Pogovor:Hookov zakon

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ali sta »zožitek« in »skrček« res sinonima? Iz uvoda bi človek mislil, da sta, kasneje pa pri definiciji Poissonovega števila postane jasno, da je zožitek εq mišljen v prečni smeri. Uvodna raztezek in skrček sta bila mišljena kot odziva telesa na razteg in stisk v vzdolžni smeri. --Peterlin 10:47, 15 mar 2004 (CET)

Če sta sinonima - ne bi vedel natanko. Mene je zmedlo edino enačenje »raztezka« z »raztegom« Δl. V obeh primerih je bilo tudi »skrček« za ε in za Δl. Sam pa sem potem spremenil v »zožitek« in »zožek«, čeprav mogoče nepravilno za vse smeri. --XJam 11:04, 15 mar 2004 (CET)

Če potem pravilno razumem, imamo:

  • vzdolžna smer (delujejo normalne napetosti σ):
    • razteg (___) Δl, raztezek (skrček) ε
  • prečna smer (delujejo tangencialne napetosti τ):
    • zožek (___) Δd, zožitek (___) εq.

Načeloma potem manjkajo še trije pojmi

  1. »negativni razteg» -- rečemo tudi skrček,
  2. »negativni zožek«. -- ?
  3. »negativni zožitek« -- ?

--XJam 13:33, 15 mar 2004 (CET)

Jaz bi razteg poimenoval dejanje, pri katerem telo raztegnemo, to, koliko se pri tem podaljša (Δl) pa raztezek ali podaljšek. Pri tem se »podaljšek« uporablja striktno za pozitivno količino, »raztezek« pa lahko načeloma zajema oboje. Če telo stiskamo (dejanje je stisk), bi negativnemu raztezku rekel skrček. Brezdimenzijski količini (veličini, da prevedem v jezik tehnike :-) ε bi rekel relativni raztezek. Načeloma bi negativnemu relativnemu raztezku lahko rekli tudi relativni skrček, ni pa v navadi. Relativni raztezek je tako lahko pozitiven (pri raztegu) ali negativen (pri stisku). Se to kolikor toliko ujema z definicijami v strojništvu? Za raztezke in skrčke v prečni smeri v fiziki nimamo krajših izrazov kot »prečni raztezek« oz. »prečni skrček«. Če je treba, še prvega opremimo s pridevnikom »vzdolžni« - Strnad v svojem učbeniku (str. 102) tako definira Poissonovo število kot razmerje med relativnim prečnim skrčkom in relativnim vzdolžnim podaljškom oziroma med relativnim prečnim podaljškom in relativnim vzdolžnim skrčkom. Če prav razumem, je »zožek« prečni skrček, »zožitek« pa relativni prečni skrček? Poleg tega vidim (www-rcp.ijs.si/~dean/predavanja/elasticnost.doc), da imamo v rabi še »relativni zožek«. --Peterlin 14:20, 15 mar 2004 (CET)
Strnadova definicija se mi zdi zelo natančna. Krautov strojniški priročnik - Biblija strojnikov se potem 'moti'/'razlikuje' glede raztegov. Dejanju raztegovanja telesa strojniki rečejo nateg, stisku pa tlak. Vendar najdem spet tudi deformacija pri nategu (tlaku) - raztezek (skrček), eno stran pred tem pa kar sem zgoraj napisal. Ja, »zožek« in »zožitek«, Δd (premer krožnega preseka) in εq sta prečna skrčka. --XJam 15:21, 15 mar 2004 (CET)