Pogovor:Datotečni format ZIP

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pravzaprav Leksikon računalništva in informatike pravi:

  • formát datoteke (file format) glej. oblika datoteke

torej Oblika datoteke ZIP? --AndrejJ 17:28, 17 avg 2004 (CEST)

Ja, lepo zveni. Kaj pa, če še malo obrnemo datotečna oblika ZIP? --XJam 17:39, 17 avg 2004 (CEST)


Kot uporabnik formata datotek *.zip (pa velja vse tudi za format *.rar) bi brez znanja teorije kako se datoteke "stiskajo" pripomnil samo naslednje:
  • na mojem disku in na diskih nobenega upoprabnika, ki ga poznam na PC ni datotek v formatu *.zip.
  • če pretvoriš neko obstoječo datoteko v format *.ZIP postane bistveno manjša (tudi do 80 % prihranka na prostoru). Predvsem pri datotekah tipa *.exe in tekstovnih datotekah (Word). Bistevnega prihranka na prostoru (vsaj po mojih izkušnjah) ni pri slikah.
  • uporabnikom sedaj, odkar je aktiven internet in imajo povezane osebne računalnike z main-frame računalniki pošiljamo popravljene in nove programe samo v verziji *.zip. Gre hitreje po e-pošti, pa še zaneslivejši je prenos. Včasih smo to pošiljali na kasetah po pošti, po avtobusnih sprevodnikih, če pa se je res mudilo in je bilo "extra" nujno se je nekdo vsedel v avto. Drago in zamudno.
  • odkar so diski tako poceni, da imamo praviloma vsi na glavnem disku "osončje" (nekaj na sredi, potem pa predvsem prazen prostor) nihče ne stiska več datotek na lastnem računalniku. To bi bilo čista izguba časa.
  • smatram (po lastnih izkušnjah) da je prednost programov WINZIP in WINRAR in teh tipov datotek v tem, da se da hitreje in ceneje (ter za prenos zanesliveje) po e-pošti pošiljati datoteke.
  • kot še nekaj drugih nestrpno čakam (glede na trend: manjši premer trdega diska, večja kapaciteta) na disk s premerom 0,00 mm, ki bi imel po tem trendu neomejeno kapaciteto. Pa tega ne mislim čisto resno! Janez Novak 16:52, 8 dec 2004 (CET)

?