Pogovor:Glasbeni slog

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Y, super da si ustvaril to geslo, verjamem da si prevajal s hrvaške wikipedije, se motim? Vendar pa slogovno manjka vsaj začetna definicija, prav tako pa nisem prepričan, če je ta tabela na pravem naslovu (do sedaj bi je bil bolj navajen na kakšnem Seznam glasbenih zvrsti, morda bi bilo smiselno razmisliti o združitvi teh dveh strani). Poleg tvojega mnenja bi srčno rad slišal še mnenja drugih wikipedistov...--T@Di 01:11, 3. maj 2009 (CEST)[odgovori]

Zvrst je verjetno širši pojem od sloga, in bi morda bolj ustrezal. --xJaM 13:11, 11. maj 2009 (CEST)[odgovori]

Je tako. Na tem seznamu so zapisane glasbene zvrsti in podzvrsti. Stil oz. slog obesga bolj ozko področje. Vendar pa tovrstna klasifikacija ponuja precej veliko kost, ki jo glodajo predvsem muzikologi. Doslej je bil v slovenski literaturi objavljen samo en preteženo primeren poskus predalčkanja, in sicer glasbenem leksikonu iz zbirke Sova. Nekaj je ustvarjala tudi Katarina Bedina, vendar nisem prepričan, če zadeva obstaja na prodaj. Če bi hoteli narediti neke vrste terminološko piramidalno strukturo, bi seveda glasbo (v splošnem) najprej delili na zvrsti, podobno, kot imajo na en:Music genre. Čeprav se "žanr" v slovenščini uporablja tudi za glasbo (bolj pa za film ipd.), se kot ekvivalent prej uporablja "zvrst"). Kakor lahko vidimo, so glavne (root) zvrsti tam:

  • Umetna (umetnostna) glasba oz. resna glasba, ki sčasoma postaja kategorizirana kot klasična glasba (ko preteče nekaj časa) - ne zamešati s klasicistično glasbo
  • popularna glasba (sem sodi mnogo glasbenih (pod)zvrsti, ki so omenjene v trenutnem seznamu [1]
  • tradicionalna glasba
  • regionalna, ljudska, narodna glasba
  • spojene (združene) zvrsti,
    • npr. jazz-rap... vendar se pri tovrstnih klasifikacijah lahko PMSM spet zatakne: če vzamemo, da je jazz (pod)zvrst popularne glasbe [2] kot so to uredili na en., potem je jazz-rap lahko tudi podzvrst jazza in je torej možna klasifikacija na več načinov. Tako nekako, kot kategoriziramo članke na wp. :-)

Slog ("stil" lektorji hitro radi popravijo v "slog", čeprav lahko z njim tvorimo kakšne uporabne pridevnike, kot so stilističen, stiliziran..) se za razliko od zvrsti bolj nanaša na detajle, tudi na tehnikalike ali način izvajanja, ki se lahko v sklopu posamezne zvrsti razlikuje. Dežurni nesrečniki, ki bi morali imeti vse te reči zdefinirane, so kajpak muzikologi. Če se ne skregajo vsakič, ko se začne kakšna podobna dolgovezna debata.

Torej, za wp. naj bodo zvrsti in podzvrsti. lp., Ziga 16:59, 11. maj 2009 (CEST)[odgovori]