Pomoč:Uvod v sklicevanje z Vizualnim urejevalnikom/2

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Preverljivost
Zakaj so sklici pomembni

Vnašanje sklicev
Samodejno in ročno

Urejanje že obstoječih sklicev
Vedno so mogoče izboljšave

Ponovna uporaba sklicev
Nekateri so pač zelo uporabni

Zanesljivi viri
Kateri viri so dovolj dobri?

Povzetek
Preglejte, česa ste se naučili



Če želite vstaviti sklic, morate najprej aktivirajte Vizualni urejevalnik s klikom na »uredi« na vrhu članka. Ko se prikaže orodna vrstica, kliknite na mesto, kamor želite vstaviti sklic. S klikom na gumb se odpre okno, v katerega lahko vnesete podrobnosti o svojem sklicu.

Nov sklic lahko ustvarite na dva preprosta načina: popolnoma samodejno (z vstavitvijo spletnega naslova URL) ali ročno z izpolnitvijo predloge (v katero dodate vsak podatek posebej).

Najlažja je samodejna možnost. Wikipedija lahko sklic pogosto oblikuje samodejno, če samo vstavite URL spletnega mesta in kliknete »Ustvari«. Nato si lahko ogledate sklic, ki ga predloga ustvari. Če ga želite sprejeti, kliknite »Vstavi«. Če je v oblikovanem sklicu kaj narobe, na primer datum objave, lahko podrobnosti spremenite s klikom na »Uredi«.

Če želite podatke o referenci vnesti ročno, v orodni vrstici kliknite na zavihek »Ročno«. Nato izberete vrsto sklica, ki ga želite dodati, in izpolnite čim več polj ("parametrov") (Opomba: datumi morajo bitiv obliki YYYY-MM-DD ali 4. marec 2023).

Včasih sklic, ki ga želite dodati, ne spada v nobeno izmed navedenih kategorij (morda želite na primer navesti govor). V tem primeru lahko podatke v celoti vnesete ročno z uporabo obrazca »Osnovno«. (Dodajanje teh vrst sklicev je trenutno lažje z uporabo vikioznačevalca).