Pogovor:Seznam bizantinskih cesarjev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Julijan Apostat[uredi kodo]

Namesto Julijan Apostat je bolj udomačen izraz Julijan Odpadnik, kar navajajo mnogi viri. --Stebunik 19:51, 1. maj 2012 (CEST)

Nikefor ali Nikifor[uredi kodo]

Včasih ima seznam Nikifor, včasih Nikefor. Menim, da bi bilo dobro poenotiti v Nikefor:

Teodora[uredi kodo]

Teodora je brez številke. Dobro bi ji(m) bilo dati oštevilčenje, čeprav tega morda drugje ni. S tem bi jih najbolje določili, npr.: Teodora I., Teodora II. itd.--Stebunik 21:59, 30. januar 2014 (CET)

Zmeda pri imenih[uredi kodo]

Pri imenih bizantinskih cesarjev vlada (v tem seznamu) prava zmeda. Pri nekaterih piše v oklepaju (bizantinski cesar), pri drugih ne. Tisto, kar v plavem tisku lahko preberemo, navadno ni isto, kot vsebuje naslov (tega cesarja). Ta zmeda se potem prenaša na članke - na primer Velika shizma, kjer so sicer imenovani cesarji, vendar drugače kot v Wikipediji in v navedenem seznamu. Mimogrede bi omenil, da "Velika shizma" vsekakor ni pravilen naslov in nasprotuje tradiciji. Bolj primeren bi bil izraz "Vzhodni razkol", kot se navadno uporablja. Da se vrnem k naslovu: to zmedo bi bilo treba odpraviti - najprej v seznamu samen, potem po člankih, ki se nanj navezujejo. Ne razumem, zakaj naj bo enkrat v oklepaju napisano "bizantinski cesar", drugič pa ne. To bi bilo treba poenotiti, pa ne bo več zmede.--Stebunik 21:08, 5. september 2017 (CEST)

Pridatek je nujen, kadar cesar ni edini s tem imenom. Temu pravimo Wikipedija:Razločitev. Večina pa jih tega ne rabi, saj imajo bolj izvirna imena. — Yerpo Ha? 21:19, 5. september 2017 (CEST)
Prav v tem smislu bi bilo treba cel senam "prečesati".--Stebunik 21:27, 5. september 2017 (CEST)
Daš kak primer, kateri nima pridatka in bi ga rabil (ali obratno)? — Yerpo Ha? 22:20, 5. september 2017 (CEST)