Polesje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Reka Ubort v bližini mesta Olevsk (Žitomirska oblast, Ukrajina).

Polesje (belorusko Палессе, latinizirano: Paliessie, ukrajinsko Полісся, latinizirano: Polissja, Polisja, poljsko Polesie, poljska izgovorjava: [pɔˈlɛɕɛ], rusko Полесье, latinizirano: Poles'ye, ruska izgovorjava: [pɐˈlʲesʲjɪə]) je naravna in zgodovinska regija, ki se razteza med skrajnim vzhodom srednje Evrope in vzhodno Evropo na vzhodu Poljske, ob belorusko-ukrajinski regiji in v zahodni Rusiji.

Polesje, ena največjih gozdnih površin na celini, se nahaja na jugozahodnem delu Vzhodnoevropskega nižavja. Zahodno Polesijo omejejujeta dolini reke Bug na Poljskem in dolina reke Pripjat v zahodni Ukrajini. Močvirnata območja osrednjega dela regije so znana kot Pripetska močvirja ali Pinska močvirja (po največjem mestu Pinsk). Po jedrski nesreči v Černobilu so bili veliki deli regije radioaktivno onesnaženi, regija pa je zdaj vključena v Černobilsko izključitveno območje in Državni radioekološki rezervat Polesje, imenovan po regiji.[1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Polesie«. University at Buffalo, New York. Polish Academic Information Center. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. septembra 2016. Pridobljeno 2. maja 2014.