Portal:Prosto programje/članek/KDE

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Konqi - maskota projekta KDE
Konqi - maskota projekta KDE

KDE (K Desktop Environment) je prosto dostopna programska oprema namiznega okolja in je najbolj raširjena v operacijskem sistemu Linux. KDE se lahko uporablja na operacijskih sistemih podobnih Unixu, kot so Linux, BSD, AIX in Solaris. Obstaja tudi različica za Mac OS. Prihajajoča generacija KDE4 bo v celoti dostopna za vse sisteme, ki jih podpira QT, tudi MS Windows.

KDE je ustvaril Matthias Ettrich leta 1996, saj ga je motilo veliko stvari pri Unix namizjih tistega časa. Predlagal je ne le set aplikacij ampak, kar namizno okolje, od katerega bi lahko uporabniki pričakovali lep izgled in lahko delo.

Matthias je za razvijanje projekta KDE izbral Qt toolkit. Drugi razvijalci so hitro začeli pisati KDE/Qt aplikacije in v začetku leta 1997 so izdali že veliko in uporabno zbirko programov. Takrat Qt še ni bil odprtokoden in člani projekta GNU so postali zaskrbljeni zaradi uporabe Tollkitovega orodja v odprtokodnih programih. Začeli so z projektoma: "Harmony", da bi izdelali odprtokodno nadomestitev za knjižnice Qt in grafično namizje GNOME, da bi ustvarili novo namizje brez Qt-ja. V novembru 1998, je Qt toolkit postal odprtokoden, uporabljal pa je Q Public License (QPL). Sledila je razprava o kompatibilnosti z licenco GPL. V septembru 2000 je Trolltech izdal Unix verzijo Qt knjižnic dostopno pod licenco GPL.

Preberite več ...