Poljski vrabec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Poljski vrabec
Eurasian Tree sparrow Passer montanus Male by Dr Raju Kasambe DSC 3946 (24).jpg
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Passeridae (vrabci)
Rod: Passer
Vrsta: P. montanus
Znanstveno ime
Passer montanus
Linneaus 1758

Razširjenost poljskega vrabca
Razširjenost poljskega vrabca

Opis[uredi | uredi kodo]

Evrazijski poljski vrabec (znanstveno ime Passer montanus ) je ptica pevka. Velja za izredno razširjeno in neogroženo vrsto. Navadno meri okoli 15 cm, tehta približno 24 gramov in je tako nekoliko manjši od domačega vrabca. Od slednjega se najočitneje razlikuje po čokoladno rjavem zgornjem delu glave in črni lisi na sicer svetlih licih. Z večje razdalje ga bomo od domačega vrabca ločili po ozkem, belem pasu na tilniku. Oba spola sta enako obarvana. Razpon kril znaša cca. 21 cm. Nekateri ga prištevajo med škodljivce, saj poškodujejo brste pridelkov. Po svetu naj bi bilo med 190 in 310 milijoni primerkov poljskega vrabca.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Radi se zadržujejo v bližini ljudi. Večinoma poseljujejo podeželje, parke, sadovnjake, vrtove in gozdne jase.[navedi vir]

Oglašanje[uredi | uredi kodo]

"Cvi-tek-tek-tek" ali "čik-čik-čok". Za vrabce je značilno ritmično čivkanje.

Hrana[uredi | uredi kodo]

Vrabec se prehranjuje s semeni, zrnjem, sadeži, oreščki in tudi z žuželkami in pajkovci.

Pogosto hrano iščejo po tleh in se prehranjujejo v skupinah, včasih tudi v družbi domačih vrabcev, ščinkavcev ali strnadi. Radi zahajajo tudi v krmilnice.

Parjenje[uredi | uredi kodo]

Poljski vrabci postanejo zreli za parjenje približno eno leto po izvalitvi. Samice imajo lahko do tri legla na leto, v vsakem od 4 do 6 mladičev. Jajca so sivkasto bele barve, posuta s črnimi vzorci. Vrabci so znani po tem, da imajo izredno kratko inkubacijsko dobo in sicer od 10 do 12 dni. Samec samico privlači z glasnim petjem. Znani so tudi križanci med domačimi in poljskimi vrabci, pri čemer moški potomci dobijo vizualne lastnosti poljskega vrabca, medtem, ko so potomke bolj podobne domačemu vrabcu.

Gnezdenje[uredi | uredi kodo]

Je podobno kot pri domačem vrabcu. Čas gnezdenja traja nekje od aprila do avgusta. Z raznimi materiali kot so vejice, slama, bilke, stebla, peresa, volna,...si zagotovijo toplotno izolacijo gnezda. Le ta so najpogosteje locirana v duplinah, razpokah ali gnezdilnicah. Gnezda so načeloma kroglasto oblikovana. Dostikrat pa gnezdijo tudi v starih, že prej uporabljenih in zavrženih gnezdih drugih ptic.

Naravni sovražniki[uredi | uredi kodo]

- Ostale ptice:

- Nekatere živali jim škodo povzročajo tako, da razdirajo njihova gnezda. Primeri so:

- Bakterije in virusi (velikokrat so krivi za smrt ob izvalitvi)

- Paraziti

- Pomemben faktor smo tudi ljudje. Ogromno ptic postane žrtev trčenja ob vetrobranska stekla na avtocestah.