Pogovor:Ilirska Bistrica

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Regija[uredi kodo]

Anonim skuša Bistrico prestaviti v Primorsko regijo, kjer morda kdaj celo bo, če se tako domenijo. Zaenkrat je uradno v Notranjsko - kraški regiji. --Andrejj 14:31, 21 maj 2007 (CEST)

Popravki dopolnila[uredi kodo]

Popravki dopolnila: - Ilirska Bistrica je postala mesto 12. aprila 1952. (Glej Uradni list Ljudske republike Slovenije iz tega časa) - Brinškov grič, v ljudski govorici Brinškov hrib. Po sklepu Skupščine občine Ilirska Bistrica 1965, je omenjeni grič/hrib uradno imenovan HRIB SVOBODE. - Gradina, Bistriški grad... zadnji gospod gradu je bil Aloh Bistriški, kot navaja J.V. Valvasor

(Vojko Čeligoj)

Popravki, drugič[uredi kodo]

'Vojko Čeligoj: Opozarjam na nekaj napačnih navedb: Na Hribu svobode (ne Brinškov hrib), poimenovanje je sprejela Skupščina občine Ilirska Bistrica leta 1964, Ilirska Bistrica postane mesto šele 12. aprila 1952 (in ne 1932, gre za napako, ki se po nepotrebnem ponavlja). Povsem ločeni naselji sta bili Trnovo in Ilirska Bistrica do 11. nov. 1927, ko jih je združila italijanska oblast in jima dala povsem izmišljeno ime Villa del Nevoso. Osrednji spomenik na Hribu svobode je posvečen borcem IV. armade JLA, borcem Prelomorcem in domačinom, ki so padli pri osvobajanju Ilirske Bistrice. V neposredni bližini pa je spomenik desetim članom TIGRa iz doline reke Reke in Pivke, ki so jih italijanske fašistične oblasti obsodile pred posebnim sodiščem in jih ustrelile. Spomenik je bil odkrit 15. dec. 2001 ob 60-letnici 2. tržaškega procesa. Odkrila sta ga Tigrovec Alojz Zidar in Vojko Bobek sin Viktorja Bobka enega od ustreljenih po 2. tržaškem procesu. Spomenik, delo akademskega kiparja Lenassija je eden najlepših tigrovskih obeležij!

Tu je še nekaj drobnih napak, pa naj bo dovolj, da ne bi kdo napačno razumel. LP Vojko Čeligoj

Take stvari se ponavadi napiše v pogovorne strani člankov. lp--Jambornik Nja 15:02, 2. januar 2010 (CET)[odgovori]