Pomoč:Hitri vodnik po predlogah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je hiter pregled predlog. Vse podrobnosti najdete v Pomoč:Predloga, Wikipedia:Predloge in m:Help:Advanced templates.

Predloga je Wikipedijina stran, ustvarjena za vključitev v druge strani. Običajno vsebuje ponavljajoče se gradivo, ki se lahko prikaže v več člankih ali straneh, pogosto s prilagodljivimi vhodnimi podatki. Predloge včasih uporabljajo funkcije razčlenjevalnika MediaWiki, imenovane "čarobne besede", tj. preprost skriptni jezik.

Strani predlog najdete v imenskem prostoru predloge. To pomeni, da se lahko za ta namen uporabi katera koli stran, katere naslov se začne s »Predloga:«, na primer »Predloga:foo«. Vsebino iz predloge z naslovom Predloga:foo lahko dodate na Wikipedijino stran tako, da uredite stran in vanjo vnesete {{foo}}. Ko si nato ogledate stran, se {{foo}} samodejno nadomesti z vsebino strani »Predloga:foo«. Če stran »Predloga:foo« pozneje spremenite, se bodo vse strani z {{foo}} samodejno spremenile.

Med drugim se predloge uporabljajo za dodajanje ponavljajočih se sporočil stranem na konsistenten način, za dodajanje standardiziranih sporočil in za ustvarjanje navigacijskih polj.

Ko se predloga samodejno razširi in prikaže na strani, se reče, da je »vključena« (transkluzija).

Predloge so dokumentirane (oz. bi morale biti) na njihovih straneh. Torej, če želite vedeti, kako uporabiti predlogo z imenom »foo« (morda zato, ker ste videli {{foo|...}} v kodi članka), pojdite na "Predloga:foo". (Sama dokumentacija se običajno nahaja na »Predloga:foo/dok«, vendar je vključena tudi na glavni strani »Predloga:foo«).

Ustvarjanje, urejanje in uporaba predlog[uredi | uredi kodo]

Novo predlogo lahko začnete na enak način, kot bi začeli nov članek. Edina razlika je, da se mora naslov začeti s Predloga:.

Ko ste naredili predlogo – na primer Predloga:foo – lahko dodate {{foo}} na strani, na katerih jo želite uporabiti. Vsaka stran, ki uporablja to predlogo, uporablja isto standardizirano besedilo vsakič, ko jo uporabnik obišče. Ko je predloga posodobljena, se samodejno posodobijo vse strani, ki vsebujejo oznako te predloge.

Če pa ne želite, da stran odraža prihodnje posodobitve predloge, lahko dodate {{subst:foo}} na strani, na katerih želite uporabiti besedilo predloge. Sistem pridobi enkratno kopijo besedila predloge, ki na strani nadomesti oznake predloge. Če kdo pozneje uredi predlogo, se strani, ki so uporabljale ključno besedo subst: ne posodobijo. Včasih je to tisto, kar želiš storiti.

Če je predloga, ki jo želite urediti, videti kot {{foo}}, pojdite na stran Predloga:foo in jo uredite tam. Če želite priti tja, vnesite "Predloga:foo" v iskalno polje (glejte iskanje) ali nekje ustvarite wikipovezavo, kot je [[Predloga:foo]], na primer v peskovniku, in jo kliknite.

Ko ste tam, samo kliknite »uredi kodo« ali »uredi to stran« na samem vrhu strani (ne gumba za urejanje dokumentacije predloge spodaj) in jo uredite na enak način kot katero koli drugo stran. Dodate lahko karkoli, kar bi dodali na običajno stran, vključno z besedilom, slikami in drugimi predlogami. Pri urejanju uporabljenih predlog je predlagana uporaba peskovnikov, kot je opisano v navodilih za peskovnik predloge in testne primere.

Parametri[uredi | uredi kodo]

Predloge imajo lahko parametre, ki jih lahko stran dinamično vključi v vključeno stran. Namesto le imena predloge, kot je {{foo}}, bi vdelana oznaka predloge imela dodatne vrednosti, ločene z pokončnimi črtami (|), npr. {{foo|Julij|lc=yes}}. Julij je vrednost prvega neimenovanega parametra; yes je vrednost imenovanega parametra lc. Pisanje strani za predlogo s parametri je bolj zapleteno kot za predlogo brez parametrov. Glejte: Pomoč:Predloga.

Urejanje obstoječih predlog[uredi | uredi kodo]

Ko uredite predlogo, ki se že uporablja, lahko vpliva na več Wikipedijinih strani hkrati.

Predloga za prikaz imena predloge s povezavo[uredi | uredi kodo]

Če želite vključiti dejansko polno ime predloge kot besedilo (vključno z oklepaji) v Wikipedijin članek, uporabite predlogo za prikaz imena predloge s povezavo. GV glavnem se to uporablja za pisanje navodil in dokumentacije. Kratek zgled kode:

{{tl|foo}}
izpiše
{{foo}}

Kako lahko ugotovim kako uporabiti obstoječo predlogo?

Če si želite ogledati dokumentacijo za predlogo z imenom »foo«, pojdite na »Predloga:foo«.

Kako ugotovim kje se uporablja predloga?

Za seznam vseh strani, na katere je vključena predloga, uporabite Posebno:KajSePovezujeSem in vnesite predloga:imepredloge (več informacij).

Ali lahko uporabim predlogo v več kot enem projektu?

Ne, če jo želite na primer uporabiti v Wikipedijah v dveh različnih jezikih, jo morate ustvariti dvakrat.

Ali predloge razlikujejo med velikimi in malimi črkami?

Da, razen običajno prve črke.

Kako lahko dodam parametre?

Za navodila glejte Pomoč:Predloga.

Uredil sem predlogo, zakaj se torej stran na kateri se uporablja ni spremenila?

Wikipedia in vaš računalnik shranjujeta predpomnilnik spletnih strani – oz. shranjene kopije – in vam ne prikaže vedno posodobljene strani. Najprej poskusite zaobiti predpomnilnik brskalnika s pritiskom na ⌘R, Ctrl+R ali F5. Če to ne uspe, boste morda morali počistiti predpomnilnik strani (kar lahko storite na več načinov). Morda je najlažji način, da to storite tako, da kliknete uredi na strani, na kateri se pojavi predloga in nato kliknete Objavi spremembe, ne da bi karkoli spremenili – ni treba izpolniti polja Povzetek urejanja, ker zgodovine te spremembe ne bo nastala.

Ali lahko prestavim predlogo pod novo ime?

Da, to deluje popolnoma enako kot običajno prestavljanje strani. Ko stran kliče predlogo s preusmeritvijo, je namesto nje vključen cilj preusmeritve.

Ali lahko uporabim predlogo znotraj predloge?

Da.

Kako dodam novo predlogo?

Novo predlogo ustvarite na enak način, kot bi ustvarili običajno stran. Edina razlika je, da se mora naslov začeti s Predloga:. Ne pozabite jo dokumentirati, da jobodo lahko uporabljali drugi urejevalci!

Kje je priročnik za programski jezik, ki se uporablja za pisanje predlog?

Jezik v predlogah je isti jezik kot običajna wiki besedilo, vendar pisci predlog običajno uporabljajo bolj zapletene funkcije, kot so #if: stavki. Oglejte si Wikipedijino Pomoč:Predloga in Wikimedijino mw:Help:Template, vključno z vsemi stranmi pomoči za »napredno uporabo«, ki so navedene na dnu te strani.

Zgledi[uredi | uredi kodo]

Pomoč za Wikipedijo[uredi | uredi kodo]