Pogovor:Florentinski koncil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Florentinski koncil[uredi kodo]

Koncil v Baslu, Ferrari in Firencah poimenujejo tradicionalno (tudi Strle: Vera Cerkve), pa tudi Wikipedija v angleščini in drugih jezikih kar Florentinski koncil (po latinskem: Florentinum; podobno je Tridentinski koncil iz latinskega: Tridentinum). Menim, da je to veliko bolj praktično kot kar tri imena za en koncil: Baselski, Ferrarski, Florentinski (oz. Firenški, Florentinski), čeprav so zgodovinsko točna. Predlagam torej preusmeritev na "Florentinski koncil", ker ga priporoča tradicionalna uporaba. --Stebunik 21:18, 26. oktober 2014 (CET)

Se strinjam; prestavljeno. --Eleassar pogovor 18:21, 1. oktober 2015 (CEST)

Pomanjkljiv opis[uredi kodo]

Nekateri podatki v članku so pomanjkljivi, drugi napačni, npr., da ni prišlo do večjega zedinjenja: prav nasprotno. Prišlo je do velikega zedinjenja s Carigradom, vednar unija ni zaživela, tudi ne zaradi skorajšnjega padca Carigrada 1453. Bom skušal malo dopolnit in popravit, saj v članku doslej sploh ni bilo virov.--Stebunik 21:11, 18. oktober 2015 (CEST)

Viri[uredi kodo]

Viri so navedeni, drugo je iz Wikipedije. Glede nekaterih datumov (npr. gled protipapeža Feliksa V.) so med raznimi viri občutne razlike.--Stebunik 23:46, 19. oktober 2015 (CEST)