn
Vrstica 20: Vrstica 20:
Nekaj časa je Simms pomagal [[William Parsons Rosse|lordu Rosseu]] pri postavitvi [[daljnogled]]a. Astronomija ga je zelo navuševala. Dopisoval si je tudi s [[kraljevi astronom|kraljevim astronomom]] [[sir (naziv)|sirom]] [[George Biddell Airy|Georgeom Biddellom Airyjem]].
Nekaj časa je Simms pomagal [[William Parsons Rosse|lordu Rosseu]] pri postavitvi [[daljnogled]]a. Astronomija ga je zelo navuševala. Dopisoval si je tudi s [[kraljevi astronom|kraljevim astronomom]] [[sir (naziv)|sirom]] [[George Biddell Airy|Georgeom Biddellom Airyjem]].


Mlajša William Simms in James Simms sta bila deset let družabnika do leta [[1871]], ko se je William upokojil. Zaradi opazovanja [[Sonce|Sonce]] je, po besedah njegove hčere, [[slepota|oslepel]].
Mlajša William Simms in James Simms sta bila deset let družabnika do leta [[1871]], ko se je William upokojil. Zaradi opazovanja [[Sonce|Sonca]] je, po besedah njegove hčere, [[slepota|oslepel]].


== Osmrtnice ==
== Osmrtnice ==

Redakcija: 04:37, 16. april 2005

Za ameriškega pisatelja iz 19. stoletja glej William Gilmore Simms.

William Simms, angleški optik in izdelovalec inštrumentov, * 1793, † 1860.

Industrijska revolucija v 18. stoletju je poleg velikih družbenih sprememb izzvala zaradi svojih potreb razvoj tehnike in naravoslovja, ter tudi razvoj astronomije. Prinesla je izboljšave inštrumentov ter ustanavljanje observatorijev in inštitutov. Podjetja Ramsden in Cary, Troughton in Simms v Angliji, Repsold v Hamburgu in Reichenbach v Münchnu, ki so jih ustanovili v začetku 19. stoletja, so izdelovala vedno bolj natančne inštrumente, najprej za astronomsko navigacijo, potem pa tudi velike inštrumente za potrebe observatorijev. Te delavnice so začele izdelovati velike pasažne inštrumente z natančnimi krogi za merjenje deklinacije, imenovane meridijanski krogi, ki so takrat predstavljali vrhunski dosežek astronomskih inštrumentov. Opremljeni so bili z noniji, pozneje pa z mikrometrskimi mikroskopi, tako da so omogočali meritve deklinacije na 0,4 ločne sekunde. Po letu 1844 so iz ZDA prevzeli postopek, da so zapisovali prehode zvezd za vertikalnimi nitmi z električno tipko na elektromagnetni kronograf. S tem se je tudi merjenje rektascenzij postopoma približalo natančnosti 0,1 s.

Simms in Edward Trougton (1756-1835) sta leta 1826 ustanovila podjetje Troughton & Simms. Natančni inštrumenti te družbe so pritegnili kupce s celega sveta. Simms je imel okoli leta 1850 ločljivost svojih inštrumentov in natančnost položajev nebesnih teles že okoli 0.075" kar je mejnik v zgodovini astronomije.


William Simms mlajši, angleški izdelovalec inštrumentov, * 22. junij 1817, London, Anglija, † 2. januar 1907, Shanklin, otok Wight.

Bil je nečak Williama Simmsa. Njegov oče je bil James Simms, brat njegovega strica Williama. Njegovega očeta ne smemo zamenjevati z njegovim bratrancem Jamesom, ki je bil sin njegovega strica Williama.

Leta 1844 se je poročil s Charlotte, hčerko Francisa Needhama. Imela sta sina in hči.

10. januarja 1851 so ga izbrali za člana Kraljeve astronomske družbe (RAS).

Nekaj časa je Simms pomagal lordu Rosseu pri postavitvi daljnogleda. Astronomija ga je zelo navuševala. Dopisoval si je tudi s kraljevim astronomom sirom Georgeom Biddellom Airyjem.

Mlajša William Simms in James Simms sta bila deset let družabnika do leta 1871, ko se je William upokojil. Zaradi opazovanja Sonca je, po besedah njegove hčere, oslepel.

Osmrtnice

- v angleščini: