Pogovor:Ples v maskah (opera)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Razen za izjemne zadeve (ki se jih sploh ne spomnim), ne vidim razloga za preusmeritve s članki v tujih jezikih. --AndrejJ 16:45, 21 nov 2004 (CET)

Poglej kaj sem anpisal Romanu v njegovem pogovoru. samo za zmeniti se je. Janez Novak 16:51, 21 nov 2004 (CET)

Kot Andrej tudi jaz ne vidim razloga, da bi imena del navajali tudi v izvirnem jeziku; to bi pomenilo navajanje vseh knjig, slik itd. ter ogromno preusmeritev, ki bi jih po mojem mnenju le redki uporabljali. Saj na slovenski Wikipediji ja ne boš vpisal 'ballo in maschere' oz. karkoliže... --Missmarple 16:55, 21 nov 2004 (CET)

Janez, mislim da se ni kaj meniti. Wikipedija je v slovenskem jeziku! --AndrejJ 16:58, 21 nov 2004 (CET)

Potem smo soglasni. Opere, romani, filmi, ... so samo pod slovenskimi nazivi. Preusmeritve za "Ples v maskah" nisem vnesel jaz (da ne bo nesporazuma) ampak (jer je brisano se mi samo zdi) Roman. Missmarple je napisala bistvo: Praktično nihče ne bo teh del iskal pod originalnimi nazivi (če je tako dober da jih pozna pozna tudi slovenske nazive). Še vedno pa menim (in zdi se mi da ni bistvenih pomislekov), da znane osebe potrebujejo preusmeritve s priimkov (ali razločitveno stran). Janez Novak 17:25, 21 nov 2004 (CET)

Ja, smo soglasni in nismo. Ena najpomembnejših knjig v zgodovini naravoslovja in znanosti nasploh, namreč Newtonovo Načela naravoslovja imamo pod latinskim izvirnikom Philosophiae naturalis principia mathematica. Čeprav jo dobro poznam, je ne bi nikoli iskal pod latinskim imenom, temveč preprosto pod Načela ali kaj podobnega. Verjetno je še kje kakšno izvirno ime. Npr. znani enciklopediji L'Encyclopédie in Encyclopædia Britannica. --xJaM 02:19, 22 nov 2004 (CET)

Zgleda, da je Ples v maskah tudi Lermontovova drama, po kateri je nastalo več glasbenih del, gl. tudi Aram Hačaturjan

PMSM večino stvari človek (kjerkoli, ne le v Wiki) najde po ovinkih, oziroma v drugi do tretji iteraciji. Poiščeš Newtona (Njutna:-) in tam najdeš njegovo Filozofijo naturalis ali pa greš na enciklopedija ter klikneš Britannico. Razna operna dela pa bom (kot neljubitelj opere) najhitreje našel na kakem seznamu. --AndrejJ 07:32, 22 nov 2004 (CET)