Pogovor:Simetrija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Že dolgo se sprašujem zakaj zrcalo zrcali sliko levo-desno glede na naše gledišče in ne gor-dol? Ali je to povezano z našimi možganskimi hemisferami in če, kako? Hmm, tudi, če zamižiš na eno oko je rezultat isti in fotoaparat ne prikaže svetlobnega odboja nič drugače. Odgovora nisem uspel najti, niti si tega ne znam razložiti. Mogoče kdo tukaj ve v čem je trik?--Igor 11:56, 24 maj 2004 (CEST)

Ne vem, če res razumem vprašanje, ampak ... Zrcalo v resnici slike ne obrača levo-desno. Tisto, kar je na tvoji levi, je tudi v zrcalu na tvoji levi. Problem nastane, če za izhodišče namesto sebe vzameš svojega dvojnika v zrcalu: kar je navidezno na njegovi desni, je na tvoji levi. Problem je tudi, ker levo in desno nista dobro definirana pojma. Kako bi sploh nekomu v drugem vesolju, s katerim imaš samo govorni stik in ne vidita ničesar skupnega, razložil kaj je to levo in kaj desno? PMSM mu ne moreš. Za gor-dol je drugače, ker sta podana relativno na silo gravitacije. Samo mojih 5 bluzinov. :-) --romanm 13:30, 24 maj 2004 (CEST)
Če, si Roman slučajno bral odlično Feynmanovo knjigo Lastnosti fizikalnega zakona, je to tam lepo opisano. Namreč to kako nekomu iz Vesolja pravzaprav po vsej sili ne moreš pojasniti kje je desna in kje leva stran. Če nisi, ti čestitam, ker si dobro razmišljal. Na koncu tega pojasnjevanja se Feynman lepo pošali, da, če si naredil vse po pravilih, in pojasnil 'tujcu' na kateri strani imaš srce in to, moraš na koncu opazovati katero roko ti bo iztegnil v pozdrav. Če ti bo iztegnil desno kakor ti sam, je vse v redu, če pa levo, moraš zbežati, da se drug z drugim ne izničita - saj je lahko on narejen iz antimaterije. Drugače je pa zanimivo vprašanje. Če sem odkrit, ne vem odgovora, oziroma ga tudi sam ne razumem natančno. Je pa z Romanovim dodatkom mogoče sedaj vprašanje določnejše. --XJam 13:51, 24 maj 2004 (CEST)
Feynmanove knjige nisem bral, sem pa to nekje pobral (ni zraslo na mojem zelniku, ampak se ne spomnim več kje). Tako, da argumenta z antimaterijo ne razumem, ampak zihr je kul, bi rekel Diareja. --romanm 14:17, 24 maj 2004 (CEST)