Pogovor:Jugoslavija med prvo in drugo svetovno vojno

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kraljevina SHS vs. Kraljevina Jugoslavija[uredi kodo]

Ali bomo gesli za Kraljevino SHS in Kraljevino Jugoslavijo ločili ali napisali v enem članku? Banovine so, kolikor se spomnim (lahko da narobe), nastale po šestojanuarski diktaturi (1929), prej so imeli manjše administrativne enote.

Hm, pa so res. --Peterlin 16:39, 17 feb 2004 (CET)
Ali so tem enotam rekli oblasti ali morda kar pokrajine? --romanm 01:03, 22 feb 2004 (CET)

Verjetno je jasno, da bosta Država SHS in SFRJ v ločenih člankih, ker gre za različni državi tudi po ozemlju, pri KSHS in KJ pa sem v dvomih ... --romanm 15:26, 17 feb 2004 (CET)

Če bo en članek, naj bo naslovljen »Jugoslavija med prvo in drugo svetovno vojno« ali kaj takega. Lahko pa sta tudi dva, ki pa se seveda morata navezovati eden na drugega. --Peterlin 16:39, 17 feb 2004 (CET)
Boš torej ustrezno ukrepal? --romanm 19:13, 17 feb 2004 (CET)
Ali bomo skladno s politiko poimenovanja tudi Socialistična federativna republika Jugoslavija preimenovali v »Jugoslavija od druge vojne do razpada«, saj opisuje DFJ, FLRJ in SFRJ? Sam bi sicer že raje tale članek preimenoval nazaj v »Kraljevina Jugoslavija«, kljub nenatančnosti. Saj tudi Srbiji in Črni gori, ki je tudi bila včasih ZRJ, ne rečemo »Jugoslavija od razpada do propada«, ali kaj podobnega. Primož, kaj meniš? --romanm 00:06, 31 mar 2004 (CEST)

PMM je treba ta članek nujno razbiti na tri samostojne članke (oz. najmanj na dva), saj trenutno vsebuje podatke o treh različnih državah (ena mednarodno nepriznana, dve priznani). LP, --Klemen Kocjančič 18:43, 1 oktober 2005 (CEST)

Sem proti razbijanju trenutnega članka, saj v sedanji obliki obsega kratek in izčrpen pregled naslovne teme. Strinjam pa se, da se bodoče obširnejše članke o vseh treh državah piše pod ločenimi naslovi. lp, --matijap | pogovor 18:59, 1 oktober 2005 (CEST)


In kdo in kdaj jih bo napisal? Ne razsekajmo člankov zato da bomo dosegli bajeslovno mejo 100.000 ali celo 1.000.000 člankov! --Janez Novak 19:30, 1 oktober 2005 (CEST)
Po mojem mnenju je pa potrebno od tega članka ločiti vnos Država SHS, K. SHS in K. Jugoslavija pa naj ostaneta v istem članku, ker gre v vseh pogledih za isto državo, razlikujeta se le zaradi naknadne spremembe imena. Podoben primer je recimo članek o Avstro-Ogrski, kamor se preusmeri tudi Habsburška monarhija, čeprav tehnično gledano to ni povsem pravilno, ker se izraz neuradno uporablja za preddualistično Avstrijo. --Janus 01:23, 6 marec 2006 (CET)

Kaj pa preimenovanje iz kraljestva v kraljevino? http://www.zal-lj.si/slovenci-zacenjajo-se-novi-casi/kraljestvo-srbov-hrvatov-in-slovencev/ Hefty99 (pogovor) 15:16, 24. julij 2022 (CEST)[odgovori]

Slovanska plemena[uredi kodo]

Še vedno ne razumem pojma plemena v Vidovdanski ustavi. Res je, da je od te ustave preteklo že precej voda, vendar so uporabljali pojem pleme le za staroslovanske skupnosti/narode. Sicer pa, če je tako pisalo, je pač pisalo. Ob tem se mi poraja tudi vprašanje od kdaj smo Slovenci v bistvu narod, do kdaj "pleme" ali pač kaj drugega. Kakor pa so počeli z nami, pa ni čudno, da so nas tako imenovali. Sam bi rekel, da smo narod od nekdaj. Tudi izraz troimeni narod je zanimiv, čeprav je z današnjega pogleda totalno obskuren. --XJam 16:20, 18 feb 2004 (CET)

Kralj Aleksander je bil rojen na Cetinju, torej bi mu danes rekli Črnogorec, ti pa so plemena ohranili zgodovinsko zelo dolgo. Morda je tu ključ za njegovo idejo o zlitju "plemen" v jugoslovanski narod. --romanm 00:17, 31 mar 2004 (CEST)
Da še jaz pristavim piskrček... Kolikor sem seznanjen s to temo, je bil pojem "pleme" v Vidovdanski ustavi uporabljen kot kompromis, saj je srbska vlada forsirala kulturni unitarizem, torej zlitje vseh južnoslovanskih narodov v en narod. Po njihovem je od nekdaj obstajal en južnoslovanski (jugoslovanski) narod, sestavljen iz treh plemen: Slovencev, Hrvatov in Srbov. Črnogorce so šteli za Srbe, Makedoncev, bosanskih muslimanov in ostalih manjših skupin pa niso priznavali. Seveda bi pa sčasoma tako ali tako prešli "plemenske" meje in se zlili v en narod - poskus takšnega zlivanja se je kasneje nadaljeval s Hrvati in Srbi v drugi Jugoslaviji (izraz srbo-hrvaščina se je za časa prve Jugoslavije začel na veliko uporabljati), poleg tega so se pa v našem jeziku začela uporabljati lokalna imena za neslovenske jugoslovanske kraje, kar se je ohranilo še do danes, npr. Karlovac namesto Karlovec, Beograd namesto Belgrad in celo Rijeka namesto Reka... --Janus 01:09, 6 marec 2006 (CET)

Država SHS[uredi kodo]

Čemu je pod geslom država SHS #redirect Jugoslavija med prvo in drugo svetovno vojno!? --Ferdi 18:27, 2 februar 2006 (CET)

...tudi Kraljevina Jugoslavija??? --Ferdi 18:28, 2 februar 2006 (CET)

kralja sašota so ubili makedonci, ne hrvati. VMRO v sodelovanju z ustaši. tako smo se mi učili. lp Rokpok 11:53, 28. junij 2008 (CEST)[odgovori]