Pogovor:Glasoslovje

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

˘$ glasoslovje = fonetika = fonologija[uredi kodo]

Nisem sicer strokovnjak, vseeno pa nisem prepričan, ali drži v članku implicirana enakost glasoslovje = fonetika = fonologija. Po drugi strani pa nisem niti, da ne drži. J. Toporišič, Enciklopedija slovenskega jezika, CZ, Ljubljana 1992, pravi naslednje:

  1. fonétika -e ž Jezikoslovna veda, ki preučuje zvočno stran jezika od glasu in naglasa do besedila. Preučuje jo s stališča izgovorjave, tj. tvorbe z govornimi organi (artikulacijska ali izgovorna fonetika) ali s stališča slušnosti (akustična ali slušna fonetika). [...] Sopom. glasoslovje.
  2. fonologíja -e ž Del fonetike, ki proučuje pomenskorazločevalno vlogo pojavov zvočne strani jezika. Njene osnovne enote so t.i. emične (po končaju -em), npr. fonem, kronem, tonem, intonem, dinamem, silabem ipd. [...]
  3. glasoslôvje -e s 1. Jezikoslovna veja, ki preučuje slušno stran jezika bodisi tako, da opazuje nastajanje glasov, tonov in pojavov stavčne fonetike (izgovorna ali artikulacijska fonetika), ali pa da opisuje slušne značilnosti teh glasov, tonov itd. na podlagi ušesa ali zapisov naprav (slušna ali akustična fonetika). 2. Jezikoslovna veja, ki preučuje pomenskorazločevalne lastnosti jezikovnih slušnih danosti in njihovo stilnorazločevalno moč, pa tudi likovna razmerja med slušnimi prvinami, ali njihove razvrstitvene značilnosti (fonologija).

Fonologija je torej podpanoga fonetike, fonetika pa je sopomenka za glasoslovje. Glasoslovje pa je po eni strani sopomenka za fonetiko, po drugi pa za fonologijo. S tem postane fonologija podpanoga same sebe, kar ni presenetljivo, saj vemo, da je vsaka množica tudi podmnožica same sebe, je pa vseeno definicija nekoliko šepava. --Peterlin 10:18, 20 avg 2004 (CEST)

Gotovo se da določitev (definicijo) še izboljšati - sklepam, vsaj na podlagi te enciklopedije (ESJ) (hmh, ta publikacija mi sicer ni znana - se pa zanimivo sliši), in tudi same določitve (definicije) v njej, bi lahko rekli, da so šepave, vsaj zaradi nekaterih pojasnjenih (eksplicitnih) tujk, katere bi se dalo zamenjati s pripadajočimi domačimi. Že sam nabor -emov bi veljalo podomačiti, če še/že niso, seveda pred mejo neologizmov. Bistveno se mi PMSM zdi, da 'čitavec' spozna pojem fonemov, glasov (razlike med temi pojmi) in ved, ki se z njimi ukvarjajo, tako ali drugače. Seveda pa se bodo tudi ob izboljšavah običajnih wikipedijantov jezikoslovci nasmihali (REDKO nasmihavali).. --XJam 11:06, 20 avg 2004 (CEST)

V angleški rabi sta fonetika in jezikoslovje obe t. i. jezikoslovni vedi oz. znanosti (linguistic sciences), fonologija pa del jezikoslovja. No, slovenski izraz glasoslovje je izjemno nejasen pojem, tudi za nas, jezikoslovce. Lahko pomeni fonologijo, fonetiko oz. oboje hkrati, lahko pa je tudi nadpomenka za oboje. No, jaz priporočam, da se ga zaradi tega ne rabi. --Frik 22:32, 5. januar 2006