Pogovor:Kvizling

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Dragoljub »Draža« Mihajlović[uredi kodo]

Možda se i ja slažem s time da je Draža Mihajlović bio kvinsling, ali to nije naučno-istorijski dokazano. "Dokazano" je u SFRJ. Ne treba zaboraviti da je Srbija nedavno izjednačila prava četnika i partizana. Ovo je samo moje objektivno viđenje trenutne situacije. Srdačan pozdrav, --Pokrajac 02:42, 25 feb. 2005 (CET)

Da. Razumijem. Možda stavim van. Isto je kod slovenačkog generala Lea (»Lava«) »Leona« Rupnika. Da li i kod njega nije n.-istorijsko dokazano, ili je bio kvizling ili ne - to zapravo ne znam. Ali zakletva Hitleru usred Ljubljane to sigurno nešto znači. Nečemo zaboraviti šta se sve zbiva u Srbiji u moderno vrijeme, ali znamo i što se događalo u 1940-1941 u Kraljevini Jugoslaviji, koja je bila napadnuta sa strane nacističke Njemačke i ostalih okupatora. Da li si znao da je Draža službovao neko vrijeme i u Celju. Ali to moram još provjeriti (i koje godine), jer znam samo po govorkama. Ako bi se ja kao slovenački partizan snašao u 1940-tim godinama usred Srbije i naletio na četnike, da li bi još živio danas? I to će sigurno najbolje procjeniti naš stručnjak za vojne stvari Klemen - bez brige. Ja, sam samo počeo sa člankom.. Lijepi pozdrav. Ili je pravilno lepi? --xJaM 03:00, 25 feb. 2005 (CET)
Hm, Celje... Čuo sam negde za taj podatak. Ne znam da li je tačan. Draža nije dao nikakvu zakletvu okupatorima, bar ne javnu. Uopšte nije važno da li bi ti ostao živ, odnosno da su se četnici i partizani sukobljavali. Oni su imali svoje suprostavljene ideologije i politike, što opet ne mora značiti da su četnici bili na strani okupatora. Ali, možda i znači, ne znam. Dakle, nisi ni svestan dokle ovakve polemike sežu u Srbiji, tako da je najbolje da ovde stanemo, i vidimo šta kaže vaš "expert". I ijekavski i ekavski su u Srbiji zvanični. Tako da je svejedno kako ćeš se izraziti. Mada, većina građana Srbije priča ekavski. U zapadnoj Srbiji se priča ijekavski, kao i u Crnoj Gori...:) Lep pozdrav! --Pokrajac 03:10, 25 feb. 2005 (CET)
Na članku o D.Mihajloviću na srpkoj Vikipediji stoji da je on jedno vreme službovao i u Celju i u Ljubljani... --Pokrajac 03:17, 25 feb. 2005 (CET)
Aha, još nisam stigao dotle. Pa, da sukobljavanje sa partizanima ne mora značiti sudjelovanja sa okupatorom? Kako ne? A šta, koliko se, recimo, sječam bitke kod Neretve. Tamo su četničke jedinice djelovale zajedno sa njemačkim. Ili je to bio samo privid? I to još neka filmska smislilica.. Ma, znam što če Klemen reči. On, če reči, da je bio Draža fleksibilan, kao Rupnik i to. Javna ili nejavna zakletva baš i nisu nešto. Sigurno su četnici puno kontaktirali sa njemačkom vojskom. Sve se to zna. Partizani baš i nisu. Bilo je valda i u tom smjeru slučajeva, da. Da, da - ta vojarna u Celju, još stoji. Mislim, da i nije nešto drukčije kako o Mihajlovićevom vremenu. Kako se to u historičkim naukama ne može definitivno ugotoviti ko je zapravo bio neprijatelj kome? Ma mora se. Jednog dana sve če bit jasno. Dotad čemo strpljivo čekati i raditi na WP. Znam što sve srpsko znači Srbima - ali istotako je i za njih važno, šta jim govori njihova i ostala historija, ne. --xJaM 03:58, 25 feb. 2005 (CET)
Zgodovinsko dokazano? Zelo težko, pravzaprav nemogoče. Običajno ima vsaka stran svoje neizpodbitne "dokaze". Dokažeš lahko stvari v matematiki, teže v fiziki, v zgodovini pa lahko samo uskladiš stopnjo strinjanja (običajno se strani strinjata samo o tem, da je oseba res živela in umrla...). --NezNan 11:40, 25 feb. 2005 (CET)
Pa tudi, če ni neposredno sodeloval z okupatorjem je sovražnik mojega sovražnika moj prijatelj. Kolikor vem je sicer Draža v začetku še sodeloval s partizani. Kasneje pa so se obrnili eni proti drugim.
Ja bih više volio analitičku istoriju, kao nauku, sa dokazima (sličnima matematičkim). Ja, to si dobro rekako NN. Ko se obrnuo protiv koga - je pa drugo pitanje (i zašto).
Na koncu še naslednje: na pogovornih straneh na sr: WP, so ugotovili, da je pravilni priimek Mihailović. --xJaM 12:08, 25 feb. 2005 (CET)

Beseda kvizling[uredi kodo]

Poslušaj, beseda "kvizling" se v enciklopedijah ne uporablja. Niti en tuji narod ne pozna te besede. Sploh ne v enciklopedijah. Če gre za sodelavce z okupatorjem, se zapiše sodelavci z okupatorjem, če se je formacija imenovala domobranci, napišeš domobranci, če se je imenovala partizani, napišeš partizani. Kako bi izgledalo, če bi na nemški vikipediji namesto partizani, pisali banditi, kot so nemci imenovali partizane? Malo se nauči znanstvene poštenosti, da ne boš v prispevkih o drugi sv. vojni več povedal o sebi, kot o naslovu članka. Ta nepodpisani komentar je dodal/-a 86.58.12.169 (pogovor • prispevki)

Poslušaj Uporabnik:86.58.12.169, ko se predstaviš vsaj z (čeprav anonimnim) uporabniškim imenom, morda kaj porečemo o tem, kaj kdo pozna, okej? --Andrejj 15:53, 5 junij 2006 (CEST)
VSL: kvizling [po V. Quislingu], kdor sodeluje z okupatorjem; izdajalec domovine. Sorodna gesla: Quisling Vidkun --Andrejj 15:57, 5 junij 2006 (CEST)

Lahko si pogledaš en:quisling, da boš videl, kdo še pozna to besedo. --matijap | pogovor 18:01, 5 junij 2006 (CEST)

Seveda. Ampak ta članek v angleščini je napisal naše gore list. Sicer pa je definicija v angleščini naslednja (z njihove strani):

"Quisling, after Norwegian fascist politician Vidkun Quisling, is a term used to describe traitors and collaborators."

Kot prvo, to ni pravilna definicija in kot drugo sta izdajalec in kolaborator zelo široka pojma. So bili tudi kvizlingi komunisti, ker so podpirali Hitlerja do napada na Rusijo? In zakaj potem ni na seznamu člana Hitlerjugenda Staneta Dolanca?

It is most commonly used for right-wing political parties and military and paramilitary forces in occupied Allied countries which collaborated with Axis occupiers in World War II Europe.

Jugoslavija je bila sestavni del sil osi po sporazumu Maček-Ribentropp. Domobranci niso bili politična stranka, ampak protikomunistično gibanje, ki je branilo Slovence pred napadi - po tvojem - banditov. Da jih banditi ne bi pobijali, tako kot so jih po vojni.

Today it is usually simply used to mean "traitor."

Domobranci niso bili izdajalci. Sicer pa prosim konkreten primer, ko je kakšen domobranec izdal katerega Slovenca nemškemu okupatorju.

Kljub temu se po vseh člankih o domobrancih piše kvizlingi, kvizlingi, kvizlingi. Kaj ko bi jaz šel malo popravljati partizane v bandite in napisal par člankov po angleški enciklopediji o "banditih"? Še enkrat ponavljam: zapiše se ime formacije. Če je sodelovala z okupatorjem, se napiše sodelavec z okupatorjem. Kvizling je za na kakšno srečanje ZZB, ne pa za v enciklopedijo, ki želi neki ugled.

Kaj praviš na definicijo: kvizling [po V. Quislingu], kdor sodeluje z okupatorjem; izdajalec domovine?
Predvsem o točki: kdor sodeluje z okupatorjem? --Andrejj 18:51, 5 junij 2006 (CEST)

Je članka v danščini in norveščini tudi napisal naše gore list? Sicer pa, nekako mi ne gredo iz glave besede, izrečene na stadionu: »Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.« Ne trdim, da se domobranci niso imeli pravice boriti proti komunistom, vendar so se pri svojem boju žal neizpodbitno povezali z okupatorjem. Ali ni to izdaja lastnega naroda, veliko hujša, kot izdaja nekega posameznika? --matijap | pogovor 22:47, 5 junij 2006 (CEST)

Če nočeš razumeti, pač ne razumeš, matijap. Jaz se ne želim iti tukaj politikanstva, ampak zgolj in samo opozoriti na to, da beseda kvizling v enciklopedijo ne sodi. Poglej: če pomeni "kvizling" sodelavec okupatorja, potem je kvizling čisto vsakdo, ki je sodeloval z okupatorjem. Tako normalen človek to razume. Potem so tisti, ki so sodelovali z Rusi med rusko okupacijo tudi kvizlingi, tisti, ki so sodelovali s Srbi med napadom JLA na Slovenijo, tudi kvizlingi in seveda tisti, ki so sodelovali z nemško okupacijsko silo, recimo član Hitlerjugenda Stane Dolanc, tudi kvizlingi. Če pa pomeni kvizling samo sodelovanje z nemško okupacijsko silo med in v času II. sv. vojne, potem pa je definicija v članku napačna. In potem bi morali na spisku biti tudi naši komunistični politiki, ki so pozdravljali pakt Hitler-Stalin do napada Nemčije na Rusijo, recimo Josip Broz, Maček, Leskovšek, vsi razen Angele Vode, ki je temu nasprotovala in bila po vojni zato obsojena na smrt. Te kvizlinge raje pusti, če hočeš, da ta enciklopedija ohrani bilokakšen ugled.

Mislim, da te dobro razumem - trdiš, da domobranci niso bili izdajalci, jaz pa pravim nasprotno. Pokazal sem ti tudi, da besede kvizling ne najdeš le v naših enciklopedijah, kot trdiš. To, da ta beseda ne sodi v enciklopedijo, je pač tvoje osebno mnenje. Na Wikipediji lahko članek predlagaš za brisanje, o slednjem pa bo z glasovanjem odločila skupnost.

Prvič slišim, da je bil Dolanc član Hitlerjugenda. Lahko ponudiš kakšne vire in potrdiš, da je v organizacijo vstopil prostovoljno? V primeru Broza in drugih, ki jih navajaš, pa po mojem mnenju o kvizlinštvu še ne moremo govoriti, saj v času, ko so pozdravljali pakt Hitler-Stalin, kot praviš, Nemčija še ni okupirala Jugoslavije. Glede sodelovanja z Rusi (katero rusko okupacijo imaš v mislih?) in Srbi, ki ga opisuješ: tudi takim bi po mojem mnenju lahko rekli kvizlingi. Naj še dodam, da spisek nikakor ni popoln. --matijap | pogovor 15:48, 6 junij 2006 (CEST)

O generalu Rupniku kot kvizlingu je najbolj meritorno mnenje njegovega tajnika in svaka Stanka
Kocipra, izraženo v knjig spominov Kar sem živel, Ljubljana, 1996. --Generalmajor 11:15, 17. julij 2008 (CEST)[odgovori]