Pogovor:Moderna umetnost

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Modernizem)

Pogovor prestavil s "Pod lipe". --Janez Novak 13:05, 8 februar 2006 (CET)

Neustrezna vsebina!

Vsebina tega gesla je prevod članka en:Modern_art, kar slovenimo s strokovnim terminom Moderna umetnost. Ustrezna razlaga za sodobno umetnost je v članku en:Contemporary_art. --Alenka 11:29, 9 februar 2006 (CET)

Morda res. Toda clanek je prevod iz de: Moderne Kunst. Lahko pa razdelimo oboje: kajti de: Moderne Kunst (ki je za moje pojme se vedno "sodobna" umetnost) opisuje dela in umetniske smeri; de: Zeitgenössische Kunst (kar je tudi "sodobno" v slovenscini, ali pac? ali vam je ljubse pisat "novodobna" umetnost?) pa opisuje recepcijo in vpliv te umetnosti na druzbo. Prvo je bolj umetnostno-zgodovinski, drugo bolj socioloski termin. Torej lahko razdelimo oboje na Moderna umetnost (smeri) in Moderna umetnost (recepcija), ce tako pozelite.

Izvlecek iz slovarja: "sodoben" dopusca vse izraze - "modern", "zeitgenössisch", "gegenwärtig". Blog84 12:42, 9 februar 2006 (CET)

Pojem moderna umetnost navadno opredeljuje umetniško produkcijo do 70. let XX. stoletja. Vse, kar nastaja odtlej, imenujemo sodobna umetnost. (V estetiki sta se uveljavila pojma modernizem in postmodernizem, ki ju zaznamuje ista časovna ločnica.) To je razvidno tudi iz članka v nemščini, saj končuje z omembo Beuysa, situacionizma, land arta (70. leta) ... Tako imamo danes po svetu muzeje moderne in muzeje sodobne umetnosti, ki utemeljujejo svoje poslanstvo prav na tej razliki. Zelo natančno pa ste opozorili na poglavitno razliko med obdobjema! V zadnjih desetletjih se namreč nenehno pojavlja resno vprašanje o tem, katera stroka je 'pristojna' za obravnavanje sodobne umetniške produkcije. Za zadnja desetletja je značilno opuščanje klasičnega opredeljevanja umetniških smeri (-izmov), odtod verjetno tudi vaši pomisleki. Upam, da je to pojasnilo zadovoljivo. No, morda lahko dodam še, da je l. 2003 pri Studia humanitatis izšel pojmovnik z naslovom Skupine, gibanja, težnje v sodobni umetnosti od leta 1945, kar govori o obratnem trendu - sodobno se pomika nazaj in ne moderno naprej. ;-)

Predlagam, da enostavno spremenite naslov članka v Moderna umetnost, pa bo stroki (se boste vprašali, kateri?) zadoščeno. --Alenka 15:33, 9 februar 2006 (CET)

Da nadaljujem: sodobnost je dinamični pojem, ki ga v pogovornem kontekstu razumemo s pridevnikom moderno, z malo začetnico. Kaj je npr. slovenska Moderna (Kette, Murn...) in kje je že to! Modernizem je zakoličeno obdobje. Postmodernizem, je obdobje, ki je sledilo, in iz katerega še vedno nekako iščemo poti v kaj novega. Hvala Alenki za prispevek + kar korajžno. Zna se zgoditi, da se nekateri prevodi pojmov nekako ne ujemajo med jeziki, ker si jih (v smislu direktnega prevoda) različno tolmačimo

lp., --Ziga 15:47, 9 februar 2006 (CET)

Oprostite, če vztrajam pri doslednosti. Modernizem (gl. de:Modernismus) pa spet ni isto kot moderna umetnost (gl. de:Moderne_Kunst)! Glede sodobnosti pa - seveda je to zmuzljiv pojem, a to, na kar opozarjam, ni predmet različnih tolmačenj pač pa strokovne opredelitve, ki je pri nas v rabi. A predmet tega članka ni sodobna pač pa moderna umetnost, zato o tem več na kakšnem drugem mestu. Članek je zdaj še manj ustrezen. --Alenka 16:35, 9 februar 2006 (CET)

Se strinjam z Alenko, clanek je sedaj se precej manj ustrezen, kakor je bil prej. In Ziga: ja, postmodernizem je nadgradnja modernizma, ampak tudi njegova negacija, saj je v svojem bistvu kritika modernisticnega nacina razmisljanja. --Blog84 16:49, 9 februar 2006 (CET)

Po treh tednih sta članek in njegov naslov še vedno neustrezna. To je bila moja prva izkušnja z drobovjem domače wikipedije in verjetno bo bolje, če se v bodoče izogibam komentarjem, saj je bila na začetku škoda manjša. Vse, kar je bilo potrebno storiti, je zamenjati naslov izvornemu članku (Sodobna umetnost --> Moderna umetnost), vsebina je bila dobra. Poseg v sam članek s spremembo naslova v Modernizem (pojem iz estetike, čisto drug register) in vpeljava 'nadgradnje', obenem pa ohranitev pojma sodobna umetnost v zadnjem odstavku, so iz solidnega prispevka naredili skrpucalo. --Alenka

Tja, Alenka, to ti je pac slovenska Wikipedija. Odvadil sem se razburjati in sem se raje lotil pisanja clankov. Ampak, samo trenutek, takoj bo popravljeno tudi to...--Blog84 09:50, 1 marec 2006 (CET)

Na modernizem se ne razumem dosti, morda le "v bran" Wikipediji: verjetno se o določenih temah še strokovnjaki ne poenotijo (glej primer Venetov, da ne omenjam tematike (po)vojne slovenske zgodovine). Zato sta vabljena, da argumentirano spremenita, kar je potrebno, tudi komentarji so povsem zaželeni! --AndrejJ (pog., prisp.) 10:27, 1 marec 2006 (CET)

Razdelitev na dve gesli[uredi kodo]

Vidim, da ste se že pred mano trudili dopovedati, da morati biti dve gesli:

- Moderna umetnost in - Sodobna umetnost Prosim, da nekdo, tehnično bolj podkovan od mene, to čim prej uredi. Hvala.

Če pogledate v italijanščini,nemščini in angleščini imajo za to geslo vsi naslov moderna umetnost. Kar se tiče upoštevanja različnih strok, imajo prednost tisti, ki sedanjost kreirajo in kažejo pot naprej; torej umetniki. Mi pa smo se že dolgo nazaj v osnovi odvrnili od paradigm moderne umetnosti. Zato nam pustite samostojno geslo sodobna umetnost, dokler nam zgodovina ne da svojega pečata (poimenovanja). --DRZAVICA (pogovor) 11:44, 26. februar 2016 (CET) Sama sem svoj dodani uvodni odstavek, ki sodi pod "sodobna umetnost" in obravnava predvsem vizualno področje premaknila pod novo geslo: sodobna vizualna umetnost. Prosim, da tisti, ki to zna ukine napačno prevezovanje tegale članka na geslo sodobna umetnost, katero se bo tako sprostilo za vnos vsebine o sodobni umetnosti. --DRZAVICA (pogovor) 16:01, 27. februar 2016 (CET)[odgovori]