Pogovor:Seznam mostov čez Ljubljanico

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Spodnje sem spraševala pri kategorji Mostovi v Ljubljani, pa se še ni nihče odzval. Sedaj pišem tukaj.

Pri mostovih v Ljubljani imamo manjšo zmedo.

Pojavlja se seznam mostov v Ljubljani, ki seveda ni kompleten, mislim tudi da je napačno, da se na seznamu kot samostojna pojavljajo stara imena mostov.

Imamo tudi seznam ljubljanskih mostov na Ljubljanici, kar tudi ni dosledno, saj so tam tudi mostovi čez Gruberjev kanal.

Menim, da je treba imeti en sam seznam mostov v Ljubljani, pri čemer se je potrebno dogovoriti kaj razumemo pod Ljubljana: Območje mesta ali MOL-a.

Pa še to: na seznamu mostov v Ljubljani so nekatera imena mostov, ki niso uradna (niso imenovana z odlokom). Takih ne bi smeli imenovati z imeni ampak povedati le v tekstu o posameznem mostu, da ga ljudje morda tako imenujejo. --Ljuba brank (pogovor) 18:15, 8. marec 2013 (CET)

Ljuba, uredi seznam tako, kot misliš, da je najbolj prav. O geografiji in urbanizmu se ne morem izrekati, ker o njiju nimam pojma.--Irena 18:24, 8. marec 2013 (CET)

Spet so nekatere fotografije mostov zbrisane. Jaz mislim, da ti pogledi nikakor niso bili sporni in je brisanje neupravičeno glede nazadnjo obrazložitev okrog avtorskih pravic, objavljeno pod lipo.

Prosim obrazložitev razloga brisanja, da bom posnela prave slike, saj članki brez slik niso razumljivi. --Ljuba brank (pogovor) 17:13, 13. marec 2013 (CET)

Ti mostovi so še vedno avtorsko zavarovani, saj so zavarovana arhitekturna dela vseh avtorjev, ki so umrli leta 1945 ali pozneje. Razlog za brisanje je bil 55. člen ZASP: "Dela, ki so trajno v parkih, na ulicah, na trgih ali na drugih splošno dostopnih krajih, so v prosti uporabi. ... Uporaba iz prejšnjega odstavka se ne sme vršiti za doseganje gospodarske koristi." Fotografija in vsakršna druga reprodukcija arhitekture šteje kot uporaba.([1]) Po omenjenem členu so fotografije teh mostov na razpolago samo za nepridobitni namen. To je v nasprotju s pravili Zbirke (Commons), kjer so sprejemljive samo slike, ki so proste za vsakršno nadaljnjo uporabo, tudi za doseganje gospodarske koristi. Slike se lahko naložijo sem, vendar preudarno (razlaga je na Wikipedija:Avtorske pravice#Politika izjem in en:Wikipedia:Non-free content#Non-free image use in list articles). --Eleassar pogovor 22:56, 14. marec 2013 (CET)
aja, torej so bile te slike na Zbirki? No, potem seveda ni možno dodati prave licence... Kako pa je s premikanjem na lokalno WP, da članki ne ostanejo brez slike?lp--ModriDirkac (pogovor) 23:10, 14. marec 2013 (CET)
V člankih Trnovski most in Čevljarski most je bila slika že nadomeščena, drugje bo v kratkem (najpozneje naslednji teden). --Eleassar pogovor 23:26, 14. marec 2013 (CET)

Za ime članka po moje zadostuje Seznam mostov na Ljubljanici, saj se za Gruberjev prekop razume, da je del Ljubljanice. --Janezdrilc (pogovor) 21:12, 29. oktober 2014 (CET)

Ta članek pravzaprav obravnava samo seznam mostov na Ljubljanici v Ljubljani. Dobro bi potem bilo tudi ostale mostove vključiti od Vrhnike dalje. Ali pa če se v uvodni vrstici samo dopiše opomba. --Janezdrilc (pogovor) 21:32, 29. oktober 2014 (CET)