Pogovor:Grad Negova

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Grad v Negovi je najbrž star okrog 800 let. Nihče ne ve točno, če ni nastal na še kaki starejši utrdbi, saj so kraji bili naseljeni že pred tem (Rimske gomile). Za sedaj je prazen, v njem se ne dogaja nič. Le negativne energije se kopičijo. Razženejo jih lahko le resna obnovitvena dela, ki pa morajo dati gradu vsebino. Lega je odlična, kraj lep, ljudje prijazni. V lepih gozdovih se ta biser skrije, da ga skoraj ne opaziš. Govor je o večjem obnovitvenem zamahu. Najbrž bi tu morali ključno vlogo odigrati domačini, ki so ta grad nekoč tudi postavili. Najbrž jim je še ostalo v genih kaj tega znanja. Firme, ki pridejo od drugod, tu le delajo uslugo, s svetlo izjemo možakarja, ki je restavriral vhodni portal.

Kaj bi se lahko v gradu dogajalo:

   muzej starih orodij in strojev v kmetijstvu in drobni obrti,
   vinoteka za Slovenske gorice,
   lokal v gradu, morda tudi nočitvene kapacitete,
   poroke v grajski kapeli,
   geološke raziskave okolice-mineralne vode, plinski vrelci,
   izhodišče za izlete v okolico (konji, peš, kolesa...),
   letne igre,
   razstave del raznih umetnikov
   razne kolonije


Pred precej leti sem s soprogo hodil na razne agencijske izlete po lepi slovenski deželi in praviloma na vsakem drugem izletu smo videli kakšen razrušen grad ali palačo ali ... Vedno je del udeležencev začel razlagati kaj se bi dalo narediti v na primer Brdu pri Lukovici, gradu Soteska, gradu Kamen, ... Take razprave in tvoja razmišljanja so (pa oprosti) čisti flanc. Saj razmisljaš pravilno, vendar za oživitev gradu je potrebnega ogromno denarja, predvsem znanja in ustrezen program. Le malo slovenskih gradov dejansko "živi". Na primer Podsreda, Bled, Oročec, Mokrice, vsaj kolikor toliko Bogenšperk, Ljubljanski grad, Socerb in še kakšen. Take amaterske ideje so neprimerne za enciklopedijo. Pa prosim ne zameri, cenim tvojo prizadetost in željo te krasote oživeti. --Janez Novak 20:48, 8 mar. 2005 (CET)


Saj nisem užaljen, sprašujem pa te če si že bil v Negovi? Flanc, praviš. Tisti ki tu živimo (mimogrede smo kar srečni), nam ni vseeno kaj se z gradom dogaja. Moj "flanc" je bil namenjen le razmišljanju, da se denar, ki pride v Negovo mora usmeriti v neko namenbnost prostora, sicer je pač izgubljen. Idej, tudi volje in znanja imamo dovolj. Žal se bo gradu težko kaj zgodilo, če bo šlo vse mimo nas. Želimo in vemo sodelovati pri tem. Korist od tega, pa imamo lahko vsi. Negovčan

Seveda sem obiskal Negovo, pa Veliko Nedelo, Soboški grad, grad v Lendavi, grad Grad, Rakičan, Beltince, in verjetno sem kakšnega z vašega konca pozabil. Vsaj nekateri od teh gradov bolj ali manj živijo in verjemi mi, da se veselim vsakega obnovljenega in oživljenega gradu kjer koli v Sloveniji. Samo obnva in oživitev gradu, predvsem tako velikega kot je Negova je ogromno delo. --Janez Novak 21:36, 22 mar. 2005 (CET)

Tule skušamo napisati enciklopedijo. Kot druge knjige te vrste, tudi ta skuša opisovati to, kar vemo, da je, ne to, kar se nekomu zdi, da bi moralo biti. Verjamem, da so zamisli Negovčanov, kaj bi v njihovi skupnosti lahko dosegli, upravičeno dobrodošle marsikje, vendar tule žal ne. --romanm (pogovor) 21:03, 22 mar. 2005 (CET)