Pogovor o kategoriji:Slovenski pedagogi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kdo je pedagog?

Napačen primer: Valentin Kalan, slovenski filozof in pedagog, * 1943.

Takšnih zmotnih primerov, ko nekdo poučuje na faksu in se napačno povezuje s stroko pedagogike, zgolj zato ker poučuje na neki ustanovi, je še ogromno. Pedagogi niso tisti, ki poučujejo, pač pa so strokovnjaki v vedi o vzgoji in izobraževanju, ki pa ima svojo prazgodovino od sofistike naprej in moderno zgodovino od Komenskega dalje.

Hinko Gnito 19:33, 8. marec 2009 (CET)

V širšem pomenu je pedagog tisti, ki raziskuje (in ne zgolj prakticira!) metodiko dela v izobraževalnih in vzgojnih dejavnostih. Npr. v nogometu so raziskovalci, ki so obdelali metodiko dela z nogometaši, ne pa trenerji nogometašev. Kategorija v trenutnem stanju pa je preširoka in se pedagogiki izgubijo v množici ostalih strok. Kategorijo je zato potrebno omejiti in očistiti. Hinko Gnito 10:29, 9. marec 2009 (CET)

Če se prav spomnim, smo enkrat že začeli to debato. Takrat sem napisal nekja podobnega kot ti. Predlagam, da tiste "pedagoge", ki so učitelji, prestavimo med učitelje oziroma univerzitetne učitelje. V tej kategoriji naj ostanejo samo tisti, ki raziskovalno delajo v pedagogiki. --IP 213 12:50, 9. marec 2009 (CET)

V večini primerov, ko znanstvenik poučuje na faksu, je to že urejeno. Primer za Valentina Kalana, ki je uvrščen v kategorijo "Predavatelji na Filozofski fakulteti v Ljubljani" Hinko Gnito 13:28, 9. marec 2009 (CET)

Strinjam z obema, žal pa je bil Klemen pri kategoriziranju tako temeljit, da je kar nekaj dela (pa ne le tukaj), Klemen? --Andrejj 10:02, 23. marec 2009 (CET)

Vsaj, kar zadeva filozofe, je označba, kdo je pedagog, urejeno. Maria Montessori, Jean Piaget, Rudolf Steiner in Jean-Jacques Rousseau sodijo med najbolj znane klasike v pedagogiki. Manjkajo še naslednji glavni "klasiki", katere bi slovenska wiki morala imeti:
Jan Amos Komenski;
Johann Heinrich Pestalozzi;
Johann Friedrich Herbart
Anton Semjonovič Makarenko
Alexander Sutherland Neill;
John Dewey;
Benjamin Bloom.

Teh sem se spomnil. Hinko Gnito 18:33, 23. marec 2009 (CET)