Pogovor:Italijanski vojni zločini druge svetovne vojne

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Italijanski vojni zločini druge svetovne vojne.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke

Ali ima kdo podatke za ital. vojne zločine na vzhodni fronti? Za druga bojišča imam podatke, za Rusijo pa prvič slišim, da bi CSIR naredil kaj takega. LP, --Klemen Kocjančič 08:47, 16 feb. 2005 (CET)

Če znaš italijansko, lahko pogledaš, če je kaj na Crimini di guerra (sem naredil link v članku)

Drugače pa glede tistega o neizročitvi zločincev. V BBCjevem dokumentarcu so nekaj omenili, da je bilo to zato, ker so po kapitulaciji sprejeli Badoglia kot zaveznika (oz. nekaj takega, so bluzili na dolgo in široko...), le ta pa je imel iz Etiopije dovolj masla na glavi (bojni strupi, bombardiranje bolnišnic RK, masakri po neuspelem atentatu na it. guvernerja...), sodišče pod britansko kontrolo pa je obsodilo le enega, ki je bil odgovoren za smrt nekaj brit. vojnih ujetnikov, sicer pa antifašist --Heretik 09:01, 16 feb. 2005 (CET)

  • Zgodovinar izpostavljen na BBC je bil Michael Palumbo, ki pa nima na spletu o tem kaj dosti, pač pa ima knjigo o Palestinsko-Izraelskih zadevah.
  • Nesrečni edini ital. general, ki je bil obsojen in ustreljen pa je omenjen v kronologiji 2.svet. vojne za dan 9. september 1943:
    • September 9 - Allies come ashore at Taranto and Salerno. - izkrcanje zaveznikov
    • Badoglio orders his military to stop any hostilities and the Germans begin to disarm the Esercito. prekinitev sovražnosti, kapitulacija
    • King Victor Emmanuelle and Prime Minister Badoglio flee Rome and set up a Government in Brindisi. The Italian Armed Forces become confused and leaderless. They do not know whether to fight the Germans or not. kralj beži, kot tudi sicer vojska
    • German troops try to occupy Bari harbor. General Nicola Bellomo, commander of the XII MVSN Zone, forms a group of Italian forces and counter-attacks the German position, with himself personally leading the action. Bellomo joines men of 151st Militia Legion, 9th Engineer Regiment and some sailors, guardie di finanza and carabinieri. Atleast 100 men, more or less, with few support weapons comprise this emeregency Italian force. After two hours of fighting, The Germans were ousted out of Bari. General Bellomo was wounded more than one time in this event to je srž: Bellomo v stilu našega Maistra organizira odpor proti nemcem v Bariju in s stotnijo na hitro zbranih italijanskih vojakov zadrži nemce, pri tem je večkrat ranjen.
  • Nadalnja usoda Belloma pa najbrž v odprtem arhivu: Defendant: Nicolo Bellomo Place of Trial: Bari 1945 July-1970 Feb v dokumentarcu - kot je zgoraj opisano
  • Očitno je bil Bellomo velika anti-fašistična zgaga MGTom 09:48, 16 feb. 2005 (CET)
  • Dodal tolmačenje angleškega besedila MGTom 21:44, 16 feb. 2005 (CET)

Aja pa tole, v tale sklop bi se dalo še marsikaj dodati o it. ravnanju med vojnama, kar bi sicer logično sodilo v tale sklop, vendar naslov ("...2. sv. vojne") to nekako izključuje --Heretik 09:03, 16 feb. 2005 (CET)