Pogovor:Unam sanctam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ekstremna bula[uredi kodo]

Bula ni ekstremna. Bula sploh ne more biti ekstremna: ekstremni so lahko samo ljudje ali razlaga. V članku njena vsebina ni dobro podana. V buli namreč ne gre le za tradicionalni nauk, da brez katoliške Cerkve ni zveličanja, ampak je posebej poudarjeno, da brez povezanosti s papežem ni zveličanja. To je med drugim obdelal tudi Prvi vatikanski koncil. V njej je glede duhovne oblasti prikazan reden nauk katoliške Cerkve, kakor so ga učili tudi drugi papeži in se praktično v bistvu ni spremenil, ampak le dopolnil. Morda nekateri ocenjevalci gledajo na bulo kot ekstremno, kar je bolj znak nerazumevanja katoliškega nauka, saj objektivno bula ne prinaša nič novega. Problem je bil v tem, ker je veljala tudi za civilno področje, oziroma tako so jo razumeli in tukaj je bil vzrok za spor s Filopom Lepim. Glavna težava je bila, ker so se okoliščine temeljito spremenile. Sicer bula v dogmatičnem smislu ne prinaša nič bistveno novega. --Stebunik 20:10, 24. marec 2015 (CET)

Če bom utegnil, bom bulo obdelal.--Stebunik 17:53, 25. marec 2015 (CET)

Pomoč[uredi kodo]

Skušal sem razdeliti besedilo na stolpce, pa se nekam čudno obnašajo. Prevodi si sledijo: latinščina, italijanščina, angleščina - pride pa še slovenpčina in še razlaga bule z navedbo virov. Hvala za pomoč. Včeraj Wikipedija ni delala, nekaj je bilo narobe.--Stebunik 09:04, 3. april 2015 (CEST)

DaD Opravljeno. Odstranil pa sem angleški prevod, ki za enciklopedijo v slovenščini pmm ni relevanten. — Yerpo Ha? 09:10, 3. april 2015 (CEST)
Hvala. Upam da bom pripravil tudi dober prevod, saj imam na razpolago italijanski, nemški, angleški - pa tudi - čudo veliko - srbski prevod.--Stebunik 09:16, 3. april 2015 (CEST)
Imam še nekaj dela, pa bo končana, verjetno še ne danes.--Stebunik 11:53, 6. april 2015 (CEST)

Zunanje povezave (iste) bi bile lahko pri članku Unam sanctam kot tudi pri Wikiviru - na obeh koncih bi prišle prav.--Stebunik 18:46, 8. april 2015 (CEST)