Portal Zdravje-EU

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Generalni direktorat za zdravje in potrošnike predstavlja portal Zdravje-EU [1]. (uradni javnozdravstveni portal Evropske unije), ki ponuja različne informacije in podatke o zdravstvenih vprašanjih in dejavnostih na evropski in mednarodni ravni.Glavni cilj tega tematskega portala je evropskim državljanom omogočiti enostaven dostop do celovitih informacij o javnozdravstvenih pobudah in programih na ravni EU.Portal želi tudi izpolnjevati cilje EU na področju javnega zdravja, pozitivno vplivati na obnašanje ljudi in pospeševati javno zdravje v 27 državah članicah EU.

Ciljno občinstvo[uredi | uredi kodo]

Portal Zdravje-EU je namenjen vsem, ki želijo biti obveščeni o zadevah, ki vplivajo na njihovo zdravje, in vsem, ki želijo biti seznanjeni s politikami in odločitvami, sprejetimi na evropski, nacionalni in mednarodni ravni.Portal je tudi pomemben vir informacij za zdravstvene delavce, uprave, oblikovalce politik in interesne skupine.Dostopen je vsakomur, tudi starejšim ljudem in invalidnim osebam, saj upošteva mednarodno priznana pravila o dostopnosti.Strokovnjakom omogoča tudi dostop do statističnih podatkovnih zbirk, ki so pomembne za javno zdravje.

Cilji[uredi | uredi kodo]

Portal je pobuda Javnozdravstvenega programa Skupnosti 2003–2008 in je namenjen sodelovanju in posvetovanju med posamezniki, institucijami, združenji, organizacijami in organi na področju zdravja. Pobuda namenja posebno pozornost pravici evropskih državljanov, da prejmejo enostavne, jasne in znanstveno utemeljene informacije o ukrepih za varovanje zdravja in preprečevanje bolezni.Eden glavnih ciljev portala je sporočilo državljanom, da so tudi sami odgovorni za svoje zdravje.Večja ozaveščenost širše javnosti glede različnih dejavnosti in programov EU na področju javnega zdravja bo prispevala k njihovi dopolnitvi in podpori.

Kako najdem informacije[uredi | uredi kodo]

Dostop do potrebnih informacij lajša preprosta tematska razdelitev spletišča, ki predstavlja zdravstvene vidike, pomembne za posameznika in njegovo okolje. Vsaka tema ima svoje podteme – tako je na primer „Moj način življenja“ povezan s „Prehrano“ – ki vas z izčrpnimi informacijami in povezavami seznanjajo s politikami in dejavnostmi Evropske unije.Za vsako temo lahko najdete nacionalne politike v rubriki, namenjeni državam članicam.V posebni rubriki so na voljo tudi informacije o prispevkih nevladnih in mednarodnih organizacij k obravnavi javnozdravstvenih vprašanj. Povezave, ki so na voljo, vodijo neposredno do strani o zahtevani temi. Rubrike, namenjene novicam, glavnim dogodkom po Evropi in sporočilom za javnost, obveščajo in omogočajo sodelovanje pri glavnih odločitvah in dogodkih na področju zdravja na nacionalni, čezmejni in mednarodni ravni. Na portalu so na voljo tudi zakonodajni akti, ki so jih sprejele institucije Skupnosti, in publikacije EU, s čimer lahko izveste več o ciljih Evropske unije in načinih za njihovo dosego.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Referință[uredi | uredi kodo]