Pogovor:Pravi datljevec

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nabiramo/nabirajo[uredi kodo]

Se nabirajo -> nabiramo Izdelujejo -> izdelujemo Ajda praviloma nimam pripomb k tvojim slogovnim popravkom vendar ne vem da bi kdo od nas (nabiramo, izdelujemo) nabiral datlje ali izdeloval datljevo vino. Prvo morda (riskantmo!) an izletu. --Janez Novak 12:14, 13 feb. 2005 (CET)

PMSM je le popravila rabo trpnika v tvornik. Pri tem pa ni mislila, da je to kar praviš, pravzaprav res. Prvo rabo »nabiramo« sem popravil v »nabirajo«, za drugo pa bi morda lahko ostalo, čeprav res ne vem kdo lahko izdela datljevo vino. Ali le tisti npr., ki dateljne pridelujejo, ali jih lahko npr. sam kupiš in potem izdelaš takšno vino. --xJaM 21:25, 13 feb. 2005 (CET)

Pa ni res kar sem zgoraj napisal. O tem sta se že razpisala na Pogovor:Figa. Jaz bi Janezu vseeno dal prav v takšnih primerih. Ne bi se čisto strinjal s tem, da lahko uporabljamo le prvo osebo množine. Janez je to lepo ločil. --xJaM 21:37, 13 feb. 2005 (CET)

Res pa je tudi verjetno, da sem sam velikokrat napisal kakšen stavek v slogu: Zvezde razvrstimo na ~. Mi ne, kakšen zagnam astronom z Yerksa pa prav gotovo. --xJaM 21:39, 13 feb. 2005 (CET)

Sam bi rekel, da Ajdino pravilo pisanja v prvi osebi množine:

  • velja v primerih, ko nimamo nič proti dejavnosti (arniko nabiramo takrat in takrat, zvezde razvrščamo),
  • ne velja v primerih, ko je dejanje za velik del javnosti sporno (živali za krzno redijo, otroke v revnih državah izkoriščajo).

Tako po občutku. --romanm (pogovor) 21:52, 13 feb. 2005 (CET)

Da, mislim, da je Roman še najbliže. Kot ponavadi tudi jaz popravljam po občutku, tako da velikokrat ne znam čisto točno utemeljiti svojih popravkov (čeprav sem v njihovo pravilnost prepričana). Mislim, da bi bilo prvo osebo množine primerno uporabljati v vseh primerih, ko se govori o človeštvu in ljudeh nasploh, v primerih, ko velik del človeštva temu nasprotuje, pa tretjo osebo množine. V vsakem primeru bi bilo treba pravilo, kakršnokoli že bo, vključiti v Slogovni priročnik. --Missmarple 22:16, 13 feb. 2005 (CET)

To z dejavnostjo res ni slabo vodilo. Mislim pa, da ima Janez vseeno prav, saj res Slovenci (torej MI) nikoli ne bomo nabirali dateljnov, saj večinoma rastejo v Afriki. Tudi to bi veljalo upoštevati. Glede zvezd je bolj vse skupaj v zraku in načeloma res lahko uporabljamo prvo osebo množine, PMSM pa tudi tretja oseba v tem primeru ni napačna. --xJaM 22:40, 13 feb. 2005 (CET)

Tretjič. Nabiranje dateljnov je obdelal Jani, se popolnoma strinjam. Kaj pa stavek "Pred sprehodom po Lunini površini moramo obleči skafander". --Janez Novak 22:43, 13 feb. 2005 (CET)

V stavku o Luni bo Missmarple odgovorila, da z 'mi' mislimo 'ljudi' (oziroma (do sedaj) ameriške astronavte (ki so se pač do sedaj edini sprehajali po naravnem satelitu našega matičnega planeta - Leonovu pač ni bilo dano)), ne pa ostalo družbo. --xJaM 22:57, 13 feb. 2005 (CET)

Datelj ali ~ palma[uredi kodo]

Glede na dejstvo, da večina članka govori o drevesu in ne o sadežu, se mi zdi smiselno premestiti na ustreznejši naslov. LP; --Klemen Kocjančič 09:16, 15 maj 2005 (CEST)

Na kakšen ustreznejši naslov? Drevo in sadež morata biti PMSM v enem članku, saj gre za isto rastlino. --romanm (pogovor) 10:24, 15 maj 2005 (CEST)

Npr. na Dateljnova palma. LP, --Klemen Kocjančič 10:35, 15 maj 2005 (CEST)

Ker poznamo bolj datelj (sadež) kot dateljnovo palmo naj članek ostane tam kjer je. --Janez Novak 12:04, 15 maj 2005 (CEST)
Po analogiji z jabolkom (ki najbrž ne bo na jablani, čeprav bo govora tudi o njej), se strinjam z Janezom. --romanm (pogovor) 14:52, 15 maj 2005 (CEST)

Taksonomka[uredi kodo]

Med Podatki o slovenskih rastlinskih taksonih datlja nisem našel. Taksonomko sem zato povzel po en:Date Palm, če pa kdo najde tisto, ki jo uporabljajo slovenski biologi, pa naj prosim popravi. --romanm (pogovor) 12:10, 8. julij 2007 (CEST)[odgovori]