Pogovor:Seznam specialnih sil sveta

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predlogi za brisanje Članek Seznam specialnih sil sveta je bil nedavno predlagan za brisanje. Rezultat razprave je bil: članek obdržimo.

To bi prestavil na seznam posebnih sil sveta. V izrazu »specialen« ni nič 'specialnega'. :-). Poskušajte se izražati z manj 'eksplicitnimi' tujkami. Ali zakaj Alya po nasvetu zdravnika ne sme peti? Od: ne zato, ker bi imela pokvarjene glasilke, ampak zato, ker jo je slišal. --XJam 06:04, 7 avg 2004 (CEST)

Se prav tako nagibam bolj k slovenščini... --Ferdi 15:36, 16 januar 2006 (CET)

Tudi [1] George Robertson je za posebne sile. --romanm (pogovor) 22:01, 16 januar 2006 (CET)

Zanimivo, da Vojaški slovar in Vojaška enciklopedija uporabljata specialne sile in tudi slovenska vojaška literatura loči med tema dvema izrazoma (npr. zadnja posebna izdaja Revije Obrambe je posvečena Specialnim enotam in ne posebnim enotam ((COBISS)). Zgoraj navedene zp mi ne uspe odpreti. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 22:13, 16 januar 2006 (CET)
Popravljam ZP (morda ti, Klemen, zdaj dela; meni je že prej) in se pridružujem zagovornikom domače različice (mislim pa, da mečemo bob ob steno). Klemen, ne obsojam tebe, pač pa tistega, ki je tako poimenovanje uvedel prvi in s tem potegnil vse ostale za sabo. Zakaj je sosedova trava vedno bolj sočna? lp, --matijap | pogovor 22:22, 16 januar 2006 (CET)
Načeloma sem za slovenjenje samo, da ne bodo specialisti postali posebneži... --AndrejJ (pog., prisp.) 07:50, 17 januar 2006 (CET)

Hmmm ... ne vem kako bo s slovenjenjem. V Sloveniji namreč ločimo med posebnimi in specialnimi enotami. Imamo namreč posebne enote policije, ki so na vsaki večji policijski upravi ter specialno enoto policije, ki je samo ena in spada pod generalno policijsko upravo. Posebne enote so sestavljene iz navadnih policistov, ki so samo dodatno oboroženi in gredo skozi nekaj dodatnih usposabljanj, specialna enota policije pa je sestavljena iz izbranih policistov, ki se urijo ločeno in so veliko bolje opremljeni in usposobljeni.--Rude 08:21, 17 januar 2006 (CET)