Pogovor:Funkcija (matematika)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Funkcija)


Ortodoksni matematiki, a je funkcija ekvivalentno preslikava?? Potem je treba to malo dopolniti. --AndrejJ 23:33, 25 jan. 2005 (CET)

Včasih sem živel v prepričanju, da je funkcija tista preslikava, ki slika iz realnih v realna števila. Danes ne vem več; angleška wikipedija ne loči med function in mapping. --romanm (pogovor) 23:37, 25 jan. 2005 (CET)

Ja ravno berem:

The terms function, mapping, map and transformation are usually used synonymously... --AndrejJ 23:38, 25 jan. 2005 (CET)
Tole še piše pri preslikavi: 'Vsaka preslikava je hkrati tudi funkcija. S tem, da sta pri funkciji domena in kodomena v bistvu količini, ki ju lahko predstavimo z množico števil, predvsem realnih števil. Saj načeloma vemo kaj je funkcija, mar ne. --xJaM 10:28, 26 jan. 2005 (CET)

Načelno že... --Andrejj 07:53, 25. avgust 2007 (CEST)[odgovori]

Funkcija (v širšem smislu) je isto kot preslikava. Funkcija (v ožjem smislu) pa je realna funkcija ene realne spremenljivke, tj. preslikava, ki slika iz realnih v realna števila. LP, ortodoksni matematik Marino 07:52, 4. marec 2008 (CET)[odgovori]
Pravi (poleg Marina) ... kdo? --romanm (pogovor) 15:53, 4. marec 2008 (CET)[odgovori]
Ortodoksisti na MaFiRa trdijo: http://wiki.fmf.uni-lj.si/wiki/Funkcija
VSL pa meni: Funkcija je predpis f, ki vsakemu elementu x definicijskega območja priredi natanko določeno (eno!) vrednost f(x); z znaki f: x → f(x).

Matematični priročnik (COBISS) pa explicite trdi: Preslikava (izraz funkcija je sinonim) je ... --Andrejj 17:47, 4. marec 2008 (CET)[odgovori]

Mislim, da je problem ravno v tem, da ima beseda "funkcija" dejansko dva pomena. Ožji pomen (realna funkcija ene realne spremenljivke) se uporablja dosti pogosteje, zato marsikdo kar pozabi na tisti drugi - širši pomen (splošna preslikava). Vendar pa obstaja tudi nekaj primerov, ko se dejansko uporablja širši pomen - npr. "funkcija dveh spremenljivk", "funkcija diskretne spremenljivke", "kompleksna funkcija kompleksne spremenljivke" ipd. Besedo "preslikava" pa se uporablja praviloma v širšem pomenu - mimogrede: članek Preslikava ni bil ravno najboljši, zato sem ga malo dopolnil (če se z mojimi dopolnitvami ne strinjate, lahko popravite). Še 1x LP, Marino 10:30, 7. marec 2008 (CET)[odgovori]

Predlagam, da tako nekako zapišeš tudi v članek. --Andrejj 17:10, 7. marec 2008 (CET)[odgovori]
MMG, angleščina zna včasih komplicirati tam kjer ni treba in obratno. Kakšen je koeficient kompliciranja npr. med nemščino in angleščino:
pa ne vem. Tu je mišljena 'engliš-britiš'. --xJaM 19:33, 7. marec 2008 (CET)[odgovori]