Pomoč:Imenski prostor MediaWiki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Podatkovna struktura Wikipedije
Imenski prostori
Imenski prostori subjektov Imenski prostor pogovorov
0 (Glavni/Članek) Pogovor 1
2 Uporabnik Uporabniški pogovor 3
4 Wikipedija Pogovor o Wikipediji 5
6 Slika Pogovor o sliki 7
8 MediaWiki Pogovor o MediaWiki 9
10 Predloga Pogovor o predlogi 11
12 Pomoč Pogovor o pomoči 13
14 Kategorija Pogovor o kategoriji 15
100 Portal Pogovor o portalu 101
118 Osnutek Pogovor o osnutku 119
710 TimedText TimedText talk 711
828 Modul Pogovor o modulu 829
Nezaželeno
2300 Pripomoček Pogovor o pripomočku 2301
2302 Opredelitev pripomočka Pogovor o opredelitvi pripomočka 2303
Ni nameščeno
90 Thread Thread talk 91
92 Summary Summary talk 93
108 Book Book talk 109
442 Course Course talk 443
444 Institution Institution talk 445
446 Education Program Education Program talk 447
2600 Topic 2601
Virtualni imenski prostori
-1 Posebno
-2 Datoteka
Trenutni seznam (klic API)

Imenski prostor MediaWiki je imenski prostor, ki vsebuje besedilo, ki bo izpisno na določenih mestih vmesnika. Strani v tem imenskem prostoru lahko urejajo samo administratorji, administratorji vmesnika in uredniki vmesnikov. Poleg tega strani, ki so poleg tega tudi v tem imenskem prostoru, strani ki se končajo z .css ali .js, (te lahko urejajo le skrbniki vmesnikov in uredniki vmesnikov. Vendar vsi urejevalci lahko na ustreznih pogovornih straneh predlagajo spremembe.

Pregled[uredi | uredi kodo]

Imenski prostor MediaWiki omogoča administratorjem in urednikom vmesnikov prilagajanje ali prevajanje spletnega vmesnika MediaWiki.  

Ker imajo spremembe na teh straneh globalni učinek, so zaščitene pred urejanjem in samo administratorji in uredniki vmesnikov jih lahko urejajo.[1]Ne-admini, ki bi želeli manjšo spremembo, lahko to storijo z uporabo predloge {{uredi zaščiteno}} na pogovorni strani strani MediaWiki. O vsebinskih spremembah je treba razpravljati Wikipedia:Pod lipo; nato je treba vložiti zahtevo za urejanje, če obstaja soglasje za spremembo.

Spremembe, ki lahko koristijo drugim wiki stranem in niso specifične za Wikipedijo, lahko pošljete na translatewiki.net (znan tudi kot TWN, prej znan kot BetaWiki). Glej translatewiki:Translating:MediaWik. Ker je angleščina izvirni jezik sporočil, njihovih sprememb ni mogoče neposredno urejati na translatewiki.net, o njih pa je treba razpravljati na tamkajšnji strani za podporo.

Strani MediaWiki ne morejo in ne smejo vsebovati dokumentacije na sami strani iz več razlogov: med drugim oznake <noinclude> običajno ne delujejo v tem imenskem prostoru in količina podatkov v prostoru MediaWiki mora biti zaradi zmogljivosti nizka. Namesto tega lahko opis sporočila postavite na vrh pogovorne strani. Za to je na voljo predloga {{interface explanation}}. Strani, ki uporabljajo to predlogo, lahko najdete v Kategorija:Sporočila MediaWiki z razlago vmesnika.

Nekatera sporočila vsebujejo staro dokumentacijo, ki je na voljo z nastavitvijo 'language' na qqq . Na primer, MediaWiki:Login ima staro in nekoliko nepravilno dokumentacijo na MediaWiki:Login/qqq. Ne posodabljajte sporočil /qqq, namesto tega posodobite vrh pogovorne strani.

Imena sporočil za določen element vmesnika je mogoče najti s pomočjo naprednega pripomočka »Add a toolbox link to reload the current page with the system message names exposed« v Posebno:Nastavitve. Ko je to omogočeno, se v polju z orodji prikaže element »imena sporočil«, ko ga kliknete, se prikažejo imena vseh elementov.

Pregled sporočil[uredi | uredi kodo]

Predloga {{Sporočila MediaWiki}} (prikazana spodaj) navaja izbor ključnih sporočil. Sporočila, ki niso vključena

Predloga {{interface explanation}}, ki se uporablja na straneh Pogovor o MediaWiki: (običajno tistih, ki že vsebujejo razprave), doda strani na katerih je vključena v Kategorija:Sporočila MediaWiki z razlago vmesnika.

Celoten seznam sporočil je na voljo na Posebno:VsaSporočila. Sporočila MediaWiki, ki podpirajo privzeto programsko opremo, se imenujejo "unmodified" in se prikažejo kot rdeče povezave na seznamu VsaSporočila in se ne prikažejo pri iskanju na osnovi predpone, ker tehnično ne obstajajo kot strani. Ker Posebno:VsaSporočila prikazuje vsa sistemska sporočila in njihovo vsebino (stran je večja od 1 MB), bodo nekateri uporabniki morda raje videli ta sporočila po abecedi: @ A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Za seznam vseh strani MediaWiki glejte Special:Prefixindex/MediaWiki: ali poiščite imenski prostor MediaWiki . To vključuje obvestila o črnem seznamu naslovov sporočil ali obvestila o filtrih za urejanje in druge strani, ki niso del standardnih sporočil MediaWiki.

Iskanje sistemskih sporočil[uredi | uredi kodo]

Ključ sporočila najdete tako z brsknjem po Wikipediji v posebni psevdojezikovni kodi qqx. To lahko storite tako, da dodate ?uselang=qqx v URL ali &uselang=qqx,če URL že vsebuje znak ? (zgled). Vsa sporočila bodo nato zamenjana z njihovimi ključi sporočil, tako da lahko ugotovite, katero sporočilo je odgovorno. Sporočila, ki so vedno v jeziku vsebine, z uporabo qqx ne bodo prikazana. Special:Preferences#mw-prefsection-gadgets ima opcijo »Add a toolbox link to reload the current page with the system message names exposed«. Ta pripomoček uporablja isti qqx, ki ga lahko dodate ročno.

Kadar URL vključuje fragment, ki se povezuje na določeno točko na strani, kot je razdelek ali zavihek, kot je npr. posebna stran "Nastavitve", boste morali fragment dodati za parametrom uselang, npr. Special:Preferences?uselang=qqx#mw-prefsection-rendering.

Ključi sporočil, ki so odvisni od podatkov, ki jih pošlje uporabnik, morda ne bodo prikazani, ko je uporabljen qqx. VsaSporočila iz API-ja navaja približno 26.000 sporočil. Iskanje stringov je omogočeno v večini brskalnikih z uporabo Ctrl+F. Upoštevajte, da je pogosto prikazano osnovno wikibesedilo in ne le izpisano besedilo.

Seznam vseh sporočil si lahko ogledate na Posebno:VsaSporočila.

Tehnične podrobnosti[uredi | uredi kodo]

Imenski prostor MediaWiki je mehanizem, ki administratorjem omogoča prilagajanje ali prevajanje spletnega vmesnika MediaWiki. V zadnjih različicah mediawiki je privzeto omogočen, mw:Manual:$wgUseDatabaseMessages = true, ki jih omogoči. Vsebina strani imenskega prostora MediaWiki preglasi vse ustrezne nastavitve v jezikovnih datotekah, tj. statično različico sporočil. Uporaba imenskega prostora MediaWiki je nekoliko počasnejša od drugih imenskih prostorov.

Številka imenskega prostora sporočil MediaWiki je 8, z ustreznim imenskim prostorom Pogovor o MediaWiki 9 za razpravo o posameznih sporočilih. Nekateri projekti ponujajo predloge, kot sl:Predloga:editprotected (pogovor, povratne povezave, uredi) za predlaganje sprememb, drugi pa imajo za ta namen stran, kot je m:Meta:Requests for help from a sysop or bureaucrat.

Povezave do sporočil MediaWiki delujejo kot povezave do običajnih strani, zgledi
[[MediaWiki:Edit]] MediaWiki:Edit ,
[[:de:MediaWiki:Edit]] de:MediaWiki:Edit,
[{{fullurl:m:MediaWiki:Edit|action=render}} demo] demo.

Vsako sporočilo v datoteki i18n/en.json ustreza strani v imenskem prostoru MediaWiki. V datoteki JSON je na primer vrstica:

"recentchanges": "Zadnje spremembe",

To ustreza strani MediaWiki:Recentchanges in {{int:Recentchanges}} izpiše Zadnje spremembe. Ko je ta stran urejena, se novo sporočilo samodejno uporabi za povezavo do zadnjih sprememb v levem podoknu namizja. Podobno ima fr:MediaWiki:Recentchanges vsebino Modifications récentes, upoštevajte, da samo ime strani ni prevedeno.

Transkluzija[uredi | uredi kodo]

Vključitev sporočil MediaWiki je lahko smiselno, kot je omenjeno spodaj, saj so v preteklosti ta sporočila pokrivala tudi funkcijo predlog.

Razlika med {{MediaWiki:}} in {{int:}} je v tem, da {{MediaWiki:}} vključuje uporabo privzetega jezika Wikija (tj. slovenščina), medtem ko {{int:}} vključuje uporabo jezika, ki ga nastavijo uporabniki. Na primer, če vaš uporabniški jezik ni nastavljen na slovenščino, se bosta naslednji dve vrstici razlikovali:

Vendar mnoga sporočila niso primerna za transkluzijo, ker vsebujejo $1 in podobne parametre, ki jih razčlenjevalnik predlog ne ovrednoti, ali neobdelane oznake CSS in XHTML, ki niso dovoljene na običajnih straneh.

S parametri[uredi | uredi kodo]

Sporočila MediaWiki imajo lahko parametre kot so $1, $2, ... , ki so spremenljivke, ki se uporabljajo v programski opremi. Pri vključitvanju s parametri po meri bi imeli prednost vključitve {{int:}}.

Medjezikovne povezave[uredi | uredi kodo]

Medjezikovne povezave v sporočilih MediaWiki običajno ne bodo delovale po pričakovanjih. Dodajanje <noinclude> ni dovolj dobro, ker ga mora nekaj ovrednotiti, kot to velja za sporočila vključena kot običajne predloge, ne pa [pojasni] za sporočila, ki se interno uporabljajo kot sistemska sporočila.

Namesto tega lahko uporabite medjezikovne povezave znotraj strani na pogovornih straneh, m:Template:ilm (pogovor, povezave, uredi) naredi to za nekatere večje projekte.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Prednastavljeno so vsa sporočila zaščitena. To je potrebno zaradi različnih razlogov:
    • Veliko sporočil je zapisanih v navadnem HTML, zato bi uporabniki lahko vrinili zlonamerne skripte
    • Vandalizem v nekaterih sporočilih je lahko zelo razdiralen, na primer spremembe v besedilu povezav v stranskih menujih bi bile takoj vidne vsem uporabnikom
    • Nekaj sporočil lahko v teoriji povzroči, da programska oprema preneha delovati, če so spremenjena. V praksi programska oprema ignorira vsebino podatkovne baze spremenjene strani, vzame regularni izraz direktno iz datoteke sporočila, zaradi izvajanje in stabilnosti.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]