Pompej Veliki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Gnej Pompej Veliki
Gnaeus Pompeius Magnus
Portret
Rojstvo29. september 106 pr. n. št.[1][2]
Picenum[d], Rimska republika[3][4][5]
Smrt28. september 48 pr. n. št.[2] (57 let)
Pelusium[d], Ptolemajsko kraljestvo
Državljanstvoantični Rim[6][7][8]
Poklicstarorimski politik, starorimska vojaška osebnost, politik

Pompej Veliki (polno ime: Gnej Pompej Veliki; latinsko Gnaeus Pompeius Magnus), rimski vojskovodja, politik in državnik, * 29. september 106 pr. n. št., Picenum, † 29. september 48 pr. n. št., Egipt.

Pompej je bil sin Gneja Pompeja Straba, bogatega rimskega politika. 70 pr. n. št. je skupaj s Krasom postal konzul. Ko je leta 67 pr. n. št. dobil pooblastila za boj proti piratom, jih je zatrl v treh mesecih. V vojni (66-64 pr. n. št.) s pontskim kraljem Mitridatom VI. je Pompej zmagal in v Prednji Aziji ustanovil mnogo provinc in kneževin. 60 pr. n. št. je z Julijem Cezarjem ter Krasom sklenil prvi triumvirat, ki je bil obnovljen 56 pr. n. št. Leta 49 pr. n. št. je postal vrhovni poveljnik vojske senatske stranke. Po Cezarjevem vdoru v Italijo se je Pompej poražen umaknil v Grčijo, kjer je bil čez eno leto pri Farzalu še odločilno premagan. Umaknil se je na Lezbos in nato v Egipt, kjer je bil ubit na svoj rojstni dan po ukazu faraona Ptolemaja XIII.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Rajko Bratož, Rimska zgodovina : Od začetkov do nastopa cesarja Dioklecijana. Zbirka Zgodovinskega časopisa, 26. Knjižna zbirka Scripta. Ljubljana, 2007.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]