Pogovor:Rutherfordovo sipanje

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ker sem vnesel Rutherforda (nobelovci) so me začeli "preganjati" naj še opišem to sevanje ali ga vsaj od nekod prevedem. Nekdo (vetjetno Xjam) je omenil da se boš morda pojavil ti, kot fizik in pojasnil pojem. Kot pričakovano si se pojavil in naredil kar je treba. Hvala. Janez Novak 14:51, 29 okt 2004 (CEST)

Nihče ni 'preganjal' kje pa, ha, ha. Ker nas je trenutno okoli 30 delujočih wikipedistov, seveda zmanjka časa za toliko člankov naenkrat. Ja, jaz sem omenil, ker vem, da Primož misli resno {vsaj tako kaže} z najpopolnejšim leksikonskim pregledom fizike. Slučajno pa ta pregled tudi mene zanima, tako da 'zakuham' {tu pa tam} kakšen članek o tem. Juhej, pa tista nemška stran je 'naphana' z Mapleom, ki ga ljubiteljsko obvladam, tako, da bom prispeval kakšno sliko, graf v tem smislu. Škoda edino, da je v nemščini, ki je za nepoznavalce preveč 'okorna' {čeprav pravijo, da je zelo primeren jezik za znanost}. Sam mislim, da ni, ker (laično gledano) le 'klamfajo pojme skupaj'. Nekdo bi mislil, da je angleščina manj dosledna, pa ni. Včasih zna biti zelo natančna in to zelo natančna. Pa tudi slovenščina, ki jo vse preveč ljudi po krivici omalovažuje. Dam roko v ogenj, da bi danes Jožef Stefan absolutno pisal v slovenščini - saj iz njegovih Naturoznanskih poskušenj veje izredno lep (pa tudi čeprav malce starinski) jezik. Da je tista stran v nemščini, pa je zaradi Maplea samemga veliko bolj razumljiva. Sicer je (tako na oko) malo bolj teorijski in ga je potrebno za 'prakso' malo prilagoditi, recimo v kontrastu z Mathematico. Če bi človek dobil soglasje Univerze v Waterlooju za malo prostejšo rabo Maplea v wikipediji, bi bilo čudovito. Roman, kako je kaj s kakšnim prostim programjem za računalniško matematično delo? Vse zapisovati v C-ju, je kar huda naloga.. --xJaM 15:32, 29 okt 2004 (CEST)

Error at "Sipalni presek"[uredi kodo]

Sorry, I don't speak Slowenian, but I think there's an error in the formula for the differential cross section. The expression (1/4 pi epsilon) should be WITHIN the brackets, that have to be quadrated!