Pogovor:Levica (politična stranka)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

To je članek o koaliciji Združena levica ne stranki Levica, to sta dve ločeni entiteti.

Koalicija Združena Levica je dne 24. junija 2017 razpadla, ko sta se stranki IDS in TRS, članici Združene Levice, združili v enotno stranko Levica. Članek na wikipediji je bil na tej točki le preimenovan namesto, da bi se za novo stranko naredilo novo stran. Tako, da je članek treba cepiti na trenutno stran Levica in na članek o historični Združeni Levici (članek, ki je bil 24. junija 2017) V tujih jezikih sta že narejena dva članka.

Politična pozicija[uredi kodo]

HenrikBaun, Jay Hodec, 193.77.226.138 in drugi ste vabljeni k iskanju konsenza glede politične pozicije Levice na tej strani. Povzetki urejanja niso najboljša izbira za pogovor. —Upwinxp (pogovor) 20:30, 13. oktober 2019 (CEST)

Stranka, ki podpira skrajne poteze Slovenske države, kot so: izstop iz zveze NATO, popolna legalizacija marihuane, ukinitev državnih oboroženih sil ne more biti opredeljena drugače kot radikalna. Ko sem uporabil izraz "skrajna",so se ljudje pritoževali, da izraz označuje stranke, ki bi želele oblast zamenjati nasilno, torej nam drugo ne preostane. Stranka levega krila je SD, ki pa je vseeno precej manj skrajna kot levica. Vir je relavanten, ker gospod govori o strankah obeh političnih opcij, torej je nepristranski. Pričakujem odgovor.

HenrikBaun (pogovor) 20:34, 13. oktober 2019 (CEST)

Hvala, Upwinxp. Sem mislil še 1x v opisu uredbe obrazložiti pa za dalje predlagati nadaljnjo debato na pogovorni strani.
   Stranka, ki podpira skrajne poteze Slovenske države, kot so: izstop iz zveze NATO, popolna legalizacija marihuane, ukinitev državnih oboroženih sil ne more biti opredeljena drugače kot radikalna. Ko sem uporabil izraz skrajna so se ljudje pritoževali, da izraz označuje stranke, ki bi želele oblast zamenjati nasilno, torej nam drugo ne preostane. Stranka levega krila je SD, ki pa je vseeno precej manj skrajna kot levica. Vir je relavanten, ker gospod govori o strankah obeh političnih opcij, to...
V glavnem ... Kot je nekoč rekel nek modrec: "Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man." Legalizacijo kanabisa v rekreativne namene npr. podpira tudi SD, tako kot zelo zmerne stranke v tujini, vključno z nekaterimi desno-sredinskimi liberalnimi in libertarskimi strankami (npr. Ciudadanos v Španiji in Libertarian Party v ZDA). Izstop iz NATA podpirajo tudi nekatere desne nacionalistične stranke, tako da to ni ravno ideološki litmus test. Ne vem, da bi levica podpirala "ukinitev državnih oboroženih sil". SD je praktično univerzalno prepoznana kot levo-sredinska. Skrajno levo se načeloma v politologiji pojmuje razne struje komunizma/anarhizma, ne pa demokratično-socialističnih strank. V kolikor ne navedete nekaj primernih virov (npr. akademskih publikacij ali člankov, ki so šli skozi uredniški proces v uveljavljenih časopisih/publikacijah (ne pa mnenjskih citatov)) je opredelitev "skrajno" neprimerna, "radikalno" pa sploh ne vem, da bi bila prepoznana kot primerna designacija za v infobox (vsaj jaz je že nisem zasledil). Navsezadnje lahko potemtakem na koncu debatiramo, če so SMC/DeSUS/LMŠ stranke radikalne sredine.
Lep pozdrav, -J Jay Hodec (pogovor) 21:00, 13. oktober 2019 (CEST)
V svojem programu se stranka zavzema za "vojsk[o] za obrambo države, ne za interese zveze NATO" kar je antitetično "ukinitvi državnih oboroženih sil". To ni omenjeno niti pod programskimi točkami.[1] Omembe vredno je tudi, da npr. Avstrija, Švica, Finska in Švedska niso članice zveze NATO; so vse politične stranke v teh državah, ki ne podpirajo priključitve, "skrajno leve"?
-J Jay Hodec (pogovor) 21:11, 13. oktober 2019 (CEST)