Policijski avtomobil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Policijski avtomobili slovenske policije v Ljubljani

Policijski avtomobil je cestno vozilo, ki ga policija uporablja kot delovno sredstvo pri svojih dolžnostih med patruljiranjem in odzivanjem na incidente. Policijska vozila se najbolj pogosto uporabljajo za čim hitrejši prevoz policistov na kraje nesreč, za prevoz osumljencev ali za patruljiranje na območjih, medtem ko hkrati predstavljajo svarilo kriminalcem ter jih odvračajo. Nekateri policijski avtomobili so posebno prilagojeni določenim lokacijam (npr. gostemu prometu) ali so namenjeni le za določene naloge (npr. za prevoz policijskih psov ali ekipi za odstranjevanje eksplozivnih sredstev). Prvi policijski avto je bilo vozilo, ki je delovalo na električno energijo v mestu Akron v Ohiu leta 1899, »Paddy Wagon«. Prvi operater policijskega patrolnega vozila je bil tamkajšnji policijski oficir Louis Mueller starejši. Vozilo je lahko doseglo hitrost 26 km/h in naredilo 48 km preden ga je bilo potrebno spet napolniti. Avtomobil je naredil mestni inženir Frank Loomis. Ameriško vozilo, vredno 2,400 $, je bilo opremljeno z električnimi lučmi, gongi in nosili. Prva naloga za policijski avto je bila prevoz vinjenega človeka na vogalu ulic Main in Exchange. Terminologija za policijske avtomobile vključuje (policijsko) cestno vozilo, vozilo za posebne oddelke, območno vozilo in patruljno vozilo. Ponekod je lahko policijsko vozilo neformalno znano tudi kot »kifeljski avto«, »črno–beli«, »vrh češnje«, »čigumi mašina«, »jam sendvič«, »panda avto«. Policijski avto se lahko smatra kot označeno ali neoznačeno vozilo, odvisno od konfiguracije luči v sili in logotipa.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Ponekod po svetu so policijske avtomobile potrebovali bolj kot pa policiste, ki patruljirajo peš. Razlog je bil v tem, da se je spremenil pogled na patruljiranje in bil preusmerjen s »policist mora biti na vsakem vogalu« na bolj osredotočene skupine, zato so pošiljali policiste na kraje nesreč in hkrati poskrbeli, da lahko patrulje pokrijejo več območij v krajšem času. Policisti lahko tako s seboj v vozilih prevažajo več opreme kot sta npr. avtomatski prenosni defibrilator za ljudi s srčnim zastojem ali cestni stožci za urejanje prometa, vozila pa omogočajo tudi takojšnji prevoz osumljencev v pridržanje. Prav tako vozila služijo kot prevozna sredstva večjemu številu zaposlenih, kot je na primer Specialna enota, posebna policijska enota. Zagovorniki družbenega patruljiranja pogosto navajajo, da je začetek uporabe vozil in prenehanje neposrednega stika iz oči v oči razlog za porušene odnose v skupnosti. Zaradi tega te organizacije pogosto prosijo policijske službe, da spodbudijo policiste k manjšemu preživljanju časa v vozilih in naj namesto tega raje preživijo več časa na nogah ter komunicirajo z ljudmi. To je povzročilo, da so v nekateri državah in enotah, na primer v Združenem kraljestvu, predstavili več peš patrulj, izbrani pa so bili zapriseženi policijski oficirji ali policisti za pomoč skupnosti.

Odpisana policijska vozila se pogosto prodajo splošni populaciji, bodisi preko policijske dražbe bodisi preko zasebnega prodajalca, in sicer po 3 - 5 letni uporabi. Takšni avtomobili se po navadi prodajo zelo poceni, ker imajo zelo veliko prevoženih kilometrov, v nekaterih primerih celo presegajo mejo 480.000 km. V nekaterih primerih avtomobile uporabijo na primer za taksi vozila in s tem omogočijo taksi družbam cenejši nakup avtomobilov. V vseh primerih se vozilom odstranijo vsi policijski znaki ter vsa notranja oprema, vendar pa pustijo motorje nedotaknjene, saj so pogosto večji od tistih v civilnih vozilih.

Zvočna opozorila in vizualni izgled[uredi | uredi kodo]

Policijska vozila so pogosto opremljena z zvočnimi in vizualnimi varnostnimi sistemi, da opozorijo druga vozila o svoji prisotnosti ali položaju na cesti. V več državah je policist upravičen do neupoštevanja cestnoprometnih predpisov in ima pravico do uporabe zvočnih in vizualnih opozoril (kot na primer pravico do prehitre vožnje ali da prevozi varno rdečo luč), prav tako lahko tudi ukaže ostalim voznikom, da se mu na cesti umaknejo, drugače bodo sledile morebitne kazni. Vizualna opozorila na policijskem avtu so lahko dveh tipov - pasivna ali aktivna.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]