Pogovor:Sol

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Kuhinjska sol)

Sol na splošno je rezultat nevtralizacije kisline in baze; natrijev klorid, ki ga uporabljamo v gospodinjstvu, pa je znan kot »kuhinjska sol«. Potrebujemo razločitveno stran? --Peterlin 09:13, 24 dec. 2004 (CET)

Mogoče lahko združimo oba članka v enega: npr. eno poglavje sol iz kemijskega vidika, drugo poglavje sol kot začimba. LP, --Klemen Kocjancic 09:26, 24 dec. 2004 (CET)

Ker sta obe temo dovolj narezen zaslužita razločitveno starn. Delam. Oprostite, nisem se spomnil na soli v kemiji! Se opravičujem. Janez Novak 17:22, 24 dec. 2004 (CET)

Natrijev klorid = kuhinjska sol[uredi kodo]

Glede na to, da je članek posvečen natrijevemu kloridu, katerega trivialno ime je »kuhinjska sol« (glej npr. http://www.fkkt.org/trivialna_imena.asp), predlagam preimenovanje članka iz nekoliko okornega »sol (začimba)« v »kuhinjska sol«, sam članek pa bi se temu primerno tudi začel, npr.:

Kuhinjska sol ali navadno kar sol je nujna sestavina velike večine jedi, ...

Kaj pravite? --Peterlin 09:56, 25 feb. 2005 (CET)

Predlog[uredi kodo]

Predlagam, da za članke sol, kuhinjsko sol, natrijev klorid itd. uporabimo naslednje naslove:

  • Sol - kemična spojina, ki nastane z nevtralizacijo kisline in baze,
  • Natrijev klorid - sol natrijevega hidroksida (NaOH) in klorovodikove kisline (HCl), enako kot natrijev sulfat, natrijev fluorid...
  • Halit - mineral s kemično formulo NaCl, ki kristalizira v kubičnem kristalnem sistemu,
  • Kuhinjska sol ali navadno kar sol je nujna sestavina velike večine jedi, ...Octopus 13:35, 14. september 2010 (CEST)[odgovori]

Etimologija[uredi kodo]

Sold[uredi kodo]

Zelo dobro je, da so omenjene tudi "zanimivosti" (še veliko več bi jih lahko bilo - tudi in še zlasti pri drugih slovenskih wikičlankih). Le "sold" je moral zaenkrat proč, kajti - kljub navidezni sorodnosti - ne izvira iz imena soli, temveč iz imena antičnega rimskega novca 'solidus'.

Za malenkost sem spremenila tudi obliko, pri Solnogradu pa dodala še pojasnilo in povezavo na 'Salzburg'.

Sicer pa je, kot rečeno, pohvalno, da se omenjajo tudi take stvari. Povezava z "življenjem" je edino, kar pritegne ljudi, tako da jim gre znanje zares v glavo... Saj, ko smo že pri tem: ali ne bi kazalo vnesti tudi rekov in pregovorov, ki se nanašajo na obravnavano snov? V tem primeru bi bila to... hm, "sol v glavi". ;)

Solza[uredi kodo]

Da ne bo nadaljnjih ugibanj: dasiravno je solza slana, izraz izvira iz praslovanskega slza; drseti, drseča kaplja. Vir: M. Snoj, Slovenski etimološki slovar. lp., Ziga 23:39, 1 april 2007 (CEST)

Žetev soli[uredi kodo]

"V jeziku solinarske stroke soli ne »pridobivajo«, temveč jo »žanjejo«."
Nekoč sem po TV poslušal intervju z enim solinarjem iz Sečovelj. Zatrdil je, da so si tele žetve izmislili tisti, ki s soljo sploh nimajo opravka in živijo daleč stran od solin in morja. Dejal je, da noben domačin ne bo dejal, da sol žanje, ampak (če me spomin ne vara) sol pobirajo. --84.255.254.147 22:13, 18. maj 2008 (CEST)[odgovori]