Pogovor:Trišolski turnir

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Trišolski turnir je tekmovanje med tremi največjimi evropskimi čarovniškimi akademijami - Bradavičarko, Beauxbatonsom in Durmstrangom. Iz vsake šole sodeluje en prvak, ki ga izbere ognjeni kelih. Pomerijo se v treh nalogah. Nagrada za zmagovalca je 1000 guldov. Ker je bilo v preteklosti precej smrtnih žrtev so se odločili, da moraš biti star 17 let (torej v čarovniškem svetu moraš biti polnoleten), če se hočeš prijaviti.

Trišolski turnir, kateremu smo bili priča, se je začel pri slavnostni večerji na začetku šolskega leta na Bradavičarki. Dumbledore je odpovedal Quidditch tekmovanje in večino presenetil s Trišolskim turnirjem. Nekje v oktobru sta prispeli delegaciji Durmstranga in Beauxbatonsa. Slednji so prišli z gromozansko kočijo kobaltovo zelene barve, ki je bila velika kot manjši dvorec, vlekli pa so jo krilati konji, večji kot sloni. Ravnateljica te šole, madame Maxime je bila pol velikanka, tako kot Hagrid, čeprav tega ni hotela priznati. Durmstrangovci so prispeli z ladjo, ki je bila videti kot nekakšen skelet, kakor jambornica. Ravnatelj te šole je bil Karkaroff.

Ko je bilo skupne večerje konec so prinesli skrinjo v kateri je bil Ognjeni kelih. Študentje so imeli 24 ur časa, da vanj vržejo listek s svojim imenom in šolo, ter se tako prijavijo.

Čez točno 24 ur so se plameni v kelihu obarvali rdeče. Za prvaka Durmstranga je izbral Zmagoslafa Levya, prvakinja Beauxbatonsa je postala Fleur Delacour, prvak Bradavičarke pa Cedric Diggory. Tedaj pa je kelih znova zažarel in izvrgel še en listek s Harryjevim imenom. Temu so se vsi čudili, a vseeno so Harryju morali dovoliti tekmovati.

Pred nalogami so opravili še tehtanje palic, med prvo in drugo nalogo pa je bil božični ples, ki so ga otvorili prvaki.

Naloge:

1. Zmaju so mogli izmakniti zlato jajce, brez da bi pred tem poškodovali sebe ali ostala jajca. Naloga je bila vredna 50 točk, vsak od žirije jih je lahko podelil 10. Jajce, ki so ga dobili, jim je služil kot namig za naslednjo nalogo.

2.Prvaki so v jezeru morali rešiti osebo, ki so jih jo odvzeli. Zato so imeli eno uro časa. Naloga je bila spet vredna do 50 točk.

3.Po labirintu, polnem pasti (kletve, živali in ostalo) so morali kar najhitreje priti do sredine labirinta - pokala. Kdor pride prvi je zmagovalec.

Harryjeva pot:

1.naloga: Uporabil je osnovni priklic - priklical je Ognjeno strelo in s svojim izvrstnim znanjem letenja romunski reporoževki izmaknil zlato jajce. Dobil je 40 točk.

2.naloga: S pomočjo škržnjave trave so mu zrasle škrge in plavalna kožica. Rešil ni le Rona ampak tudi ostale: še posebej Fleurino sestrico. Dobil je 45 točk.

3.naloga: Ker mu je lažni prof. Nerrga pomagal je moral premagati le bavkarja, neko zlato meglico, ritotrobega zaribanca, sfingo, ki mu je zastavila uganko in ogromnega pajka, ki sta ga premagala skupaj s Cedricom. Skupaj sta se tudi dotaknila pokala, nagrado pa je dobil le Harry je Cedrica ubil Saj Veste Kdo.

Cedricova pot: 1. naloga: Enega od kamnov je začaral v psa, da ne bi zmajevka napadla njega, a je vseeno rajši scvrla njega kot psa. Dobil je 38 točk.

2.naloga: Skafandrski urok, 47 točk.

3. naloga: ritotrobi zaribanec, nato ga je Levy pod imperatorjevo kletvijo hotel zakleti s kletvijo križanih, a ga je Harry rešil. Nato je skupaj s Harryjem premagal še pajka. Skupaj sta zmagala.

Levyjeva pot:

1. naloga: z močnim urokom je zmajevko zadel v oči in dobil jajce. Pri tem je bilo nekaj pravih jajc poškodovanih. 40 točk.

2. naloga: nepopolna sprememba oblike. 40 točk.

3. naloga: »Nerrga« ga je uročil z imperatorjevo kletvijo, da je poskušal onesposobiti Cedrica, a ga je Harry ohromil.

Fleurina pot:

1.naloga: Zmajevko je očarala, a se je ta prebudila in ji vžgala krilo, ki pa ga je v trenutku pogasila.

2.naloga: skafandrski urok, napadli so mlevnikomi, zato ni mogla priti do konca. Vseeno je dobila 25 točk.

3.naloga: »Nerrga« jo je ohromil.

Vir: Lanselius, Aryl, Trišolski turnir. ([Trišolski turnir])