Pogovor:Nobelova nagrada

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
40% pie chart.svg
Po številu znakov je to članek.

Projekt[uredi kodo]

Zadnje dni sem iskal temo (obsežnejšo), ki bi me zanimala in imela primeren doprinos naši (sedaj že lahko rečem "naši" in ne "Vaši") Wikipediji. Odločil sem se za velik projekt (zelo optimistični rok za konec je konec naslednejga leta) in sicer da obdelam vse (za katere bom našel podatke) nobelovce.

Pristop[uredi kodo]

Izpisal sem si seznam vseh nobelovcev z "Nobel.prize.org". Nisem še vedel za naše sezname po področjih. Ker je seznam (moj) urejen po področjih in rastoče po letnicah, začne se pa z kemiki bom začel z temi, od leta 1901 dalje. Za vsakega nobelovca: - najprej preveriti ali ga že imamo - ime v naših seznamih in naslov članka se morata ujemati, po potebi če ni še ničesar popraviti v članku (predvsem ameriška sredna imana) - poiskati dostopne podatke v de Wikipedija, an Wikipedija, Enciklopediji leksikografskog inštitura Zagreb (Krležin inštitut), Google

Naši seznami[uredi kodo]

Nekateri so predlagani za brisanje. V njih je nekdo vložil ogromno dela in neprimerno bi bilo da se kremirajo (ne od krema ampak od krematorij). V seznamih ni (deloma) prevodov obrazložitev. Potrudil se bom, da jih sproti dopolnim. Ker moja angleščina ni najboljša (zato prednost de in ne en Wikipediji) bom pustil angleški tekst in samo dodal prevod, potem pa mi prosim boljši poznavalci jezika pomagajte, oziroma pomagajte našemu produktu.

Velikost slik[uredi kodo]

Prosim za mnenje. Naučil sem se z px<število> justirati velikost slike. Ker so slike v takih člankih bolj za popestritev ekrana, kot pa slike tipa "Išče se" ocenjujuem, da je primerna velikost slike (na mojem 17 inčnem zaslonu) velikosti približno škatlice cigaret (ker je škatlica cigaret vedno desno od tastature je ta metoda merjenja velikosti zame zelo udobna). Kaj menite?

Vaše korekture in dopolnila[uredi kodo]

Pri meni traja nekaj časa da članek dokončam (od trenutka, ko ga prvič shranim do takrat ko je vsaj po mojem mnenju končan). Članek pa ni nikdar popolnoma končan. V članku bom vidno nekje na začetku označil da je članek v delu in na koncu to obvestilo brisal. Veliko uspešnejše iz manj dela bomo dosegli cilj, če mi pustite nekaj časa da najprej kočam jaz in mi potem stopite na pomoč.

Škrbine[uredi kodo]

Prosim za mnenje. Za določene nobelovce ne bom našel dovolj gradiva za spodoben članek (zelo verjetna domneva). Na zgoraj omenjeni spletni starni so za vse nobelovce osnovni biografski podatki. Vprašanje, ki se mi postavlja je: ali je smiselno vnesti za tak primer "škrbino"? Razlog za je, da pride na spisek škrbin in ga bo preje ali kasneje (upojamo preje) nekdo dopolnil. Razlog proti (vsaj moj) pa je da me čiste škrbine motijo. Menim namreč, da če imaš kaj povedati to povej, če pa nimaš nič pametnega povedati bodi tiho.

Seznam letnic[uredi kodo]

Za vsak članek, ko bo končan bom dodal povezavo v seznam letnic.

Vprašanje (totalno neresno)[uredi kodo]

Ali nihče ne misli, da bi bilo na prvo stran naše Wikipedije potrebno dodati opozorilo (Kot na škatlice cigaret) "Minister za informacijsko družbo opozarja, da aktivno ukvarjanje z Wikipedijo lahko povzroči zasvojenost". Jaz sem postal zasvojen in (da ne bo nesporazuma) veseli me ta zasvojenost.

Resen predlog[uredi kodo]

Jaz sem izvedel za Wikipedijo iz članka v Mladini (internet verzija). Če ne bi bilo tega članka (v Mladini), bi tudi v Wikipediji manjkali nekareri članki. Storiti je potrebno nekaj (čim več), da se s tem projektom seznani čim več občanov. Tudi samo tiste (jaz jim rečem v mislih pasivni Wikipedisti), ki bodo samo iskali informacije. Saj je že marsikaj za pokazati na zalonu! Imam nekaj idej. Studio City na drugem programu RTV Sloveneja. Marcel Štefančič je imel že nekajkrat precej "odštekane" goste. Oprostite, ampak mislim, da smo vsi aktivni Wijipedisti malo "premaknjeni". Kdo pa še v tem času dela kaj zastonj? Druga možnost so ustanove "Za tretje življensko obdobje", ki nudijo hoby dejavnosti upokojencem. Morda bi marsikareri med njimi namesto taroka z kolegi raje delal na Wikipediji. Glede na grob pregled izdelanega vidim da imamo veloko matematikov, fizikov, obramboslovca, malo miss iz Kopra. Manka pa nam arheologov, geografov, botanikov (glede na temo Brje se je eden pojavil), zgodovinarjev, ...

Za konec[uredi kodo]

Veliko uspeha vsem Vam, hvala za pomoč, ki ste mi jo nudili do sedaj in velika hvala za naprej.

Janez Novak 17:26, 28 okt 2004 (CEST)

WikiProjekt nobelove nagrade[uredi kodo]

Super! Poskušal bom na kratko potolmačiti tvoje zanimive in vzpodbudne besede. V imenu vseh tukaj ti vračam zahvalo za uspeh. Kar si napisal v bistvu kliče po projektu - kot to 'učeno' rečejo na en: (pa tudi že pri nas). Do sedaj imamo na strani Wikipedija:WikiProjekt (pač čudno ime, pa nič ne de - povzeto po en:) navedenih nekaj podobnih smernic in delujočih dejavnosti:

Vse kar si napisal zgoraj bi postavil npr. v Wikipedija:Wikiprojekt_nobelova_nagrada. Napisal si tako dobro, da skoraj ni potrebno kaj dodati. Imam še nekaj predlogov in zamisli, pa sem zapisal, da bom poskušal biti kratek. Če se strinjaš s tem projektom, pa se še oglasim.. Tu se sam javim za NG fizika in za ureditev enakega 'muštra' osnovnih strani. Vse to se pač, poleg tvojih zamisli, napiše na takšni strani o projektu. Ja, Angleži rečejo takšnemu zasvojencu wikipedoholik. Moja uporabniška stran je v tem smislu. Pazi, da te (preveč) znanja ne zasuje kot velik kup (živega) peska! Andrej si je celo zaslušil pivo, ker je rešil (skrito) nalogo o neobstoječih pojmih. --xJaM 22:09, 28 okt 2004 (CEST)