Portal:Literatura/Izbrani avtorji/11. teden 2011

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
José Ortega y Gasset v petdesetih letih.

José Ortega y Gasset (* Madrid, 9. maja 1883 - † Madrid, 18. oktobra 1955) je bil španski filozof, univerzitetni profesor in esejist. Vodilni predstavnik teorije perspektivizma in teorije vitalnega in zgodovinskega razuma, umeščenih v obdobje novecentizem (šp. Novecentismo, od približno 1890 do 1. svetovne vojne).

José Ortega y Gasset je bil vnuk novinarja Eduarda Gasseta y Artimeja, ustanovitelja časopisa El Imparcial, ki ga je vodil kasneje avtorjev oče José Ortega Munilla.

Doktoriral je iz filozofije v Madridu leta 1904, z naslovom Strahovi leta tisoč: Kritika neke legende, in študiral kasneje na različnih nemških univerzah, predvsem v Marburgu. Med leti 1910 in 1916 je bil redni profesor metafizike na Univerza v Madridu, kjer je ustanovil tudi svojo filozofsko šolo. Leta 1914 je ustanovil revijo España in vanjo pisal politične članke. Leta 1916 je postal član Akademije za družbene in politične vede, leta 1931 pa še član in organizator gibanja Agrupación por la defensa de la república (Združenje za obrambo republike).

Več ...