Pomoč:Uvod v slike z vikioznačevanjem/Vse

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Generično upodobljena slika jadrnice

Če želite na Wikipediji uporabiti sliko (ali video ali zvočno datoteko), morate le ta najprej biti naložena. Vendar pa obstaja nekaj pomembnih omejitev, katere slike Wikipedia lahko sprejme. Ta vadnica vas seznani z ustreznimi pravili in smernicami.

Če želite naložiti slike, boste morali registrirati račun. Je hiter in brezplačen ter ima številne prednosti.



Upamo, da bo vaša slika kmalu izboljšala članek!

Nalaganje slik

Logo Wikimedijine zbirke

Najboljše mesto za nalaganje slik je Wikimedijina zbirka, kjer postanejo del zbirke, ki jo lahko uporabljajo Wikipedije v več jezikih, pa tudi naši sestrski projekti in splošna javnost.

Za nalaganje slik v Zbirko lahko uporabite orodje Čarovnik za nalaganje, ki vas bo vodil skozi postopek nalaganja.

Pomembno opozorilo: Zbirka sprejema samo slike s prostimi licencami. To pomeni, da večine slik, ki jih najdete na internetu, ne morete naložiti - saj večina njih ni prostodostopnih.

Vendar pa obstajajo nekatere okoliščine, v katerih lahko Wikipedia uporablja neproste ali fair use slike. To je običajno takrat, ko prisotnost slike znatno izboljša razumevanje teme pri bralcih, ni na voljo proste alternative in njena uporaba ne vpliva negativno na komercialne interese njenega lastnika. Primeri vključujejo filmske plakate, logotipe podjetij in posnetke zaslona spletnih strani.

Če želite naložiti neprosto sliko, uporabite čarovnika za nalaganje datotek, ki vam bo pomagal dodati vse zahtevane informacije. Povezavo do čarovnika najdete pod »Orodja« na levi strani zaslona.


Uporaba slike

Modri glavinec kot plevel med žitom blizu Begunj na Gorenjskem

Ko je vaša slika naložena v Zbirko ali v Wikipedijo, jo boste verjetno želeli uporabiti v članku. Preprosto kliknite Uredi kodo v članku, v katerega želite vključiti sliko, ter nato dodajte sledeče na mesto, kjer želite, da se slika prikaže:

[[Slika:Ime slike.jpg|thumb|Napis pod sliko]]

Na primer:

[[Slika:2014-07-29 glavinec 007.JPG|thumb|[[Modri glavinec]] kot plevel med žitom blizu [[Begunje na Gorenjskem|Begunj na Gorenjskem]]|alt=Cvet modrega glavinca med rumenim žitom]]

Gumb Ikona za sliko prav tako deluje. Opazite lahko, da napis vsebuje povezave.

Glej napis
Kolosej v Rimu

Slike so privzeto prikazane na desni strani članka. Slike lahko postavite na levo stran članka z vključitvijo |left:

[[Slika:Colosseum in Rome, Italy - April 2007.jpg|thumb|left|[[Kolosej]] v Rimu]]

Glejte Wikipedija:Razširjena skladnja za slike za več podrobnosti o prilagajanju prikaza slik, vključno z njihovo velikostjo.

Glej tudi