Pogovor:Viktorin Ptujski

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Sveti Viktorin Ptujski)

Je Pettau res Ptuj? Več internetnih virov ga uvršča v Avstrijo, vendar mesta s tem imenom google ne najde v večjem številu. Kakšen vir? --Tone 12:27, 1 januar 2006 (CET)

Tudi jaz sem zasledil to, da Pettau nekateri uvrščajo v Avstrijo, vendar so dejstva drugača. Ptuj (Poetovio) je bil v rimskem času središče krščanstva tedanje Zgornje Panonije. Nemško ime za Ptuj je Pettau. Ne vem sicer, koliko krajev s tem imenom je v Avstriji, kolikor pa vem, nobeden ni poznan iz časa 4. stoletja po Kristusu. --JakobZ 15:19, 1 januar 2006 (CET)

Victorinus Petravionensis[uredi kodo]

Od kod ime Petravionensis? Zakaj ne Poetovionensis? Kaj imata skupnega ti dve imeni? Malo sem se šel raziskovanja, naj mi jezikoslovci oprostijo, in prišel do skupne točke. Namreč, če ime današnjega Ptuja Poetovio poslovenimo, dobimo Peč(ovje). Ker je bil sv. Viktorin verjetno grškega porekla, je ime greciziral v Petro, to je kamen - skala, nakar ime latiniziral v Petravionensis. Za konec: od peči do skale pa ni daleč, kajne? To je samo moje razmišljanje. LP. --JakobZ 11:11, 2 januar 2006 (CET)