Pogovor:Jurišnik

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kako je to povezano z izrazi lovec, bombnik in prestreznik? --romanm 22:27, 11 avg 2004 (CEST)

Ja, slovenska vojaška stroka, je tip vojaškega letala, ki je namenjen za napada na kopenske cilje, poimenovala jurišnik ozi. jurišno letalo. Kaj naj bi bilo s tem narobe? LP, --Klemen Kocjancic 22:31, 11 avg 2004 (CEST)
Nič ni narobe (kaj naj bi bilo?), pač pa me zanima kako narediti povezave na interwiki. Angleži imajo manj člankov na to temo, pa je treba izbrati našega pravega... --romanm 22:51, 11 avg 2004 (CEST)
Še malo razlag: lovec samostojno se sedaj ne uporablja več je samo lovec-prestreznik, ki namenjen prestrezanju sovražnikovih letal -> namen: protiletalski boj. Bombnik - tip voj. letala, ki posredno napada kopenske sile. Lovski bombnik je kombinacija lovca-prestreznika in bombnika in tako dobimo bombnik, ki je sposoben tudi hitrih manevrov, je oborožen za protiletalski boj in ima paleto raket/bomb. Jurišnik je pa opisan gor. Je še kaj nejasnosti? LP, --Klemen Kocjancic 22:39, 11 avg 2004 (CEST)
Zanimivo to glede lovskega letala. Kot praviš je to sedaj zastarel izraz. Torej, če prav razumem so lovci-prestrezniki npr. letala z ameriško znako F. Imam prav? Navaditi se moram tudi, ker so sedaj nekateri članki v množini - pa ne vem natančno kateri, zato moram preverjati, ko želim dodajati povezave. Za vojaška letala sem zadel, ker sem včeraj videl, da je Klemen tako tvoril članek. Tudi sam sem hotel vprašati Klemna, kaj je z izrazom lovsko letalo. Kako so že jurišniki označeni - A, ne? --XJam 22:50, 11 avg 2004 (CEST)

F - Fighter - lovec (zdaj lovec prestreznik po slov. voj. poimenovanju), A - Attack oz. Assault (moram preveriti verzijo, jurišnik, najbolj znan A-10 -> balkanski sindrom). F/A (Fighter/Assault - lovski jurišnik; letalo primerno za izvajanje lovsko prestreznih in jurišnih nalog). Tu je problem glede terminologije: NATO standart poimenuje tako, mi pa malo spremenimo; čeprav tudi ne moremo reči, da je to letalo, ki je označeno z F samo F. Današnje vodilo je narediti manj, a zato bolj spospobnih, večnamenskih letal. Prava lovska letala so bila med drugo svetovno vojno (npr. Me 109). LP; --Klemen Kocjancic 07:19, 12 avg 2004 (CEST)