Portal:Literatura/Izbrani avtorji/36. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Ivo Andrić (srbsko Иво Андрић), srbski književnik in diplomat, * 9. oktober 1892, Dolac pored Travnika, Avstro-Ogrska (današnja BiH), † 13. marec 1975, Beograd.

Ivo Andrić je bil književnik in diplomat ter edini dobitnik Nobelove nagrade za književnost, s področja Jugoslavije, ki jo je prejel leta 1961 za roman Most na Drini (Na Drini ćuprija) (napisan 1945), kakor tudi za celotno dotedanje delo na »zgodovini enega naroda«. Po razpadu Jugoslavije, se Andrić v Srbiji obravnava kot izključno srbski književnik, medtem, ko ga v Hrvaški smatrajo tudi kot hrvaškega književnika. Med strokovnjaki svetovne književnosti prevladuje mišljenje, da je njegovo najvažnejše delo vezano na srbske kulturne prostore. Bil je tudi član Srbske akademije znanosti in umetnosti in dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Ivo Andrić se je rodil 9. oktobra 1892. leta v Dolcu pri Travniku, v takratni Avstro-Ogrski. Matične knjige pričajo da je bil sin Antuna Andrića in Katarine (rojene Pejić). Krščen je bil po rimsko katoliškem obredu v Ivana Andrića, čeprav se sam večji del svojega življenja razglaša za Srba. Pri starosti dveh let izgubi očeta ter se z materjo preseli v Višegrad, k očetovi sestri Ani in njenemu možu. Tu konča osnovno šolo nato pa se leta 1903 vpiše v sarajevsko Veliko gimnazijo, najstarejšo bosansko-hercegovsko srednjo šolo. Nadalje študira slovansko književnost in zgodovino na filozofskih fakultetah v Zagrebu, Dunaju, Krakovu in Gradcu. Leta 1924 zagovori doktorsko disertacijo na temo Razvoj duhovnega življenja v Bosni pod vplivom turške vladavine (Die Entwicklung des geistigen Lebens in Bosnien unter der Einwirkung der türkischen Herrschaft), na Univerzi v Gradcu. Več ...