Pomoč:Uvod/Vse

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Wikipedijo ustvarjajo ljudje, kot ste vi.

Ta stran vas vodi skozi serijo vaj, namenjenih popolnim novincem, ki želijo prispevati. Pokriva vse osnove potrebna za navigacijo, komentiranja in pisanje Wikipedijinih člankov. Veseli smo, da ste tukaj — srečno na vaši poti do učinkovitega wikipedista!

Začnimo

Wikipedija je prosta enciklopedija, ki jo sodelovalno pišejo ljudje, ki jo uporabljajo. Od leta 2001 je s hitro rastjo postala največje referenčno spletno mesto, ki v slovenščini vsebuje približno 179.000 člankov in ima vsak mesec več milijonov ogledov. Za podrobnejše informacije o projektu glejte stran O Wikipediji.

Kako lahko prispevate

3D-natisnjeni globus Wikipedije, ki ga nekdo drži v rokah

Ne bojte se urejatiSkoraj vsako stran lahko ureja vsakdo; preprosto poiščite nekaj, kar lahko izboljšate! Dodajate lahko vsebino (z uporabo sklicev, da podprete svoje trditve), nalagate slike, popravljate črkovanje in slovnične napake, izboljšujete berljivost besedila ali pomagate pri različnih drugih opravilih. Za nove urejevalce je običajno, da jih vsa naša pravila nekoliko presenetijo, vendar ne skrbite, če sprva ne razumete vsega. Pri urejanju ravnajte po lastni presoji in če pomotoma kaj pokvarite, lahko to vedno popravi ali izboljša drug urejevalec. Lotite se torej urejanja katerega izmed člankov in pomagajte Wikipedijo napraviti najboljši vir informacij na svetu!

Predlagajte izboljšanje – Vsak članek ima tudi »pogovorno« stran, na kateri lahko predlagate izboljšave in popravke članka.

Donirajte – Wikipedija je brezplačna in jo v celoti urejajo prostovoljci, vendar so potrebne donacije za delovanje strežnikov, ki jo gostijo. Razmislite o doniranju za kritje stroškov vzdrževanja in razvoja projekta.

Seznanite se z nekaterimi člani raznolike in zagnane skupnosti Wikipedistov.

Ustvarite si račun

Veseli smo vašega anonimnega urejanja, številne koristi pa boste pridobili, če si ustvarite račun. To lahko storite hitro in brezplačno.

Registrirajte se

Zakaj ne bi takoj preizkusili urejevalnika?

Urejanje lahko preizkusite tako, da uredite enega od naslednjih »peskovnikov«:

Uredite stran vizualno ali Uredite stran z vikioznačevanjem Uredite stran vizualno ali Uredite stran z vikioznačevanjem

Preprosto vnesite neko besedilo in kliknite Objavi stran, ko ste zadovoljni s prikazanim. Naj vas ne skrbi, da bi kaj pokvarili; te strani so namenjene preizkušanju.

V ozadju je še veliko drugega

Wikipedija ima poleg člankov številne strani skupnosti.

Opravilno središče – Seznam opravil, pri katerih lahko pomagate
Strani s pomočjo – Podpora in nasveti
Portal skupnosti – Središče urejevalcev


Pravila in smernice

Wikipedija ima pravzaprav malo strogih pravil, saj temelji na petih temeljnih načelih. Pravila in smernice Wikipedije je razvila skupnost, da bi razjasnila ta načela in opisala najboljši način njihove uporabe, razreševanje sporov in drugače prispevala k našemu cilju ustvariti prosto in zanesljivo enciklopedijo.

Pravila podrobneje izražajo temeljna načela Wikipedije, smernice pa svetujejo, kako uporabljati pravila in kako zagotoviti splošno poenotenost med članki. Uradna pravila in smernice imajo na vrhu strani obvestilo in predpono »Wikipedija:« ali »WP:« pred imenom strani.

Čeprav obstaja pravilo ali smernica za skoraj vsako težavo, ki si jo lahko zamislite, se od nikogar ne pričakuje, da bi jih vse poznal! Na naslednjih nekaj poglavjih so opisana najpomembnejša, ki izražajo splošni duh pravil Wikipedije. Ob seznanjenosti s temi osnovami so razprave in urejanje lažji in produktivnejši.

Vsebina

Wikipedija je enciklopedija in skupnost si neprestano prizadeva za njeno točnost. Članki morajo biti nepristranski in smejo vsebovati samo preverljive informacije in mnenja, ki že obstajajo v zanesljivih virih.

Nepristransko stališče (ali NS) pomeni, da je vsebina napisana objektivno in nepristransko, da predstavlja zgolj dejstva in opaznejša stališča drugih. Splošna enciklopedija ne bi smela vsebovati člankov, ki dajejo prednost določenim stališčem. Prizadevanje za nepristransko stališče pomaga preprečevati, da bi članki postali oglasi ali propaganda.

Preizkusite se! Rešite kviz o nepristranskosti.

Preverljivost pomeni, da lahko članki vsebujejo samo gradivo, ki so ga objavili zanesljivi viri, npr. ugledni časopisi in akademske revije. Idealno mora biti vsa vsebina podprta z virom, zagotovo pa mora biti z virom podprta sporna vsebina ali vsebina, ki bo verjetno sporna! Gradivo brez vira lahko kadar koli odstranite, za navedbo zanesljivega vira pa je odgovoren urejevalec, ki gradivo dodaja.

Brez izvirnega raziskovanja pomeni, da članki ne smejo vsebovati predhodne neobjavljenih argumentov, pojmov, podatkov, mnenj ali teorij. Ta prepoved pomeni, da se v članke Wikipedije ne sme vključevati lastna analiza ali sinteza urejevalcev Wikipedije. Wikipedija je zapis človeškega znanja, stališč in povzetkov, ki že obstajajo in so izraženi drugje.

Izvajanje

Kup strani v obliki srca

Pisanje Wikipedije pomeni veliko sodelovanja z drugimi urejevalci. Pri tem sta dve temeljni izhodišči za dobre odnose: bodite pogumni in bodite vljudni.

Pri urejanju bodite pogumni! Večina urejanj enciklopedijo izboljšuje, napake pa je vedno mogoče razveljaviti ali popraviti. Če opazite kaj, kar je mogoče izboljšati, to izboljšajte, in ne skrbite preveč, da bi kaj pokvarili. Če je sprememba v duhu izboljševanja in se zdi drugim smiselna, je velka verjetnost, da se bo vse dobro izteklo in se bo sprememba ohranila. Sicer je mogoče vsebino zlahka popraviti.

V komunikaciji bodite vljudni, kar pomeni, da pri drugih predpostavite dobronamernost in se namesto na osebne zadeve osredotočite na vsebino urejanj. To zahteva sodelovanje na spoštljiv in obziren način ob upoštevanju stališč in zaključkov drugih. Predpostaviti dobronamernost pomeni, da po privzetem domnevamo, da imajo drugi urejevalci dober namen. Če sta potrebna kritika ali moderiranje, se pogovorimo o dejanjih urejevalcev, brez jasnega dokaza pa jih ne obtožujemo slabih namenov.

Urejevalci ob urejanju običajno naravno dosežejo soglasje; na splošno to pomeni, da ko nekdo napravi spremembo strani ali kaj doda, lahko to vsakdo prebere in pusti stran tako, kakršna je, ali jo spremeni. Razveljavitev urejanja vas lahko malo potre, vendar tega ne vzemite za slabo, saj gre za pogost korak pri iskanju dogovora. Če se o nečem ne strinjate ali če želite kaj predlagati, to napišite na pogovorni strani članka in o spremembi vljudno razpravljajte, dokler ne dosežete dogovora. Nikoli ne razveljavite urejanja drugega uporabnika večkrat; to se imenuje urejevalska vojna in ni dovoljeno. V skrajnem primeru lahko zaprosite za pomoč.


Urejanje

Opomba o urejnju na mobilnih napravah: Večina Wikipedistov raje ureja z računalnikom, saj tam vmesnik za urejanje deluje bolje. Lahko pa urejate tudi iz mobilne naprave.

WikiEditor-edit tab-sl.png

Wikipedija za oblikovanje uporablja lasten jezik, imenovan wiki markup ali Urejevalnik kode. Precej enostavno se je naučiti njegovih osnov.

Na izbiro imate dve orodji za urejanje; »Urejevalnik kode« uporablja wiki markup.

WikiEditor-choosing the editor-sl.png

Lahko pa uporabite tudi VisualEditor, vmesnik za urejanje, ki deluje bolj kot urejevalnik besedil WYSIWYG. VisualEditor je nekoliko preprostejši za uporabo, vendar je Urejevalnik kode bolj učinkovit za nekatera opravila in je edini, ki ga je mogoče uporabiti na pogovornih straneh. Drugje lahko preprosto preklapljate med obema orodjema za urejanje, kot je prikazano na desni.

Ne ustrašite se klika na gumb Uredi!

Za ogled in urejanje strani z wiki markup kliknite Uredi kodo na vrhu katere koli strani. Tako boste lahko vnesli besedilo, ki ga želite dodati, z uporabo wiki oznak za oblikovanje besedila in dodajanje drugih elementov, kot so slike in tabele, ki so razložene kasneje v tej vadnici.

Wiki markup se lahko na začetku zdi zastrašujoče (zlasti reference), vendar dejansko zahteva le nekaj pravil za razumevanje in uporabo. Ta pravila so navedena pod Pomoč MediaWiki Vector skin action arrow.png na vrhu Urejevalnika kode in hitro se jih boste navadili! Nove tehnike lahko vedno preizkusite na svoji osebni strani »peskovnika«.

Oblikovanje

WikiEditor-toolbar-sl.png

Večina člankov običajno ne potrebuje veliko urejanja besedila.

Celotno oblikovanje dosežemo z umestitvijo simbolov na obeh straneh blokov besedila. Oznako lahko vnesete ročno ali pa jo dodate prek orodne vrstice na vrhu območja za urejanje.

Naslove in podnaslove lahko dodate tako, da kliknete MediaWiki Vector skin action arrow.png Napredno in nato v dodatni orodni vrstici, ki se zdaj pojavi, kliknete Podnaslov MediaWiki Vector skin action arrow.png.

Če izberete »Raven 2«, bo besedilo oblikovano kot glavni naslov, ki je najpogosteje uporabljen razdelek katere koli strani.
»Raven 3« vam da podnaslov za naslovom 2. ravni in tako naprej.
Če želite ustvariti naslov brez uporabe orodne vrstice, vstavite besedilo med znaka =; število znakov = na vsaki strani besedila označuje raven:
==Naslov== (Raven 2)
===Podnaslov=== (Raven 3)

Besedilo lahko naredite krepko ali ležeče z uporabo gumbov A in A v orodni vrstici.
Če želite ustvariti krepko ali ležečo pisavo brez uporabe orodne vrstice, vstavite besedilo med ' apostrofa; tri na vsaki strani za krepko ali dve na vsaki strani za ležeče.
'''krepko'''
''ležeče''
Tema članka je vedno napisana krepko ob prvi omembi, kasneje pa ne. Za podrobna navodila o tem, kako in kje je treba uporabiti krepko in ležeče besedilo, glejte razdelke Slogovnega priročnika o oblikovanju krepkega in ležečega besedila.

Zunanje in notranje povezave

Video vadnica o osnovah wiki označevanja, vključno z ustvarjanjem povezav.

Wikipovezave oz notranje povezave so ena ključnih komponent Wikipedije. Wikipovezave med seboj povezujejo strani in s tem celotno enciklopedijo.

Na splošno je treba wikipovezavo dodati ob prvi omembi pomembnih ali neznanih konceptov v članku.

Običajno wikipovezave uporabljajo oglate oklepaje, kot je ta: [[ciljna stran]]. Vstavite jih lahko tudi tako, da kliknete ikono ikono verige.

Če želite povezati na članek, vendar prikazati kakšno drugo besedilo, lahko uporabite znak za navpičnico | ( Shift+\):
[[Ciljna stran|prikazano besedilo]]

Lahko povežete tudi na določen razdelek na strani z uporabo lojtre #:
[[Ciljna stran#Ciljni razdelek|prikazano besedilo]]

Tukaj je nekaj zgledov:

Morda boste naleteli tudi na predloge, ki omogočajo vključitev pogosto uporabljenih elementov na več straneh. Te so označene z zavitimi oklepaji, kot so: {{ime predloge|parametri}} lahko vtipkate kodo: {{ikonazastave|Slovenija}}. Deluje tudi ikona Sličica kosa puzzle.

Shranjevanje sprememb

Povzetek urejanja:

 

Manjše urejanje Opazuj članek


Objavi spremembe Prikaži predogled Prikaži spremembe Prekliči

 

Ko menite, da ste pripravljeni objaviti (shraniti) svoje spremembe, je dobro narediti prej še nekaj korakov.

Najprej si predoglejte svoje sprememb, da preverite, ali so vaše spremembe takšne kot ste jih želeli. Kliknete gumb Prikaži predogled. Vsi delamo napake, zato vam lahko ta korak pomaga odkriti napake preden članek shranite.

Napišite kratek povzetek urejanja v polje »Povzetek urejanja«, da bodo drugi uredniki lažje razumeli kakšno in zakaj ste to spremembo naredili. Vaša razlaga je lahko zelo kratka. Na primer, če popravljate črkovanje, lahko preprosto vnesete »popravilo tipkarske napake«.

Če ste naredili manjše urejanje, ki je nesporno, kot so popravki črkovanja, oblikovanje in manjša preurejanja besedila, lahko označite polje »☑ Manjše urejanje«. Manjša urejanja so tista, ki ne spremenijo pomena strani ali ne naredijo spremembo, ki bi lahko bila sporna.

Če želite dodati stran na svoj Spisek nadzorov, tako da boste obveščeni o vseh nadaljnjih spremembah, označite polje "☑ Opazuj ta članek«. Stran lahko dodate tudi na spisek nadzorov s s klikom na zvezdico zgoraj desno.

Ste si predogledali stran? Ste napisali povzetek urejanja? Potem ste pripravljeni na zadnji korak: kliknite gumb Objavi spremembe in vaše spremembe se bodo nemudoma naložile na Wikipedijo!

Ustvarjanje novih člankov

AFC-Logo.svg

Wikipedia ima 178.719 člankov, tako da boste večino časa verjetno posodabljali in izboljševali obstoječe strani. Včasih pa boste morda želeli ustvariti popolnoma nov članek! Preden to storite, morate poznati tri merila:

Pomembnost

Je tema pomembna? Za vključitev v Wikipedijo morajo biti teme zadosti pomembne. To pomeni, da so o temi precej pisali v zanesljivih virih, neodvisnih od teme, kot so časopisi, revije, članki v znanstvenih revijah in knjige.

Preizkusite se! Rešite kviz o pomembnosti.

Zanesljivost virov

Ali obstajajo zanesljivi in preverljivi viri, ki potrjujejo trditve? Preden začnete pisati članek, morate izbrati nabor neodvisnih, zanesljivih in preverljivih virov, ki jih boste navedli kot reference. Te so bistvene za zagotavljanje točnosti in preverljivosti Wikipedije in, da ostane vredna zaupanja.

Navzkrižje interesov

Ali ste v navzkrižju interesov? Najbolje je, da se izogibate pisanju člankov o sebi, svojem podjetju ali o nekom, ki ga osebno poznate. To je zato, ker se je težko izogniti pristranskosti in doseči nevtralen pogled na takšne teme. Čeprav članka ne morete napisati sami, lahko vedno zaprosite, da ga napiše nekdo drug in mu priskrbite zanesljive vire.

Kje ustvariti novo stran

Običajno je najbolje ustvariti nov članek v vašem lastnem peskovniku. To vam omogoča, da napišete in razvijete svoj članek, preden se premakne v osnovnem imenskem prostoru Wikipedije.

Čarovnik
za članke

Čarovnik za ustvarjanje člankov vas bo vodil skozi korake ustvarjanja novega osnutka članka in obvestil izkušene urednike, da pregledajo članek in posredujejo povratne informacije.


Sklicevanje

Preverljivost

Inline citations

RefToolbar

Zanesljivi viri

Slike

Nalaganje slik

Uporaba slike

Preglednice

Urejanje preglednic

Širjenje preglednic

Pogovorne strani

Pogovorne strani uporabnikov

Drawing attention

Krmarjenje po Wikipediji

Namespaces

Searching pages

Zgodovina strani

Preusmeritve in bližnjice

Uporabne povezave

Slogovni priročnik

Poglavja člankov

Slike in reference

Povezovanje

Konsistentnost

Zaključek