Pogovor:Kristina Brenk

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
WikiProjekt Slovenska mladinska književnost  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Slovenska mladinska književnost, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Slovenska mladinska književnost v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 
WikiProjekt Slovenska literarna veda  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Slovenska literarna veda, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Slovenska literarna veda v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 

Dodatna vsebina[uredi kodo]

Vsebina, ki jo je na napačno stran dodala Urškak:

Kristina Brenk, rojena 22. oktobra 1911 v Horjulu, je pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica. V svojem življenju je veliko časa namenila zbiranju in urejanju ljudskih pravljic (Babica pripoveduje: slovanska ljudske pravljice, 1967, Monika bršljanka: pravljice s celega sveta, 1976, Lonček, kuhaj: najlepše slovanske ljudske pravljice, 2001), ljudskih pripovedk (F. Miličinski: Mlada Breda in druge pravljice, 1953), ljudskih pesmi (Pojte, pojte drobne ptice, preženite vse meglice, 1971). Kristina Brenk je bila tudi ustanoviteljica (1953) in urednica (do leta 1973) ponarodelih knjižnih zbirk Čebelica, Najdihojca, Velike slikanice,...
O zbirki Lonček kuhaj Zbirka Lonček, kuhaj, vsebuje 40 najlepših slovanskih ljudskih pripovedi. V teh preprostih zgodbah, ki so bile najdene pri različnih slovanskih narodih, se zrcali brezčasna modrost in trajna resnica našega sveta. Zbrala jih je prevajalka, pesnica, dramatičarka in urednica Kristina Brenkova, uvodno besedo je napisala Anja Štefan, ilustracije pa so delo Ančke Gošnik-Godec. Knjiga je izšla leta 2001 v Ljubljani pri založbi Mladinska knjiga. V njej najdemo naslednje pravljice:

Prejšnjo stran sem izbrisal. --romanm (pogovor) 10:29, 20. maj 2009 (CEST)[odgovori]