Pogovor:Cerkev sv. Ladislava, Beltinci

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kateri svetnik je upodobljen na stebru: Teodor ali Panteleon ?[uredi kodo]

V članku Cerkev sv. Ladislava, Beltinci sedaj (28. septembra 2021) lahko beremo dve trditvi:

  1. Na cerkvenem trgu je na visokem stebru kopija kipa sv. Teodorja, nekdanjega zavetnika Benetk, kjer so imeli beltinski grofje Zichyji, svojo počitniško hišo. Je iz lesa in 1993. leta obnovljen. Na cerkvenem trgu je tudi »beneški« studenec.
  2. V cerkvenem prostoru sta kopiji z začetka 20. stolletja beneški vodnjak in steber s kipom sv. Pantaleona z zmajem.

Očitno je med tema stavkoma nasprotje. V prvi točki je govora o stebru in kipu svetega Teodorja, na koncu, v drugi točki, pa je govor o stebru in kipu svetega Pantaleona z zmajem. Glede svetega Pantaleona je bolj običajna oblika pri nas Panteleon, uporabljajo pa tudi Pantelejmon.

Če brskamo po spletu, kmalu najdemo enoumen in točen odgovor, ki govori v prid sv. Teodorja, kot na primer tole:

Na trgu pred cerkvijo stoji kip sv. Teodorja,

ki so ga nazadnje obnovili leta 1993. Na cerkvenem trgu Beltinške župnijske cerkve stoji kip Sv. Teodorja, ki na hitro ne izgleda nič posebnega, a če pogledamo od blizu ima v rokah sulico in mrtvega krokodila pod nogami, kar pa je za naše kraje nekoliko nenavadno. Zato smo malo pobrskali po virih in našli kdo je sv. Teodor in zakaj je pomemben za Beltince.

Prinesla ga je družina grofov Zichy

Sveti Teodor je bil pred sv. Markom prvotni zavetnik Benetk in od tam ga je v Beltince pripeljala družina grofov Zichy leta 1890, piše Ognjišče.si. Grof Avgust Zichy, njegova žena Hedvika in hčere Marija, Teodora ter Anastazija so pokopani v grobnici v Beltincih. Kip sv. Teodora pa je bil nazadnje obnovljen leta 1993. Na kipu je upodobljen kot simbol vojaške zmage: v roki drži sulico, stoji pa na krokodilu. [1] --Stebunik 17:15, 28. september 2021 (CEST)[odgovori]

  1. »Zakaj pri nas stoji kip moškega z mrtvim krokodilom pod nogami?«. Sobotainfo. 29. julij 2018. Pridobljeno 25. septembra 2021.