Pogovor:Vojna zgodovina

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Italijansko-abesinski vojni[uredi kodo]

Na seznamu vidim le drugo italijansko-abesinsko vojno (1935-1936), ki je označena kot »italijansko-abesinska vojna«. Prva (1895-1896) manjka. Angleška wikipedija ima obe ([1], [2]) Atek!

To sprašujem le zaradi tega, ker bi rad tvoril članka o tem manj znanem obdobju krvave zgodovine naših zahodnih sosedov, ki so si hoteli malo povečati svoj življenski prostor kot Wehrmacht v Ukrajini, Rusiji, ... Atek! je (menda) bojni klic starih abesinskih borcev.. V smislu Živela OF in Itjop'ija tikdem. --xJaM (p) 00:52, 24 sep 2004 (CEST)

Zanimivo, sploh nisem vedel za prvo vojno (je nisem zasledil v Vojni zgodovini od Švajncerja). Morda nova (super)kategorija "Kolonialne vojne"? Npr. druga vojna spada v Svet med svetovnima vojnama, prva pa še v čas poznega imperializma. Kakšno kategorijo si pa imel v mislih? LP, --Klemen Kocjancic 08:05, 24 sep 2004 (CEST)

To me preseneča, da Janez ne omenja prve italijansko-abesinske vojne, res. Saj vprašanje je tudi katera je 'bolj pomembna'. V bistvu težko reči. Načeloma je prva 'pomembnejša', vsaj za Etiopce, ker so jo dobili - drugo pa šele s pomočjo Združenega kraljestva. Obe sta bili tudi siloviti, če ju merimo po 'moči'. Prva je tudi simbolno pomembna, vsaj v Afriki - in predstavlja eno od 'armagedonskih' tipov človeškega spopada - vsaj odločilna Bitka pri Adovi. Pomembna pa je 'simbolno' tudi druga, ker je pokazala (še pred špansko DV) na (pre)veliko razdvojenost sodobnega sveta, saj feldmaršal HS I. v Društvu narodov ni nič opravil glede svetovne pomoči ob italijanski agresiji na to revno deželo. Italijani so mirne duše zbombardirali praktično goloroko prebivalstvo. Kje si to še videl!? Aja, v Vietnamu kasneje tudi, ne, saj so tedaj ameriški bombniki še s težavo ločevali cilje, pa tudi ameriška vlada je (bojda) porabila ogromne vsote denarja. Druga je pomembna tudi za Slovence, saj jih je kar nekaj sodelovalo v njej. Kolikor mi je znano okoli 2000 jugoslovanov - koliko od njih Slovencev, pa ne vem. Kasnejši poveljnik Glavnega poveljstva NOV in PO, generallajtnant Franc Rozman Stane je leta 1935 ob italijanskem novačenju slovenskih fantov zamudil in se je udeležil kasneje španske DV.
Ja, o kategoriji (še) nisem razmišljal. Vendar kar si ti zapisal na pogovorni strani kategorije vojne zgodovine je v redu. »Kolonialne vojne« so nekako v skladu s tem, ja. Časovno delitev vojn pa slabo poznam, da bi rekel kaj več. --xJaM 17:20, 24 sep 2004 (CEST)