Pogovor:Psihoaktivna droga

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rod of Asclepius2.svg Članek obravnava WikiProjekt Medicina. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.

Predlog za združitev[uredi kodo]

Ali ne bi bilo to stran boljše združiti z drogami? In zakaj naj bi se v slovenščini pojmovalo različno droge v farmakologiji (zdravila) in mamila? Prav tako je beseda mamilo po moje neustrezna, saj se uporablja bolj v pogovornem jeziku, sploh pa vse droge ne "omamljajo".--Wailer 21:50, 16. junij 2009 (CEST)

Cannabis sativa npr. ni povsod nezakonita droga; in je zgled "droge", ki omamlja (zmanjšuje npr. delovno uspešnost kot alkohol - relativno rečeno. Če bi bila npr. zakonita, bi jo v podjetjih verjetno prepovedali kot alkohol in tobak). Iz glave vem vsaj da na Nizozemskem uradno je zakonita, na Jamajki pa neuradno. Skunka verjetno na Nizozemskem oblasti ne preganjajo, ali pač. Verjetno, če je dokazano da ima negativne vplive na človeško telo (THC), to še ne pomeni da mora biti nezakonita. Podobno (je verjetno dokazano, da ima kofein določene negativne vplive na človeško telo (nespečnost, bitje srca, ipd)) so zakonite droge, vendar so definitivno škodljive. Takšne hude škodljivosti pa pri gandži menda tudi niso (še) (uradno) ugotovili, pa je vendarle nezakonita. In zakaj je nekaj nezakonito, če npr. dokazano pomaga pri boleznih kot so: multipla skleroza, cerebralna paraliza, astma, epilepsija, ..., zdravemu človeku pa škodi? Tudi 8 ur sedenja za računalnikom gotovo npr. škodi očem, okostju in še čem.
V članku bi bilo morda dobro omeniti vpliv zdravil/mamil pri človekovi dejavnosti (ustvarjanje, ...). Nekateri avtorji (pisatelji, glasbeniki, likovniki, pesniki, ...) so pri ustvarjanju uporabljali tudi trde droge (opij, heroin, v zadnjem času morda tudi Xtazi, ...). --xJaM 04:41, 16. avgust 2009 (CEST)