Pogovor:Etiopija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
40% pie chart.svg
Po številu znakov je to članek.


Država[uredi kodo]

Kdo je ustvaril socialisticno drzavo; cesar ali skupina Derg? --romanm 13:23, 9 Nov 2003 (CET)

Cesar že ne. Trenutno je socialistična, če to misliš. Ja, saj res malo nerodno piše, Derg po letu 1974. --XJam 13:26, 9 nov 2003 (UTC)

Upravna razdelitev[uredi kodo]

Trenutno imam (pre)malo časa, pa sem morda v članku o Kenenisi Bekeleju zapisal predel, kjer se je rodil z »zono« (angl., valjda - zone). Niti ne vem, kateri kraj je in tako ali tako sem potreboval par dni, da sem si zapolnil njegove ime, če sem si ga.. Moram pogledati na zemljevid!! »Zona« mi zveni zelo nenavadno, vendar je mogoče tudi tako prav. Če bi Andreja 'spustili prek meje' bi poslikal vse, od Ras Dašana do južnih predelov. Če je slučajno kdo domač v geografiji Etiopije in mu je znana sodobna razdelitev države, bi ga prosil za mnenje. --xJaM (p) 23:24, 24 avg 2004 (CEST)

Abesenija[uredi kodo]

Sam sem mislil, da je staro 'udomačeno ime' za Etiopijo Abesínija. Za Abesenijo še nisem slišal. Kolikor vem ime izhaja iz grščine. Gre morda za tipkarsko napako? --xJaM 13:27, 4 mar. 2005 (CET)

Prav imaš, moja tn. Bom popravil. LP, --Klemen Kocjančič 13:30, 4 mar. 2005 (CET)

Aha. Sem že mislil, da obstaja tudi ta izraz. Saj veš, kot je Janez zapisal: nihče ne more z žlico pojesti vsega znanja, ali kako že. --xJaM 15:05, 4 mar. 2005 (CET)

Etiopijci[uredi kodo]

Ja, Klemen zanimiva povezava (pri jezeru Tana). Vprašanje pa je, če je 'sploh' smiselna. Ne vem sicer natančno, zdi pa se mi, da gre za podoben pojem kot Jugoslovani, saj narod Etiopijci (menda) ne obstaja. Sicer bi bilo potrebno morda res vprašati kakšnega domačina. 'Glavno vlogo' (kar pač to pomeni) v tej deželi, že od nekdaj igrajo Amharci (podobno kot so (si domišljali) nekdaj v Jugi Srbi). Nikoli pa ne rečemo amharski neguši, vedno pač etiopski cesarji ipd. Morda do nadaljnega naredim preusmeritev? --xJaM 11:59, 5 maj 2005 (CEST)

Ja, to bo problem pri vseh afrikih narodih. Mogoče bi bilo v članku omeniti, da se ta izraz uporablja za državljane/prebivalce Etiopije, da narod kot tak ne obstaja, saj je sestavljen iz večih ljudstev. LP, --Klemen Kocjančič 20:37, 5 maj 2005 (CEST)

Zakaj so tri predloge bile izvzete iz sintakse? --Ferdi 15:32, 6 marec 2006 (CET)